Jahody se sýrem feta a balzamikovým octem

29. června 2012 v 15:50 | Pipi |  Saláty

Ještě abych stihla sezónu českých jahod, chtěla jsem vám nabídnout recept s nimi obsaženými. Asi byste čekali nějaký jahodový cheesecake, nebo zmrzlinu, ale takových receptů je v éteru spoustu, tudíž vám chci nabídnout něco originálnějšího. Je mi jasné, že jahody jsou nejlepší oslazené a se šlehačkou, ale přesto jsem se je rozhodla tentokrát upravit jako salát. Zbožňuju kombinaci ovoce, sýra a ořechů a přesně o tom tento pokrm je - šťavnaté a sladké jahody se slaným sýrem feta a sladko-kyselým balzamikovým octem. Jednoduché, chutné a efektní!

Možná si myslíte, že je to takový ten lehký salátek pro modelky. Nenechte se mýlit, on potvora dost zasytí! Jahody a salát jsou chodící vláknina, sýr a ořechy mají spoustu bílkovin a když k tomu zakousnete křupavé chlebové krutonky, máte letní oběd jak vyšitý!

Recept jsem zkoušela i s černými olivami místo ořechů, ale chuťově mi k tomu neseděly. Olivy jsou hrozně výrazné a chuť všech ostatních surovin přehlušily. Jídlo jsem už měla nafocené, ale rozhodla jsem se jej znovu vyfotit s vlašáky, které k té ovocno-sýrové kombinaci mnohem lépe sedí. A když už jsem se donutila to fotit celé znovu, tak jsem se pěkně odvázala a naservírovala jahody v podobě špízu. Přijde mi to mnohem zábavnější, než tak poházené po talíři, co myslíte?




Jahody se sýrem feta a balzamikovým octem

hrst vlašských ořechů
cca 250g jahod
1balení fety
1 lžíce oleje
1 lžíce balzamikového octa
1/2 lžíce agávového sirupu či medu
ledový salát a toastový chléb k servírování


Nejdříve si na pánvi nasucho opražte vlašské ořechy a nechte vychladnout.

Omyté jahody napichujte na špejle střídavě s kostičkami fety. Množství vychází celkově na 4 špízy, počítám dva na osobu.

V mističce pečlivě smíchejte olej s octem a sladidlem na zálivku.

Talíř pokryjte lístky salátu, položte navrch dva špízy, bohatě pokapejte zálivkou a posypte oříšky. Podávejte s opečenými kousky chleba.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 30. června 2012 v 13:58 | Reagovat

Jahody s medovo-balsamikovou zálivkou patří i k mým oblíbeným stálicím, takže tvůj krásný špízosalát musím určitě brzy zrealizovat. Sice nevím, jak se na to bude tvářit zbytek mnohem konzervativnější rodiny, ale co, alespoň zbyde víc na mě :-)

2 Pipi Pipi | Web | 30. června 2012 v 14:00 | Reagovat

[1]: Jejich chyba... :-D

3 HaF HaF | Web | 30. června 2012 v 23:20 | Reagovat

Zajímavá kombinace! Něco podobného jsem zkoušela nedávno - http://hafjentak.blog.cz/1206/jahodovy-salat#komentare
S ořechy musel salátek chutnat, příště vyzkouším tvou variantu! 8-D

4 Pipi Pipi | Web | 30. června 2012 v 23:37 | Reagovat

[3]: No jo, to si jeden myslel, jak byl originální a pak to našel na spoustě dalších míst. Moula jeden... :-)

5 HaF HaF | 1. července 2012 v 15:58 | Reagovat

[4]:Náhodou, salátek je originální,balzamikový ocet by mě nenapadl. Já to tak mám pořád, něco uvařím, nafotím a zjistím, že je to všude! Asi začnu zveřejňovat zimní recepty v létě a naopak!!! 8-D

6 Pipi Pipi | Web | 1. července 2012 v 18:54 | Reagovat

[5]: Díky HaFe! :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 2. července 2012 v 11:34 | Reagovat

Tak jsem si trošku zaimprovizovala a výsledek byl více než jedlý :-) použila jsem salát lollo biondo, zálivku z medu a balsamikového octa, ve kterém jsem lístky salátu okoupala. Na ně jsem nasypala jahody a celek jsem korunovala hoblinkami paremzánu. Tož, dobré to bylo :-)
Takže díky moc za inspiraci!

8 Pipi Pipi | Web | 2. července 2012 v 16:51 | Reagovat

[7]: Tož to ja su rada! :-D

9 DolceVita DolceVita | Web | 3. července 2012 v 20:27 | Reagovat

Krásná a zábavná letní kompozice :-) Takové kreace jsou u nás nadšeně přijímány. Jahody navlečené jako korálky na špejli ... nebála bych se doma říct, že jsou protnuté šípem mocného Amora, aby bylo jasné, že jsem jídlo chystala z velké lásky :-) Ale ono je to na něm vidět i bez zbytečných řečí. Léto budiž pochváleno a sním všechny recepty, které nás kaloricky nezničí.

10 Pipi Pipi | Web | 4. července 2012 v 14:41 | Reagovat

[9]: Díky Šárko!

11 Katka Katka | Web | 5. června 2014 v 21:20 | Reagovat

Mno, Pipi, musím vyseknout pochvalu a díky za inspiraci. Podobný salát dělají v létě v salaterii Mangaloo, ale domácí je domácí, navíc doma si mohu dopřát jahod dosyta. Salát mi moooc chutnal a určitě jsem jej nedělala naposledy.

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. června 2014 v 23:50 | Reagovat

[11]: To jsem moc ráda, že ti chutnalo, Katko! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama