Z nákupního košíku... kokosový olej

29. července 2012 v 14:18 | Pipi |  Z nákupního košíku

Pokud jste posledních pár let nežili na jiné planetě, určitě jste zaregistrovali módní hvězdu ve zdravé výživě - panenský kokosový olej. Všude, kde na něj narazíte, uslyšíte oslavné ódy na jeho blahodárné účinky. Je to ale opravdu takový zázrak?

Zdravé novinky samozřejmě sleduji, ale nijak zvlášť se do jejich testování neženu, stačí mi, když si vzpomenu, jak dopadli jiní mediální oblíbenci v posledních dvaceti letech. Určitě si vybavíte jak kdysi frčely třeba takové úžasné rostlinné margaríny, které na rozdíl od zlého másla totiž neobsahují smrtící cholesterol! A dnes? Jsou to právě rostíratelné ztužené tuky, které jsou kvůli obsahu transmastných kyselin na indexu. Kdežto staré dobré máslo, které tu s námi vždy bylo a bude, se právem vrátilo na výsluní. I se svým cholesterolem...

Petr Fořt, autor knihy Aby dětem chutnalo, označuje čerstvé máslo dokonce za nejvhodnější tuk pro děti do tří let! Podle něj máslo "obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou pro dítě velmi dobře stravitelné a jsou nutné pro udržení příznivého složení mikrobiální flóry střeva a prevencí zácpy a kandidózy. Rostlinné oleje a margaríny zvyšují příjem energie, aniž by tlumily hlad. Přispívají k předčasnému "stárnutí" cév, pozorovanému dokonce už u dětí. Trans-mastné kyseliny v nich obsažené provokují nádorové bujení, především zažívacího traktu. Chybí v nich esenciální kyseliny řady omega-3 k vývoji mozku a posílení imunity."

Nebo si připomeňme takové minerální vody. Všichni jsme je nosili domů v domění, že děláme dobře pro své zdraví! A taháte se s nimi i dnes? Nebo už se vám, tak jako mě, znelíbil oxid uhličitý, aspartam, nadbytek všemožných minerálů a plastového odpadu navrch? Mohla bych ale jmenovat dál - třeba takové ovocné müsli tyčinky, nebo cornflaky byly kdysi považovány za zdravou svačinku. A celkem slavnou éru zažilo i sójové maso, které nám jednu dobu dokonce zkoušeli servírovat v naší školní jídelně...

Kokosový olej mě dlouho zanechával chladnou až do chvíle, než jsem začala pátrat po zdravých tucích pro našeho nejmenšího. Kromě již zmiňovaného másla se malým dětem doporučuje do uvařených pokrmů vždy kápnout nějaký ten panenský olej - ideálně olivový, sezamový, lněný, nebo avokádový. Kokosový olej je vyzdvihován zejména pro svůj hojný obsah prospěšných tuků a také antioxidantů, které mu zajišťují dlouhou životnost (zpomalují oxidaci, tedy rozklad potraviny). Jelikož je stálý i při vysokých teplotách, hodí se, narozdíl od ostatních panenských olejů, dobře i k vaření či smažení. Petr Fořt na něm oceňuje také jeho protiplísňové vlastnosti.

Je ale pro nás, žijící v mírném podnebném pásu se čtero ročním obdobím, vhodné konzumovat tuk pocházející z tropických oblastí? Má kokosový olej opravdu jen samá pozitiva, jakými prodejci argumentují?


Překvapilo mě, že Petr Fořt ve výše zmíněné knize doporučuje tento olej do výživy dítěte občas zařadit právě kvůli jeho schopnosti eliminovat kvasinky, bakterie a viry, ale zároveň v jiné pasáži zmiňuje, že "Palmový a kokosový tuk není podle nových poznatků zdraví prospěšný. V případě kokosového oleje začíná být hodnocení poněkud rozpačité, protože přinejmenším se tento druh tuku dá použít jako základní kosmetický tuk." Takto obecné prohlášení bez detailnější argumentace a bez specifikace výzkumu ve mě vzbuzuje spíše podráždění. Autor něco zpochynil, ale dále to nerozvedl. Hanka Zemanová ve svém Bioabecedáři vysvětluje, že ačkoliv kokosový tuk je plný nasycených tuků (stejně jako živočišné produkty), jsou každý jiného typu a proto působí v organismu odlišně. Důkazem toho je mimo jiné i fakt, že kokosový tuk oproti živočišným tukům neobsahuje žádný cholesterol. I tak ale Hanka dodává, že "Mnoho odborníků přesto kokosové tuky nedoporučuje pro běžné užívání."

Jelikož nemám v úmyslu ověřovat výsledky výzkumů na toto téma a také vím, že za pár let se může objevit poznatek jiný, řídím se v tomto směru selským rozumem a Werichovým "přiměřeně". Vycházím z toho, že kokos je tradiční výživou v tropických oblastech - nejedná se o žádný nově vyrobený hit posledních let, ale "výrobek" Matky přírody, který je ve své domovině ověřen mnoha generacemi spokojených zákazníků... Kdybychom měli konzumovat pouze pro naši zemi typické plodiny, asi bychom museli z jídelníčku škrtnout i oblíbená rajčata, brambory, banány, kukuřiči, rýži, olivový olej, kávu a čokoládu. A to já v úmyslu nemám, takže jako u všeho i zde platí, že si kokosákem zpestřuji jídelníček, ale neláduji se jím bez omezení (to by se mi také pěkně prodražilo).

Jakmile jsem začala kokosový olej používat, v první řadě jsem si zamilovala jeho okouzlující a přitom nevtíravé aroma. Stačí pouhou lžičku přidat do jídla a pokrm rázem získá decentní exotický nádech, který vás ale neobtěžuje. Od té doby, co mám kokosový tuk doma, nemusím do indického jídla přímíchávat hutné kokosové mléko, abych měla na exotiku zaděláno. Střídavě s máslem ho přidávám do ranních obilných kaší, nebo všude tam, kde je potřeba máslo, oproti kterému má kokosák mnohem příjemnější konzistenci. Do asi 22 stupnů Celsia má pevné skupenství (i tak je krásně vláčný) a při vyšších teplotách je tekutý.

Až se olejem dostatečně vyživíte zevnitř, můžete otevřít další významnou kapitolu s názvem: Péče o pokožku. Jistě víte, že všechny rostlinné oleje můžete vtírat do pokožky či vlasů a každý vám bude svým způsobem prospěšný. Ale teprve s kokosovým olejem se bude jednat o požitek! Olej z kokosového ořechu je tradičně používaný k péči o tělo a k masážím. A já chápu proč. Je vysloveně příjemné natírat se čistým, voňavým olejem, který vyživí každou tkáň vašeho těla a jako bonus zanechá vůni po tropickém ráji. Kvůli jeho ceně jsem se dlouho musela přemáhat abych si tuto voňavou esenci namazala na pleť. Přišlo mi to zprvu stejně divné, jako kdybych se chtěla natírat kaviárem. Nakonec jsem začala a obávám se, že již nepřestanu. Mažu jím svého malého juniora po koupeli, natírám jím podrážděnou pleť, vtírám jej do suchých konečků vlasů a pak stále hladím a čichám...

Bez ohledu na to, že se nejedná o tuk tradiční v naší stravě, domnívám se, že množství zdraví prospěšných látek a naprosto lahodná chuť i konzistence dělají z kokosového oleje nezbytného pomocníka nejen při tvorbě dezertů a partnerské masáži. Vřele vám doporučuji se o tom přesvědčit - přidejte lžičku třeba do jahelných kuliček s mandlemi a kokosem. Kokosák běžně seženete v prodejnách zdravé výživy, v drogeriích DM a všude možně na internetu, například zde, nebo zde.

Už jste někdy ochutnali kokosový olej? Používáte jej na vaření nebo na masáže? A věděli jste, že údajně lžička tohoto oleje denně pomáhá k redukci tělesné hmotnosti?


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 29. července 2012 v 18:44 | Reagovat

Používám Saloos a je fakt, že na různé dermatitidy je skvělý, naši ho používají na lupenku a zvláčnění pokožky a nemůžou si ho vynachválit. Co se týče použití v kuchyni, zatím jsem se nerozhoupala to zkusit, vždycky si ho koupím jako kosmetiku a je mi takové divné prsknout kus "krému" z koupelny na pánev nebo jinam do jídla:-)))

2 Jana Jana | 29. července 2012 v 20:04 | Reagovat

Co je dobré k jídlu musí být dobré i na obličej, sama kokosový olej používám na vlasy i masáž celého těla a palačinky jsou na něm také dokonalé:)

3 Pipi Pipi | Web | 29. července 2012 v 22:28 | Reagovat

[1]: Je opravdu zvláštní používat něco jak na jídlo, tak na pokožku, že? :-) Nejsme na to asi zvyklí, přitom tradičně se to tak vždy dělalo, například s oleji, bambuckým máslem, mlékem na koupel...

4 Pipi Pipi | Web | 29. července 2012 v 22:29 | Reagovat

[2]: Naprosto souhlasím, Jano. Díky za komentář!

5 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 30. července 2012 v 14:20 | Reagovat

Jé, konečně někdo napsal rozsáhlou studii o mém oblíbeném Bio kokosáku :) Že dělá dobře suchým vlasům a vyhlazuje vrásky jsem zjistila, že skvěle ochutí rýži, také, ale že se po něm hubne... tak to je hotový div. Ode dneška polykám lžičku denně :)) Teď jedu ve lněném semínku, tak se to, myslím, dobře zkombinuje!

6 Pipi Pipi | Web | 30. července 2012 v 15:06 | Reagovat

[5]: Ahoj Evo, zní to opravdu zvláštně, že by tuk měl pomáhat hubnout, ale kokosák je vůbec takový nevšední.

Opakovaně jsem při hledání informací narazila na údaj, že tento tuk je sice lehce stravitelný pro tělo (neubírá tolik energie jako při trávení živočišných produktů), ale přesto má schopnost dodávat tělu energii postupně, jako sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

Takže kromě toho, že zabraňuje kolísání hladiny cukru v krvi, dodává tělu energii a také pocit nasycení.

7 farfalla farfalla | Web | 30. července 2012 v 21:39 | Reagovat

V kosmetice je super, v malém množství v kuchyni taky. Ale jak sama podotákáš, je to takové dvojaké. Kokosový tuk byl dlouho "zatracován" - v kuchyni se chová podobně chová jako výtečné máslo a sádlo (dobrý na veganské křehké těsto třeba) a také mu přisuzovali stejnou škodlivost (ucpávač tepen).
Teď se zase nasycené tuky vítáme s oteřenou náručí (obzvlášť "paleolidé" konkrétně na tomto tuku vyloženě "jedou"), ale.. Já nevím. Nejsem zastáncem Flory apod., ale nějak stále nemůžu nově přepnout na to, že nám vlastně tyhle tuky pomáhají, starají se o "dobrý cholesterol" a hurá, pojďme je adorovat a poučme pacienty-kardiaky o nových trendech. Ta propaganda byla asi příliš silná:)

8 Pipi Pipi | Web | 30. července 2012 v 23:55 | Reagovat

[7]: Je to samozřejmě otázka střídmosti, u kokosáku se zjistilo, že ty jeho nasycené tuky jsou překvapivě jiné než u živočišných a údajně jsou prospěšné. Na jeho straně stojí zástupy lidí v tropech, které se jím historicky živí a slyšela si někdy, že by tito lidé trpěli víc třeba na infarkty...?

Ale jak jsem psala, výzkumy se mění jak na běžícím pásu, takové margaríny jsou krásnou ukázkou cesty od vychvalovaného vynálezu náhražky másla až po jeho zatracení. Nerada bych, aby podobný cyklus čekal i kokosák, protože mu ve skrytu duše fandím.

9 farfalla farfalla | Web | 31. července 2012 v 21:50 | Reagovat

[8]: No proti tomu, že se těm lidem s kokosovým olejem dobře žije, nic nemám:) Ani proti nějakému rozumnému využití u nás.
Spíš mi připadají ošemetné v poslední době dost populární vysokotučné diety (i když vím, že o tom tenhle článek vůbec není) a  takové to "prababičky přece taky jedly celý život sádlo a máslo a nikdo infarkty a další nemoce neznal", stačí, když nebudeme tolik smažit. Ale to už jsme úplně vedle, já vím.

10 Pipi Pipi | Web | 31. července 2012 v 22:17 | Reagovat

[9]: Aha, jasně, rozumím. Z jednoho "nízkotučného" extrému šupem do druhé "sádlomáslové" tradice.

Jistěě, nelze to aplikovat na náš naprosto líný a pohodlný způsob života. Naši předci zaprvé dřeli na poli a za druhé se nedožívali příliš vysokého věku.

Souhlasím. Já osobně právě proto preferuji pestrost, to znamená v případě tuku střídat kvalitní oleje s máslem, případně i sádlem a kokosákem podle toho, co člověk zrovna vaří. Je jasné, že do vanilkových rohlíčků nebudu dávat panenský olivový olej a naopak salát caprese nezakápnu rozpuštěným sádlem, že... :-)

Díky každopádně za názor, Farfallo!

11 Therése Therése | E-mail | Web | 1. srpna 2012 v 22:19 | Reagovat

[9]: K těm babičkám - podle mě jde o to, že ony jedly střídmě, a v podstatě bychom měli jíst s rozumem. Je jasné, že pokud se budu napchávat jen sádlem, dobře to nebude. Prostě všeho s mírou a bude dobře:-) Četla jsem názor "nedat do pusy nic, co by moje prababička nepovažovala za jídlo", což se mi docela líbí, když vidím, kolik éček a jiných..ehm...se do jídla strká, ale to už jsme kapku jinde. Každopádně kdyby už nic, tak kokosový olej tak nádherně voní..:-DDD

12 Irena Irena | 3. září 2014 v 9:35 | Reagovat

Já s kokosákem teprve začínám. Používám jej na ekzematickou a aknózní pleť, takže výsledky budou znát o něco později. OVŠEM! Jako bělidlo na zuby!!! Super věc! Pokud je tedy nemáte od přírody bílé :-) . Zuby si nejprve vyčistím klasicky, a pak nanesu na jemný dětský kartáček malé množství (jen namočím) kokosáku a několikrát přečistím... výsledek je do dvou dnů o jeden až dva odstíny - to podle barvy zubů. Paráda!!!!

13 Lucie Lucie | 24. září 2014 v 21:16 | Reagovat

Kokosák používám už docela dlouho, spíš se jím mažu, než že ho dávám do jídla... ale zkoušela jsem na něm smažit palačinky a místo klasického mléka použila domácí kokosové a to bylo labůžo!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama