Závitky se špenátem, rukolou a cizrnovou pomazánkou

9. května 2012 v 0:10 | Pipi |  Nezařazené recepty

Včera jsme se těšili tak krásnému počasí, že i jídlo jsem neváhala fotit přímo v "plenéru". Dnešní příspěvek pojednává o zdravé a myslím i docela neobvyklé svačině. Jsou to závitky s mladým špenátem, rukolou a mojí variací hummusu. Podobné jídlo jsem s chutí jedla pod hlavičkou Culinarie a chtěla jsem se doma pokusit o takový malý gastro fejk... :-)

K zavinutí jsem použila libanonský chleba, ale mnohem vhodnější jsou tortilly, jelikož jsou pružnější a tolik se netrhají. Pokud máte u vás v obchodě na výběr, dejte jim přednost. A nemohu se nepochlubit, že jsem v receptu použila VLASTNÍ baby špenát a roketu vypěstovanou na zahrádce. Opravdu se mi letos podařilo úspěšně vypěstovat i kopr!

Máte letos také něco jedlého zeleného na své zahrádce, či balkonu? Bylinky...? rajčátka...? Pochlubte se!


paní roketa...

a mladý pan špenát




moje domácí sezamová pasta






Závitky se špenátem, rukolou a cizrnovou pastou

2 lžíce sezamového semínka
4 lžíce oleje
200g uvařené cizrny
4 lžíce bílého jogurtu
sůl

mexické tortilly nebo balení libanonského chleba
bohatá hrst mladého špenátu a rukoly


Nejdříve si připravte sezamovou pastu - na suché pánvi lehce opražte sezam a potom jej v hmoždíři utlučte a rozemelte na prášek, ke kterému přimíchejte 2 lžíce oleje.

V mixéru smíchejte sezamovou pastu s cizrnou, zbylým olejem a jogurtem na hladkou pastu. Dosolte dle chuti.

Mexické nebo libanonské placky přepulte a jednotlivě vždy pomažte cizrnovou pomazánkou, poklaďte zeleným lupením a zaviňte. Závitek zajistěte párátkem proti rozmotání, nebo zaviňte do ubrousku. Ihned servírujte například s čertvými rajčátky.

Množství je cca na 6 závitků (6 půlek, tedy celkové 3 kusy placek).

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 gurmanka lenulka gurmanka lenulka | Web | 9. května 2012 v 21:50 | Reagovat

To vypadá nádherně!!! já mám na zahrádce černou ředkev, červenou řepu, dýni hokaido, cuketky a okurečky, akorát jsou ještě moc malé, sázela jsem teprve před 14ti dny ;-) doma v květináči mám krásné oregano, bazalku, šalvěj a pažitku ;-)

2 Pipi Pipi | Web | 9. května 2012 v 23:43 | Reagovat

[1]: Děkuji Lenko. Máš opravdu bohatý rejstřík výsadby... :-)) závidím, my jsme nestydatě obsadili i políčka na chalupě, takže to letos vypadá slibně.

Máš už s tímto pěstováním letitou zkušenost, nebo teprve s úrodou začínáš?

A ještě jestli se mohu zeptat, co děláš s tím oreganem? V čem ho používáš...?

3 farfalla farfalla | Web | 10. května 2012 v 16:34 | Reagovat

Já zahrádku nemám a gratuluju k úspěchům:) U nás máme v truhlících a květináčích zatím tři druhy tymiánu (neptejte se proč:) - citronový, citronový zlatý a obyčejný,  šalvěj, majoránku, dobromysl, mátu a dvoje malá minirajčata. Ještě mi tu klíčí bazalka a thajská bazalka a mibuna, ale té poslední jmenované se vůbec nechce na svět, beze změny už sedí ve vlhké hlíně skoro měsíc.

4 Pipi Pipi | Web | 10. května 2012 v 18:01 | Reagovat

[3]: Téda, Farfallo! velmi slušný výsev bez zahrádky! Mibunu vůbec neznám a thajská bazalka? Není to náhodou ta fialová odrůda? Nebo to je italská?

5 Therése Therése | E-mail | Web | 13. května 2012 v 21:26 | Reagovat

Tak tohle je pecka, vypadá to krásně a o chuti vůbec nepochybuju:-) Jinak u nás na zahrádce, na balkoně, no prostě všude to jen raší, šalvěj, máta, bazalka, rozmarýn, tymián, fazolky, hrášek a nově i léčivky jako angínovník a rýmovník:-)

6 Therése Therése | E-mail | Web | 13. května 2012 v 21:27 | Reagovat

[3]:A proč?:-)))))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama