Letní slunovrat a střípky z archivu

20. června 2012 v 14:36 | Pipi |  Texty a postřehy

Tak nám dneškem začalo léto. Slunce, koupání, příroda, prázdniny u babičky. Pro mě je s létem hluboce spjatá také vzpomínka na ovocné knedlíky. Třešňové, meruňkové, jahodové - posypané tvarohem, cukrem a s rozpuštěným máslem navrch - 100% prázdninové jídlo! Nejen pro milovníky jídla je toto období bohaté na sklizeň a to jak čerstvé zeleniny, tak především ovoce, na které se celý rok těšíme a které mívá tak krátkou sezónu. Je proto požitek odnést si domů třeba voňavé jahody přímo od místního pěstitele. Ale ještě lepší je vyjít naboso z chalupy a utrhnout si ovoce přímo na zahradě...

Máte své zamilované jídlo spojené s létem a prázdninami?



Pokud občas v obchodě stejně jako já zmateně tápete, která zelenina má zrovna sezónu, uložte či vytiskněte si přehlednou tabulku sklizně ovoce a zeleniny v plné velikosti zde.



Vylovila jsem pro vás z archivu trojici receptů, které si můžete v létě připravit. Tak například krém z čerstvého hrášku a máty, nebo slaný koláč s rajčaty a cuketou. Každopádně tvarohovo-kukuřičný koláč upečte všichni povinně, je to totiž absolutní špica! :-)


Foto: Pipi, archiv a Vitalia.cz
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 20. června 2012 v 22:21 | Reagovat

Jo, jezdila jsem s babičkou na chalupu a vždycky mi dělala bramborové šišky a lívance se skořicovým cukrem - nikde nechutnaly tak, jako z toho starého lívanečníku na plotně, kde se topí dřevem:-)

2 Pipi Pipi | Web | 20. června 2012 v 22:53 | Reagovat

[1]: Bramborové šišky s opečenou strouhankou... znám! :-) A lívance mi vždycky hrozně chutnaly, ačkoliv u nás doma se dělávaly pouze omelety.

3 HaF HaF | Web | 23. června 2012 v 21:17 | Reagovat

Babiččiny kynuté koláče s čerstvým ovocem - jahodami a malinami. O prázdninách nás jejich vůně vždy budila. Nevím kdy babča vstávala, ale koláče byly vždy ještě vlažné!

4 Pipi Pipi | Web | 24. června 2012 v 1:47 | Reagovat

[3]: Pro babiččiny kynuté koláče bych vyskočila z postele jako srnka!

5 Papaja Papaja | Web | 24. června 2012 v 20:51 | Reagovat

Bomba úvodní fotka! :-)))
Naše babi dělávala pokaždé v létě piškot s krémem patisére, čerstvým rybízem a želatinou - kulatý vychlazený dort rozkrájela na porce a zabalila do papírků, jako bývaly v cukrárně (část své pracovní kariéry tam strávila) - po tom dortu se vždy jen zaprášilo - neskutečná kombinace sladkého piškotu, úžasného krému a nakyslého rybízu - navíc krásná :-) Pak vyráběla třešňové kompoty (protože náš strom plodil tolik, že jsme to nestíhali jíst) a různé jiné dobroty :-) Moc ráda vzpomínám a díky Tobě, Pipi, za to romantické připomenutí :-))) Hezké léto!
P.

6 Pipi Pipi | Web | 24. června 2012 v 23:34 | Reagovat

[5]: Já děkuji za milý komentář, Pavlíno!

Aspoň víme, po kom své kuchařské umění máš... :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 2. července 2012 v 11:37 | Reagovat

Hmm, ta druhá fotka je super!
Pro mě jsou letním jídlem jednoznačně nové brambory na loupačku, podávané pěkně se solí a máslem, k tomu šlikar (okurky v kyšce) a jsem v sedmém nebi :-)
A zmrzliny, domácí a poctivé a vzpomínka na dětství, jak jsme oďobávali veškeré ovoce rovnou ze záhonků, keříků a stromů.
Ach, chybí mi zahrada!

8 Pipi Pipi | Web | 2. července 2012 v 15:13 | Reagovat

[7]: Okurky v kyšce vůbec neznám! Není to krajové jídlo, třeba z krkonošska?

9 Madla Madla | Web | 3. července 2012 v 15:14 | Reagovat

Já jsem je znala, jen jsem až do svého přivdání neznala ten název, ptala jsem se, cože to je a dostala jsem okurky s kyselým mlíkem :-)
Samo slovo šlikar znamená právě to kyselé mléko, je přejaté z němčiny a používá se na Hané (třeba jako kobzole = brambory, srstka,  chlopka = angrešt atd.) byl by z toho zajímavý článěk, to mě nenapadlo, díky moc za nápad!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama