Čokoládový dezert bez mléka

28. září 2012 v 1:37 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Zdravý životní styl, vegetariánství a ohleduplnost ke zvířatům jsou témata, která mne zajímala už od puberty. Přesto všechno jsem si v praxi neuměla představit život bez šunky, paštiky, párku v rohlíku a pečeného kuřete. Ještě teď si pamatuji, jak jsem asi v patnácti letech trávila s kamarádkou léto na Lipně a při jedné snídani si pochutnávala na chlebu se šunkou a myslela na to, že ze mě prostě nikdy nemůže být vegetariánka. Ani už nevím, jak se to stalo, ale jen o pár let později jsem přestoupila na život bez masa. Dlouho mi trvalo, než jsem se přestala soustředit na to, co už "nemůžu" a začala objevovat novinky typu bulgur, pohanka, quinoa, karob, sojové výrobky, kozí a ovčí sýry, nové druhy zeleniny a luštěnin. Mohu s jistotou říct, že se mi tak rozšířily nejen stravovací možnosti, ale i obzory.

Ještě donedávna jsem drze prohlašovala, že bez mléka a másla zkrátka nelze vytvořit chutný dezert a jen se na to podívejte - servíruji vám veganský čokoládový krém. Je fascinující, jak člověk s věkem mění své názory a postoje. Stále si neumím představit, že bych se někdy mohla stravovat vegansky, protože zbožňuji vejce, sýry, máslo a smetanu, ale už raději neříkám nikdy! Důvod, proč jsem poslední dobou přestala na veganství koukat přezíravě svrchu je podobný jako u přechodu na bezmasou stravu - rozšíření svých obzorů a možností na zdravé stravování hlavně pro malé bambino. Stydím se za to, že zrovna já jsem na veganství koukala jako na něco nesmyslného a extrémního, ve smyslu "no tak to JÁ bych tedy nemohla takhle žít, vždyť nemůžou nic jíst!". Názor, který u masožroutů směrem k vegetariánům nesnáším a v hloubi duše běsním nad jejich nebetyčnou omezeností.

Čím víc totiž narážím na veganská jídla a recepty, tím více objevuji možností, které mi při mém starém způsobu myšlení zůstávaly skryty. Nedávno jsem třeba objevila naprosto delikatesní veganskou snídani, na které jsem si vytvořila regulérní závislost (to je ovšem na samostatný článek!). Našemu malému juniorovi jsem při příležitosti druhých narozenin "upekla" zdravý dort pouze z oříšků, ovoce a kokosového oleje. A mým posledním objevem je čokoládový krém bez mléka, másla a rafinovaného cukru. Jestli byste rádi slyšeli, že chutná stejně jako jeho mléčný příbuzný, tak vás zklamu. Chutná velmi dobře, ale jinak. Podobně jako třeba u quinoi, nebo kozích výrobků, mi první ochutnání poskytlo naprosto novou (a tedy neznámou, rozuměj podezřelou :-) chuť, na kterou jsem si musela chvíli zvykat. Odměnou mi je vědomí, že jsem schopna vytvořit lahodný krémový dezert i bez živočišných výrobků.

Sečteno podtrženo: pokud milujete mléčné sladkosti, tenhle recept vás neošálí. Pokud máte ale rádi kvalitní čokoládu a je vám jedno jestli s mlékem nebo třeba s banánem, určitě tento předpis vyzkoušejte!Chápu, že pro hodně lidí nebude představa sojového dezertu lákavá, ale vytvořit mléčný dezert umíte jistě všichni sami. Navíc na svém blogu se snažím ukazovat něco jiného, něco co ještě neznáte, nebo jste třeba jen nenašli odvahu vyzkoušet.

Ochutnali jste už dříve nějaký sojový dezert? A chutnal vám? A co si myslíte o veganském způsobu stravování?






Čokoládový dezert

1 hrnek čokoládového sojového mléka
100g kvalitní tmavé čokolády (část si schovejte na ozdobu)
300g bílého tofu (natural), pokojové teploty
špetka soli
cca 2 lžíce sirupu z agáve či medu (dle chuti)

Do menšího hrnce nalijte sojové mléko a pomalu jej přiveďte k varu, hned poté odstavte z plotny a nechte chladnout.
Můžete jej opatrně ohřát i v mikrovlnné troubě.

Ve vodní lázni si rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu. Teplé sojové mléko, tofu a rozpuštěnou čokoládu v hlubší
míse rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Mixujte na nejvyšší výkon, abyste dosáhli opravdu hladké
konzistence

Nakonec vmíchejte sůl a doslaďte dle chuti sirupem či medem. Naservírujte do poháru a posypte kousky zbylé čokolády.
Dejte vychladit.

Vychází na cca čtyři porce.

Foto: Pipi a Country Life
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 28. září 2012 v 9:30 | Reagovat

Jsem na tom podobně jako ty, z velkého masožravce se postupně měním ve stále většího vegetariána. Neříkám, že jsem 100 % vegan, protože občas někde ze slušnosti maso sním, stejně jako ho ze slušnosti pro návštěvu uvařím, pak ale dávám přednost rybám nebo mořským plodům. Nemám z toho už ale vůbec radost. Maso mi totiž začalo zapáchat a když ho sním, mívám často zlé sny. Do velké míry to samozřejmě souvisí s psychikou a když člověk miluje živé tvorečky s nádhernou duší, a všechno, co roste, kvete, zraje, nutně musí přemýšlet o všech souvislostech a následcích. Neříkám, že by se měl každý stát z fleku buddhistou, ale přemýšlet o jídle je zkrátka důležité. Protože opravdu jsme, to co jíme, jak pravil Savarin. Vždyť ani pro naše babičky nebylo maso samozřejmostí, jedlo se v neděli a o svátcích, pašík, kterého rodina řadu měsíců krmila, byl rituálně zabit v prasinci, tedy prosinci, před Vánoci, aby famílije přežila zimu... To dávalo smysl. Ale dnes, kdy pulty překypují masem zabaleným do fólie, už to smysl nedává. Děkuji ti za tvé skvělé recepty. Ano, bez masa se dá žít. Skvěle.

2 Pipi Pipi | Web | 28. září 2012 v 10:58 | Reagovat

[1]: Jé, děkuji za milý komentář! Opravdu věřím, že člověk nemusí být přímo vegetarián, či vegan, aby si na jídlech s těmito označeními pochutnal. Jsem ráda, že podobně smýšlejících lidí přibývá!

3 Lucie Lucie | Web | 28. září 2012 v 11:36 | Reagovat

Ahoj Pipi, moc mě zaujal tvůj článek, tak trošku se v něm vidím. Také pomalu upouštím od masa a nalézám spoustu jiných surovin, které se mi až doteď na talíři neobjevily. Rozhodně nejsem striktní vegetarián, maso jednou týdně zařadím, stejně tak občas ryby. Opravdu existují chutná jídla bez flákoty masa. K dezertu, už jsem jej někde viděla a mám v plánu jej zkusit, takže určitě na něj přijde řada :-)

4 Lenka Lenka | 28. září 2012 v 13:45 | Reagovat

Já sice vegetariánství ani veganství nepovažuji za správný styl pro moji osobu, nicméně každému vyhovuje něco jiného:-) Ale na čem se asi shodneme je fakt, že v jídle je třeba rozmanitost, takže nemám problém udělat vegetariánské/veganské jídlo. Když mi bude chutnat, tak je opravdu jedno do jaké skupiny patří. Proto si chodím ráda počíst na Váš blog - jste inspirací pro pestřejší jídelníček.

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. září 2012 v 14:17 | Reagovat

[3]: Ahoj Lucie, evidentně jsme naladěny na stejnou notu, jídla na tvém blogu jsou totiž přesně podle mého gusta, mňam :-)

A jsem moc zvědavá, jak ti bude chutnat nemléčný čoko dezert, určitě se ozvi!

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. září 2012 v 14:21 | Reagovat

[4]: Mockrát děkuji za poklonu, Lenko! Když se ke mě chodí inspirovat fandové bezmasé stravy, je to milé a logické. Ale za každého masožravého návštěvníka, který se nebojí zkusit i něco spíše rostlinného jsem ráda dvojnásob!

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. září 2012 v 19:58 | Reagovat

Moc Tě zdravím Pipi, sice často nepřispívám svým komentářem, přesto jsem pravidelným čtenářem Tvého blogu a neunikne mi žádný článek ;-). Prošla jsem si různými fázemi stravování - od absolutního masožrouctví (v útlém dětství), přes stravování se téměř jen saláty či konzumaci jídla jen z bio potravin či jiných surovin patřících do  zdravé výživy až k současnosti, kdy ráda zkouším něco nového (různá sladidla, nové obiloviny apod.), jím převážně vegetariánsky (sem tam rybku) a zdravě (můžu snad říci), ale přeci jen občas zahřeším nezdravou bílou čokoládou, sakra sladkými makrónkami atd. Nicméně, jak psala Lenka, Tvůj blog vnímám jako velkou inspiraci právě v oblasti zdravé a jemně alternativní kuchyně. Apropos v kavárnách si nejraději objednávám cappuccino se sójovým mlékem, tak mi prostě chutná víc :-).

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. září 2012 v 23:05 | Reagovat

[7]: Ahoj Coco! Tos mi udělala radost, zrovna nedávno jsem si trochu fňukala pod fousy, že už ke mě nechodíš... :-D

9 Therése Therése | E-mail | Web | 30. září 2012 v 11:57 | Reagovat

Já naprosto odběhnu od tématu, ale vždycky se těším na tvůj nový článek kvůli tomu, že máš nádherné "rekvizity":-) Ty šálky, puntíkaté prostírání, já prostě miluju Pipi styl:-)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. září 2012 v 19:41 | Reagovat

[9]: Jéé, děkuju ti, Therése, to mám velkou radost, že se ti líbí "Pipi styl" :-D

Musím říct, že tahle aranžovací vášeň leze pěkně do peněz, ale já prostě těžko odolávám krásnému starému porcelánu...

11 Madla Madla | Web | 1. října 2012 v 13:49 | Reagovat

Teda, ten čokoládový krém vypadá vážně skvěle. Co se týče mého postoje k vegetariánství a veganství, dávám mu zelenou. Teda vegetariánství - hlavně na jaře, v létě a na začátku podzimu zjišťuju, že maso skoro nepotřebuje. Třeba te´d jsem čtrnáct dní vařila kompletně bez masa a klidně bych pokračovala i dál (akorát na mého muže to už asi bylo moc, protože včera donesl domů kuře :-)). Mě by tedy stát se vegetariánkou problém nedělalo a myslím, že i pro děti je vegetariánství přínosné (samozřejmě musí mít člověk nastudováno a umět zkombinovat pokrmy s obsahem luštěnin a obilovin tak, aby pokryl denní potřebu bílkovin a dalších důležitých látek).
Ale veganství má u mě bohužel stopku, protože nemůžu ze zdravotních důvodů konzumovat ve větší míře (což zanmená častěji než třeba jednou za čtrnáct dní) sójové výrobky. A dětem do šesti let se veganství nedoporučuje také z toho důvodu, že nejsou schopni sóju strávit.
A jinaki mě se moc líbí ta krásná keramika a prostírání. Tvůj styl se prostě nezapře!
Jo a doufám, že tu brzy uvidím recept na dýňové hranolky z trouby, tak trošku totiž plavu v záplavě dýní :-)

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. října 2012 v 23:25 | Reagovat

[11]: Děkuju Madlo. Já vím, že se sójou by se mělo nakládat opatrně, zvlášť u malých dětí. Koneckonců je to potravina, která může způsobovat alergickou reakci. Slyším ale poprvé, že děti do šesti let nejsou schopni sóju trávit. Zrovna takové bílé tofu jsem slyšela doporučovat právě dětem (rozumně samozřejmě) jako prospěšné. Občas ho dám do jídla našemu bambinu a ten ho má hrozně rád, až mě to překvapuje. V obchodě mají dokonce tofu natural s mořskou řasou, což má ještě minerály z moře. Považuju to za kvalitní zpestření jídelníčku.

PS: jak víš, ty lišáku, že jsem dělala dýňové hranolky?

13 dita dita | 6. října 2012 v 17:16 | Reagovat

ahoj PIPI, diky za recept, urcite ho vyzkousim, chtela bych se zeptat, zda nevis, jak je to s tepelnou upravou tofu natural, musi se upravit {jak pisi makrobiotici] nebo nemusi [narazila jsem na recepty, kdy se jen mixuje jako u tebe], diky za odpoved

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 6. října 2012 v 22:20 | Reagovat

[13]: Ahoj Dito, děkuju za příspěvek. O tom, že by se mělo tofu nejdříve tepelně upravit, slyším poprvé od tebe. Běžně se používá jako základ veganských krémů a pomazánek, ale pravděpodobně nebudou na základě makrobiotických zásad. Přiznám se, že z makrobiotiky, stejně jako z ostatních výživových směrů (veganství, vitariánství, lokální a původní strava) si vyzobávám jen to, co mi prospívá a chutná :-) Nejsem dogmatická také protože neumím být důsledná.

Já osobně se snažím nejíst sóju denně, takže ani tento čoko dezert nedělám často, ale když už, tak nevidím nic hrozného na tom snís tofu zasyrova. Upřímně, dělám mnohem horší stravovací hříchy... :-)

Tak to je můj pohled na věc, i když jsem ti s tvým dotazem moc neporadila. Zkus se optat Evy s Helenou z webu Jímejinak.cz Ty budou na rozdíl ode mne určitě vědět víc.

15 Therése Therése | E-mail | Web | 9. října 2012 v 13:22 | Reagovat

http://www.marthagoesgreen.com.au/pages/recipes5.html

variace na tenhle recept:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama