Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 29. července 2012 v 18:44 | Reagovat

Používám Saloos a je fakt, že na různé dermatitidy je skvělý, naši ho používají na lupenku a zvláčnění pokožky a nemůžou si ho vynachválit. Co se týče použití v kuchyni, zatím jsem se nerozhoupala to zkusit, vždycky si ho koupím jako kosmetiku a je mi takové divné prsknout kus "krému" z koupelny na pánev nebo jinam do jídla:-)))

2 Jana Jana | 29. července 2012 v 20:04 | Reagovat

Co je dobré k jídlu musí být dobré i na obličej, sama kokosový olej používám na vlasy i masáž celého těla a palačinky jsou na něm také dokonalé:)

3 Pipi Pipi | Web | 29. července 2012 v 22:28 | Reagovat

[1]: Je opravdu zvláštní používat něco jak na jídlo, tak na pokožku, že? :-) Nejsme na to asi zvyklí, přitom tradičně se to tak vždy dělalo, například s oleji, bambuckým máslem, mlékem na koupel...

4 Pipi Pipi | Web | 29. července 2012 v 22:29 | Reagovat

[2]: Naprosto souhlasím, Jano. Díky za komentář!

5 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 30. července 2012 v 14:20 | Reagovat

Jé, konečně někdo napsal rozsáhlou studii o mém oblíbeném Bio kokosáku :) Že dělá dobře suchým vlasům a vyhlazuje vrásky jsem zjistila, že skvěle ochutí rýži, také, ale že se po něm hubne... tak to je hotový div. Ode dneška polykám lžičku denně :)) Teď jedu ve lněném semínku, tak se to, myslím, dobře zkombinuje!

6 Pipi Pipi | Web | 30. července 2012 v 15:06 | Reagovat

[5]: Ahoj Evo, zní to opravdu zvláštně, že by tuk měl pomáhat hubnout, ale kokosák je vůbec takový nevšední.

Opakovaně jsem při hledání informací narazila na údaj, že tento tuk je sice lehce stravitelný pro tělo (neubírá tolik energie jako při trávení živočišných produktů), ale přesto má schopnost dodávat tělu energii postupně, jako sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

Takže kromě toho, že zabraňuje kolísání hladiny cukru v krvi, dodává tělu energii a také pocit nasycení.

7 farfalla farfalla | Web | 30. července 2012 v 21:39 | Reagovat

V kosmetice je super, v malém množství v kuchyni taky. Ale jak sama podotákáš, je to takové dvojaké. Kokosový tuk byl dlouho "zatracován" - v kuchyni se chová podobně chová jako výtečné máslo a sádlo (dobrý na veganské křehké těsto třeba) a také mu přisuzovali stejnou škodlivost (ucpávač tepen).
Teď se zase nasycené tuky vítáme s oteřenou náručí (obzvlášť "paleolidé" konkrétně na tomto tuku vyloženě "jedou"), ale.. Já nevím. Nejsem zastáncem Flory apod., ale nějak stále nemůžu nově přepnout na to, že nám vlastně tyhle tuky pomáhají, starají se o "dobrý cholesterol" a hurá, pojďme je adorovat a poučme pacienty-kardiaky o nových trendech. Ta propaganda byla asi příliš silná:)

8 Pipi Pipi | Web | 30. července 2012 v 23:55 | Reagovat

[7]: Je to samozřejmě otázka střídmosti, u kokosáku se zjistilo, že ty jeho nasycené tuky jsou překvapivě jiné než u živočišných a údajně jsou prospěšné. Na jeho straně stojí zástupy lidí v tropech, které se jím historicky živí a slyšela si někdy, že by tito lidé trpěli víc třeba na infarkty...?

Ale jak jsem psala, výzkumy se mění jak na běžícím pásu, takové margaríny jsou krásnou ukázkou cesty od vychvalovaného vynálezu náhražky másla až po jeho zatracení. Nerada bych, aby podobný cyklus čekal i kokosák, protože mu ve skrytu duše fandím.

9 farfalla farfalla | Web | 31. července 2012 v 21:50 | Reagovat

[8]: No proti tomu, že se těm lidem s kokosovým olejem dobře žije, nic nemám:) Ani proti nějakému rozumnému využití u nás.
Spíš mi připadají ošemetné v poslední době dost populární vysokotučné diety (i když vím, že o tom tenhle článek vůbec není) a  takové to "prababičky přece taky jedly celý život sádlo a máslo a nikdo infarkty a další nemoce neznal", stačí, když nebudeme tolik smažit. Ale to už jsme úplně vedle, já vím.

10 Pipi Pipi | Web | 31. července 2012 v 22:17 | Reagovat

[9]: Aha, jasně, rozumím. Z jednoho "nízkotučného" extrému šupem do druhé "sádlomáslové" tradice.

Jistěě, nelze to aplikovat na náš naprosto líný a pohodlný způsob života. Naši předci zaprvé dřeli na poli a za druhé se nedožívali příliš vysokého věku.

Souhlasím. Já osobně právě proto preferuji pestrost, to znamená v případě tuku střídat kvalitní oleje s máslem, případně i sádlem a kokosákem podle toho, co člověk zrovna vaří. Je jasné, že do vanilkových rohlíčků nebudu dávat panenský olivový olej a naopak salát caprese nezakápnu rozpuštěným sádlem, že... :-)

Díky každopádně za názor, Farfallo!

11 Therése Therése | E-mail | Web | 1. srpna 2012 v 22:19 | Reagovat

[9]: K těm babičkám - podle mě jde o to, že ony jedly střídmě, a v podstatě bychom měli jíst s rozumem. Je jasné, že pokud se budu napchávat jen sádlem, dobře to nebude. Prostě všeho s mírou a bude dobře:-) Četla jsem názor "nedat do pusy nic, co by moje prababička nepovažovala za jídlo", což se mi docela líbí, když vidím, kolik éček a jiných..ehm...se do jídla strká, ale to už jsme kapku jinde. Každopádně kdyby už nic, tak kokosový olej tak nádherně voní..:-DDD

12 Irena Irena | 3. září 2014 v 9:35 | Reagovat

Já s kokosákem teprve začínám. Používám jej na ekzematickou a aknózní pleť, takže výsledky budou znát o něco později. OVŠEM! Jako bělidlo na zuby!!! Super věc! Pokud je tedy nemáte od přírody bílé :-) . Zuby si nejprve vyčistím klasicky, a pak nanesu na jemný dětský kartáček malé množství (jen namočím) kokosáku a několikrát přečistím... výsledek je do dvou dnů o jeden až dva odstíny - to podle barvy zubů. Paráda!!!!

13 Lucie Lucie | 24. září 2014 v 21:16 | Reagovat

Kokosák používám už docela dlouho, spíš se jím mažu, než že ho dávám do jídla... ale zkoušela jsem na něm smažit palačinky a místo klasického mléka použila domácí kokosové a to bylo labůžo!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.