Z nákupního košíku... lemon curd

9. července 2012 v 14:33 | Pipi |  Z nákupního košíku

Hrozně moc ráda chodím do gastro oddělení prodejen Marka a Spencera. Nabízejí tam takové ty úžasné libůstky na vaření. Kvalitní čokoládky, oleje, koření, olivy, čaje, marmelády a občas jsem tam cestou z práce nakupovala i mraženou večeři. Navíc všechny, i ty nejobyčejnější produkty, mají krásný obal, takže tam běžně nakupuji jedlé dárky pro své blízké. Přesto se tam vyskytuje ještě spoustu lahviček a produktů, které jsou pro mě jako z jiného světa. To je přesně případ lemon curdu. Kolikrát jsem o něj na regálu zavadila očima a říkala si: co to proboha ten curd jako je? Je to snad pomazánka z citrónů? Nebo je to gel s citronovou příchutí pro cukráře? No, každopádně jsem netušila co se za tím tajemným názvem skrývá a neměla chuť si koupit domů další věc, kterou pouze ochutnám a zase nebudu vědět, k čemu ji použít.

Někde hluboko v hlavě mi však přesto vrtalo hlavou, k jakému účelu se ten "žluťák" používá. Nebudu vás napínat, nakonec jsem se při jedné návštěvě prodejny neudržela, koupila "to" a pečlivě doma ozkoušela. Výrobek se s přehledem zařadil mezi mé oblíbené vychytávky! Ačkoliv se někdy označuje za citronovou marmeládu, nebo citronové máslo, jedná se přesně řečeno o hladký krém ze sicilských citronů, který obsahuje vejce a máslo, ale především hodně cukru, který tlumí pronikavou kyselost citronů, takže je to sladké, ale přesto to má říz. Krém je krásně mazlavý a tedy připravený jednoduše k (nejen poslednímu) pomazání na palačinky či lívance. Také jej můžete přimíchat k různým krémům, nebo sladkým pomazánkám, namazat mezi dvě půlky dortového korpusu, nebo ochutit (a zároveň i osladit) jím i obyčejný tvaroh ke svačině.

Co ale možná nevíte je to, že tento krém lze přidat i do různých těst. Já sama jsem přidala 4 lžíce do těsta na univerzální špaldový koláč, který je sice sám o sobě hezky nadýchaný, ale díky použitému krému stoupla jeho šťavnatost nejméně o 100%. A to nemluvím o úžasném citronovém aroma. Koláč tím pádem tak rychle nevysychal a voněl až za roh. Nebála bych se jej přimíchat do těsta na sladké na muffiny. Všichni víme, že muffiny prostě nejdou zkazit, že? :-)

Sečteno, podrženo: máte-li rádi citrony, neváhejte a rovnou běžte zakoupiti. Pokud rádi zkoušíte nové chutě, nebo chcete oživit své pečení a dezerty, neváhejte a rovnou běžte zakoupiti. V prodejnách Marks&Spencer získáte skleničku Lemon Curdu za 80Kč.


PS: a už jsem vám říkala, že se to dá mlsat jen tak?


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 qweser qweser | Web | 9. července 2012 v 14:38 | Reagovat

pekná fotka

2 ovesná vločka ovesná vločka | Web | 9. července 2012 v 21:07 | Reagovat

Jakmile onu prodejnu potkám (ve valašských kopcích nemožné), tak se po oné lahvičce vrhnu. Miluju citróny a do pečení muffinů se vrhám s chutí sobě vlastní. Díky za tip.

3 Pipi Pipi | 10. července 2012 v 10:21 | Reagovat

[2]: Díky za komentář, vločko. Vřele doporučuji se za krémem vydat i z valašských kopců, případně nakoupit do zásoby, chuť tvých muffinů jistě postoupí do vyššího levelu! :-)

4 Therése Therése | E-mail | Web | 11. července 2012 v 7:27 | Reagovat

Přemluvilas mě jakmile došlo na muffiny - jdu dneska pro citroňák a péct:-)

5 Pipi Pipi | 11. července 2012 v 10:07 | Reagovat

[4]: Takže přes muffiny se na tebe musí, ano? :-)

6 Therése Therése | E-mail | Web | 12. července 2012 v 10:13 | Reagovat

Jo, já jsem hrozně mufinová:-D

7 Pipi Pipi | Web | 12. července 2012 v 20:22 | Reagovat

[6]: Tak to jsem ráda, že to vím... :-)

A jsem zvědavá, jak se ti bude s krémem pracovata a jak ti bude výsledek chutnat, budu ráda, když napíšeš!

8 farfalla farfalla | Web | 18. července 2012 v 22:35 | Reagovat

Pravda, je to dobrota a je to i celkem jednoduché na výrobu doma, mimochodem:) Recept pěkně napsala http://kackazvykacka.blogspot.cz/2012/03/slunicko-slunicko.html nebo i Vilemína myslím...

9 Pipi Pipi | Web | 18. července 2012 v 23:26 | Reagovat

[8]: Pravda, pravda, Farfallo :-)

Sama jsem narazila na jeden lákavý recept v zahraniční kuchařce a dokonce vážně uvažuji o experimentu ve vlastní kuchyňské laboratoři. Chvilku potrvá, než se k tomu rozhoupu a dokopu, ale myslím, že tak do dvou let to tu na blogu je... ha ha

10 Vilemína Vilemína | Web | 20. července 2012 v 21:25 | Reagovat

- díky
Ano, dělám ho a je skvělý, nic složitého (je za pomerančovkou):
http://vilemina.blog.cz/0903/citrusove-lahudky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama