Ovocné košíčky s citronovým krémem

19. července 2012 v 0:42 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo

Tak žáci a žákyně, na úvod dnešní lekce vaření si nejdříve zopakujeme látku z předchozí hodiny. Copak jsme to minule probírali? Á, ano, citronový krém. Tak a kdopak si vypracoval domácí úlohu a běžel nakoupit k Markovi a Spencerovi, přihlaste se!

Tak ti z vás, kteří nelenili a nakoupili (případně dle Googlu našli a sami vyrobili) lemon curd, mohou dnes přejít k praktické výuce. A to je u hodiny vaření to nejpříjemnější, nemám pravdu? :-)

Dnes si spolu upečeme sladké košíčky z celozrnné mouky, tedy méně hříšnou verzi klasických vánočních košíčků z bílé vymleté mouky. Ačkoliv jsem si připadala trochu zvláštně dělajíc v červenci takovou typickou předvánoční činnost, mělo to svoji poetiku. Zatímco v listopadu peču cukroví obvykle pro to, že "už proboha jsou skoro Vánoce a já ještě nemám nic upečeno!", tak letní pečení bylo charakteristické absencí jakéhokoliv stresu. A musím říct, že jsem si výrobu košíčků docela užila. Chtěla jsem mimo jiné ještě před Vánoci v praxi vyzkoušet recept na těsto z celozrnné mouky. Postup jsem si opět vypůjčila z knihy "Cukroví a moučníky, tentokrát zdravě" a ačkoliv bylo těsto zpočátku mírně tužší a drobivější, než podle mého klasického postupu, postupně jsem našla grif a dokonce jsem ani nezaznamenala žádný zádrhel při vyklápění upečených košíčků z formiček.

Také jsem pro vás zkoušela dvě varianty náplně - z krémového sýra mascarpone a z tučného tvarohu. Bez obalu přiznávám, že jsem od začátku fandila svému oblíbenému italskému krému a tvaroh jsem brala spíše jako chudší verzi. Ale ve finále si tvaroh nevedl vůbec špatně. Je pravda, že mascarpone má dar dodat každému dezertu chuť jako od mistra cukráře a tvaroh je pravda lehce nakyslý a vodovější. Ovšem po ztuhnutí v ledničce byla i konzistence tvarohového verze krému krásně kompaktní a chuť plná, což přisuzuji množství tuku v něm obsaženém. Co si budeme povídat, tuk je nositelem chuti a my naštěstí nejsme na dietě, že?










Ovocné košíčky s citronovým krémem

na košíčky:
200g celozrnné mouky
150g hladké mouky
30g sojové mouky
100g neloupaných mandlí, namletých
100g tmavého cukru
170g másla
1 vejce
cca 100ml mléka

na krém:
2 balení krému mascarpone /nebo tučného tvarohu/
6 lžíc lemon curdu

ovoce dle chuti


Na vál si přes síto prosijte všechny mouky, přimíchejte jemně mleté mandle, dále cukr, máslo a vejce a pečlivě smíchejte. Postrupně přilévejte mléko a jen tolik, dokud nezískáte hladké a trochu řidší těsto - celozrnná mouka totiž saje více tekutiny. Uložte alespoň na hodinu do ledničky.

Po odležení nechte těsto mírně povolit a kousky těsta vtlačujte do předem pečlivě vymazaných košíčků. Pečte asi 10 minut při 200 stupních. Upečené košíčky lze údajně skladovat až měsíc, můžete je tedy plnit postupně dle momentální chuti.

Na krém jednoduše přimíchejte lemon curd k mascarpone a naplňte jím košíčky. Povrch poklaďte ovocem dle vlastní chuti. K citronovému krému doporučuji sladší typy ovoce jako broskve, meruňky, nebo jahody. Pokud nechcete (nebo nemusíte) košíčky konzumovat hned, dejte je do lednice, krém v chladu ztuhne a košíčky proto nebudou rozmáčené.

Množství vychází asi na 30 košíčků.
Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 19. července 2012 v 19:49 | Reagovat

Jé, mňam, už vím, co budu dělat, až budou zase upršené škaredé prázdniny. Budu si hrát na Vánoce a vyrábět linecké košíčky s citronovým krémem. Mňam. Děláš mi chutě, to se nesmí, copak nevíš, že nemám v dosahu nic sladkého?

2 Pipi Pipi | Web | 19. července 2012 v 23:54 | Reagovat

[1]: Opravdu nemáš po ruce žádnou zmrzlinu vlasní výroby?!? Nevěřím! :-D

3 Therése Therése | E-mail | Web | 21. července 2012 v 20:07 | Reagovat

Už aby byla výplata, první, kam zapadnu, bude Marks and Spencer:-)) Jinak k těm košíčkům - zítra postnu víceméně kávový příspěvek z Kutné Hory, aby k tomu sladkému byla i kávička:-))

4 happy.lenulka happy.lenulka | Web | 6. srpna 2012 v 22:56 | Reagovat

zkuste do těsta přidat trošku víc tekutin - celozrnná mouka vždy udělá těsto tužší, protože nasaje víc tekutin naž klasická bílá mouka... já u takovýchto celozrnných receptů dělám těsto relativně lepivější a nechám půl hodinky odpočívat a pak se s tím pracuje jak z klasickým těstem ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama