Komentáře

1 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 28. září 2012 v 9:30 | Reagovat

Jsem na tom podobně jako ty, z velkého masožravce se postupně měním ve stále většího vegetariána. Neříkám, že jsem 100 % vegan, protože občas někde ze slušnosti maso sním, stejně jako ho ze slušnosti pro návštěvu uvařím, pak ale dávám přednost rybám nebo mořským plodům. Nemám z toho už ale vůbec radost. Maso mi totiž začalo zapáchat a když ho sním, mívám často zlé sny. Do velké míry to samozřejmě souvisí s psychikou a když člověk miluje živé tvorečky s nádhernou duší, a všechno, co roste, kvete, zraje, nutně musí přemýšlet o všech souvislostech a následcích. Neříkám, že by se měl každý stát z fleku buddhistou, ale přemýšlet o jídle je zkrátka důležité. Protože opravdu jsme, to co jíme, jak pravil Savarin. Vždyť ani pro naše babičky nebylo maso samozřejmostí, jedlo se v neděli a o svátcích, pašík, kterého rodina řadu měsíců krmila, byl rituálně zabit v prasinci, tedy prosinci, před Vánoci, aby famílije přežila zimu... To dávalo smysl. Ale dnes, kdy pulty překypují masem zabaleným do fólie, už to smysl nedává. Děkuji ti za tvé skvělé recepty. Ano, bez masa se dá žít. Skvěle.

2 Pipi Pipi | Web | 28. září 2012 v 10:58 | Reagovat

[1]: Jé, děkuji za milý komentář! Opravdu věřím, že člověk nemusí být přímo vegetarián, či vegan, aby si na jídlech s těmito označeními pochutnal. Jsem ráda, že podobně smýšlejících lidí přibývá!

3 Lucie Lucie | Web | 28. září 2012 v 11:36 | Reagovat

Ahoj Pipi, moc mě zaujal tvůj článek, tak trošku se v něm vidím. Také pomalu upouštím od masa a nalézám spoustu jiných surovin, které se mi až doteď na talíři neobjevily. Rozhodně nejsem striktní vegetarián, maso jednou týdně zařadím, stejně tak občas ryby. Opravdu existují chutná jídla bez flákoty masa. K dezertu, už jsem jej někde viděla a mám v plánu jej zkusit, takže určitě na něj přijde řada :-)

4 Lenka Lenka | 28. září 2012 v 13:45 | Reagovat

Já sice vegetariánství ani veganství nepovažuji za správný styl pro moji osobu, nicméně každému vyhovuje něco jiného:-) Ale na čem se asi shodneme je fakt, že v jídle je třeba rozmanitost, takže nemám problém udělat vegetariánské/veganské jídlo. Když mi bude chutnat, tak je opravdu jedno do jaké skupiny patří. Proto si chodím ráda počíst na Váš blog - jste inspirací pro pestřejší jídelníček.

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. září 2012 v 14:17 | Reagovat

[3]: Ahoj Lucie, evidentně jsme naladěny na stejnou notu, jídla na tvém blogu jsou totiž přesně podle mého gusta, mňam :-)

A jsem moc zvědavá, jak ti bude chutnat nemléčný čoko dezert, určitě se ozvi!

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. září 2012 v 14:21 | Reagovat

[4]: Mockrát děkuji za poklonu, Lenko! Když se ke mě chodí inspirovat fandové bezmasé stravy, je to milé a logické. Ale za každého masožravého návštěvníka, který se nebojí zkusit i něco spíše rostlinného jsem ráda dvojnásob!

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. září 2012 v 19:58 | Reagovat

Moc Tě zdravím Pipi, sice často nepřispívám svým komentářem, přesto jsem pravidelným čtenářem Tvého blogu a neunikne mi žádný článek ;-). Prošla jsem si různými fázemi stravování - od absolutního masožrouctví (v útlém dětství), přes stravování se téměř jen saláty či konzumaci jídla jen z bio potravin či jiných surovin patřících do  zdravé výživy až k současnosti, kdy ráda zkouším něco nového (různá sladidla, nové obiloviny apod.), jím převážně vegetariánsky (sem tam rybku) a zdravě (můžu snad říci), ale přeci jen občas zahřeším nezdravou bílou čokoládou, sakra sladkými makrónkami atd. Nicméně, jak psala Lenka, Tvůj blog vnímám jako velkou inspiraci právě v oblasti zdravé a jemně alternativní kuchyně. Apropos v kavárnách si nejraději objednávám cappuccino se sójovým mlékem, tak mi prostě chutná víc :-).

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. září 2012 v 23:05 | Reagovat

[7]: Ahoj Coco! Tos mi udělala radost, zrovna nedávno jsem si trochu fňukala pod fousy, že už ke mě nechodíš... :-D

9 Therése Therése | E-mail | Web | 30. září 2012 v 11:57 | Reagovat

Já naprosto odběhnu od tématu, ale vždycky se těším na tvůj nový článek kvůli tomu, že máš nádherné "rekvizity":-) Ty šálky, puntíkaté prostírání, já prostě miluju Pipi styl:-)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. září 2012 v 19:41 | Reagovat

[9]: Jéé, děkuju ti, Therése, to mám velkou radost, že se ti líbí "Pipi styl" :-D

Musím říct, že tahle aranžovací vášeň leze pěkně do peněz, ale já prostě těžko odolávám krásnému starému porcelánu...

11 Madla Madla | Web | 1. října 2012 v 13:49 | Reagovat

Teda, ten čokoládový krém vypadá vážně skvěle. Co se týče mého postoje k vegetariánství a veganství, dávám mu zelenou. Teda vegetariánství - hlavně na jaře, v létě a na začátku podzimu zjišťuju, že maso skoro nepotřebuje. Třeba te´d jsem čtrnáct dní vařila kompletně bez masa a klidně bych pokračovala i dál (akorát na mého muže to už asi bylo moc, protože včera donesl domů kuře :-)). Mě by tedy stát se vegetariánkou problém nedělalo a myslím, že i pro děti je vegetariánství přínosné (samozřejmě musí mít člověk nastudováno a umět zkombinovat pokrmy s obsahem luštěnin a obilovin tak, aby pokryl denní potřebu bílkovin a dalších důležitých látek).
Ale veganství má u mě bohužel stopku, protože nemůžu ze zdravotních důvodů konzumovat ve větší míře (což zanmená častěji než třeba jednou za čtrnáct dní) sójové výrobky. A dětem do šesti let se veganství nedoporučuje také z toho důvodu, že nejsou schopni sóju strávit.
A jinaki mě se moc líbí ta krásná keramika a prostírání. Tvůj styl se prostě nezapře!
Jo a doufám, že tu brzy uvidím recept na dýňové hranolky z trouby, tak trošku totiž plavu v záplavě dýní :-)

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. října 2012 v 23:25 | Reagovat

[11]: Děkuju Madlo. Já vím, že se sójou by se mělo nakládat opatrně, zvlášť u malých dětí. Koneckonců je to potravina, která může způsobovat alergickou reakci. Slyším ale poprvé, že děti do šesti let nejsou schopni sóju trávit. Zrovna takové bílé tofu jsem slyšela doporučovat právě dětem (rozumně samozřejmě) jako prospěšné. Občas ho dám do jídla našemu bambinu a ten ho má hrozně rád, až mě to překvapuje. V obchodě mají dokonce tofu natural s mořskou řasou, což má ještě minerály z moře. Považuju to za kvalitní zpestření jídelníčku.

PS: jak víš, ty lišáku, že jsem dělala dýňové hranolky?

13 dita dita | 6. října 2012 v 17:16 | Reagovat

ahoj PIPI, diky za recept, urcite ho vyzkousim, chtela bych se zeptat, zda nevis, jak je to s tepelnou upravou tofu natural, musi se upravit {jak pisi makrobiotici] nebo nemusi [narazila jsem na recepty, kdy se jen mixuje jako u tebe], diky za odpoved

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 6. října 2012 v 22:20 | Reagovat

[13]: Ahoj Dito, děkuju za příspěvek. O tom, že by se mělo tofu nejdříve tepelně upravit, slyším poprvé od tebe. Běžně se používá jako základ veganských krémů a pomazánek, ale pravděpodobně nebudou na základě makrobiotických zásad. Přiznám se, že z makrobiotiky, stejně jako z ostatních výživových směrů (veganství, vitariánství, lokální a původní strava) si vyzobávám jen to, co mi prospívá a chutná :-) Nejsem dogmatická také protože neumím být důsledná.

Já osobně se snažím nejíst sóju denně, takže ani tento čoko dezert nedělám často, ale když už, tak nevidím nic hrozného na tom snís tofu zasyrova. Upřímně, dělám mnohem horší stravovací hříchy... :-)

Tak to je můj pohled na věc, i když jsem ti s tvým dotazem moc neporadila. Zkus se optat Evy s Helenou z webu Jímejinak.cz Ty budou na rozdíl ode mne určitě vědět víc.

15 Therése Therése | E-mail | Web | 9. října 2012 v 13:22 | Reagovat

http://www.marthagoesgreen.com.au/pages/recipes5.html

variace na tenhle recept:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.