Červená čočka po indicku a zlobivé placky

25. června 2012 v 0:10 | Pipi |  Hlavní jídla

Už dlouho jsem vám nedala pořádnou čočku! Tak tady ji máte moji milí čtenáři...

Jakožto tvor konzervativní a navíc líný, tíhnu často k tomu, že používám suroviny pouze v osvědčených kombinacích. Tak je tomu přímo ukázkově v případu červené čočky. Postup na kari polévku znám snad i pozpátku, ale já jsem toužila po něčem jiném a rozhodla se uvařit čočku na způsob indického dhálu - obecně řečeno luštěninové kaše. Taková jídla miluji a kdykoliv se dostanu do Góvindy nebo Beasu, chrochtám slastně blahem.

Ke kořeněnému jídlu jsem ještě servírovala jogurtovou raitu - tedy bílý jogurt s půlkou nadrobno nakrájené okurky, špetkou soli a drceného kmínu. Bez zelené chilli papričky, nejsem přeci blázen!

No a nemohu vynechat vrcholné dílo celého indického talíře - placky čapátí. Opravdu jsem je vlastnoručně vytvořila, ale trvalo mi to déle, než celé jídlo dohromady. Zlákalo mě minimum surovin (pouze mouka a voda) a jednoduchá příprava. Tedy jaksi teoreticky jednoduchá. V praxi jsem zápasila s lepivostí těsta jak s lítou šelmou a dodnes nevím, kdo vyhrál... Zkuste si představit, že se snažíte rozválet žvýkačku na hladkou placku. Legrace, že? Padlo na to dalších asi půl kila mouky, než byly placky schopny přenosu z válu na pánev a i když byly lehce tužší (to půl kilo mouky navíc, pamatujete?), chuťově byly dobré. Tedy dokud byly teplé, pak ztvrdly na kámen a dalo by se s nimi řezat sklo :-D Pokud máte s plackami zkušenost, ráda se dozvím, kde udělali soudruzi chybu.

Pochlubte se mi - jak vaříte červenou čočku vy? A máte vůbec rádi indickou kuchyni?





Červená čočka po indicku

2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce koření garam masala (i víc, máte-li rádi pikantní)
1/2 lžičky kmínu
1 sušená chilli paprička
3 stroužky česneku, nakrájených na plátky
1 lžička černuchy
1 hrnek (cca 370g) červené čočky, může být předem namočená
3 středně velké mrkve, nakrájené na kostičky
400ml zeleninového vývaru
1 lžíce másla
2 lžíce sušeného rýžového nápoje nebo smetana na vaření

Na silnostěnné pánvi rozehřejte olej, vsypte garam masalu, kmín a chilli papričku a asi dvě minuty opékejte, aby se rozvinula vůně koření. Přidejte plátky česneku s černuchou a jakmile začne česnek chytat barvu, vsypte (scezenou) čočku a mrkev a ještě pár minut míchejte, aby se kořeněný olej dobře promíchal s čočkou.

Směs zalijte vývarem (v tento okamžik já srabácky vyjímám chilli papričku), přiveďte k varu a vařte cca 25 minut do úplného změknutí čočky i mrkve. Cílem je vláčná až kašovitá konzistence čočky, takže se nic nestane, když ji náhodou trochu převaříte.

Rýžový nápoj v hrnečku pečlivě promíchejte s pár lžicemi vody, aby vám vznikla jakási kašička bez hrudek a poté dolijte ještě asi 200 ml vody a tuto "smetanu", popřípadě klasickou smetanu na závěr spolu s máslem vlijte k čočce a nechte naposledy projít varem.

Množství platí pro dva strávníky. K čočce se dobře hodí rýže basmati, nebo placky čápatí a okurková raita pomůže srazit pálivost.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 25. června 2012 v 21:51 | Reagovat

Tak tohle je přesně to jídlo, které bych moc ráda ochutnala :)))

2 Pipi Pipi | Web | 25. června 2012 v 22:53 | Reagovat

[1]: Děkuju Jano, doufám, že brzo ochutnáš a snad ti bude chutnat!

3 Martina Martina | Web | 26. června 2012 v 13:13 | Reagovat

Čočka vypadá dobře, dlouho jsme ji už neměli, asi brzo vyzkouším. Co se týče placek, tak jsem dělala tohle: http://martininakuchyne.blogspot.cz/2012/05/90dd-indicke-chlebove-placky.html. Nakonec jsem stejně ještě přisypávala mouku, protože placky se hodně trhaly. Ale jinak byly moc dobré.

4 Pipi Pipi | Web | 30. června 2012 v 0:35 | Reagovat

[3]: Trochu mouky na vyválení člověk použije u každého těsta, to je jasné, ale tady u placek to bylo příliš. Tvůj recept má podobné schéma i ingredience, takže jsem příliš nevykoumala, proč se mě lepily a tobě trhaly. Ví Bůh. Nebo výbuch? :-)

5 Madla Madla | Web | 30. června 2012 v 14:03 | Reagovat

Červenou čočku miluju a od té doby, co náš junior příkrmuje, tak ji vařím opravdu hodně často. Nejradši ji dělám s kořenovou zeleninou a troškou kvalitní rajčatové passaty, vznikne pak krásně hustá polévka, kterou ještě zahušťuju nalámanými špagetami. Vařím bez soli, kus odeberu a pomixuju a zbytek ochutím troškou soli, pepře a rozmačkaného česneku.

6 florinka florinka | 7. srpna 2012 v 17:42 | Reagovat

http://florkajana.blogspot.cz/2012/07/objevte-kouzlo-cervene-cocky.html o červené čočce jsem psala tady. Je to skvělá věc za pár korun...

7 Pipi Pipi | Web | 7. srpna 2012 v 22:37 | Reagovat

[6]: Ahoj Florinko, tobě přijde červená čočka za pár korun? To se divím, protože já ji právě nekupuji tak často, jak bych ráda, jelikož patří k nejdrašší luštěnině, co znám. Myslím, že ji v bio kvalitě prodávají (u nás v obchodě) kolem padesáti korun za půl kilové balení.

8 Hanaka Hanaka | E-mail | 15. srpna 2012 v 11:28 | Reagovat

Dobrý den, děkuji za výtečný recept! Objevila jsem váš blog nedávno díky vašmu příspěvku "na kopci" a od té doby ráda nakukuju :-) Červenou čočku jsem dělala poprvé - nedůvěra mého drahého v cokoli přehnaně zdravé a výživné, ale tohle mile překvapilo. Sice si na to ještě přidal slaninu, ale prošlo to :-) jen jsem nečekala, že bude tak rychle a trošičku ji rozvařila, ale příště poladím. Taky nejím maso, ale hlavně - miluju rychlovky a pokud si recept okamžitě nezapamatuju a musím několikrát koukat do receptu a shánět všelijaké ingredience, většinou to u mě neuspěje. U vašich receptů se mi móóóc líbí jednoduchost! :-)

9 Pipi Pipi | Web | 15. srpna 2012 v 14:32 | Reagovat

[8]: Ahoj Hanako, děkuji za pochvalu! Mám vždycky ohromnou radost, když někdo najde odvahu a pustí se podle mého návodu do vaření :-)

Recepty jsou záměrně jednoduché, takže přímo jako stvořené k dalšímu experimentování a dolaďování dle vlastní chuti - takže ta partnerova slaninka mi ani v nejmenším nevadí!

10 Hanaka Hanaka | E-mail | 16. srpna 2012 v 13:11 | Reagovat

Mně trošku jo, ale násilím ho předělávat nebudu :-)

11 Pipi Pipi | Web | 16. srpna 2012 v 14:39 | Reagovat

[10]: Já bych spíš předčasně neházela flintu do žita. Změna návyků a chutí chce čas. Když si vzpomenu, jak jsem jedla ještě před pár lety! Hrůza. A jaký pokrok směrem k lepší stravě jsem udělala... zdaleka ještě nejsem spokojená, ale vím, že to trvá, takže nezoufej, za rok třeba přítel zjistí, že už nepotřebuje slaninku, aby mu chutnalo. Držím palce, Hanako!

12 Ren Ren | 9. května 2014 v 9:38 | Reagovat

Čápátí dělám z pohankové mouky a vody, tuhost jako na palačinky a peču je na suché pánvi. Dají se i po studenu

13 Nikita Nikita | 11. ledna 2016 v 14:47 | Reagovat

Do těsta na placky naši indičtí kuchaři přidávali trochu oleje ;) Nebude tolik lepit,po upečení na suché pánvi je pokládají na sebe a zabalí do alobalu,jinak rychle oschnou a ztvrdnou...

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 19. ledna 2016 v 19:30 | Reagovat

[13]: Děkuju za tip, Nikito! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama