Přivítejte prosím podzim a jeden rehabilitovaný koláč

22. září 2012 v 0:08 | Pipi |  Texty a postřehy

A máme tu podzim, přátelé. Marně jsem si několik dní lámala hlavu, jaký úvod bych měla napsat k nastávajícímu ročnímu období. Jistě, je to období sklizně, hojnosti a babí léto bývá moc krásné. Přesto ve mě podzim odjakživa vzbuzoval jakousi nedefinovatelnou melancholii nad končícím létem a přicházející zimou. Jsem typ, co má rád začátky, ranní probuzení, východ slunce, jarní pučení... Máte vy rádi podzim? A máte nějakou oblíbenou činnost, nebo věc, na kterou se těšíte specielně na podzim?


Nesmím vás zapomenout upozornit na báječný hruškový koláč, jehož postup jsem dodatečně upravila na zdravější verzi. Recept na koláč s francouzskými kořeny původně počítal kromě hrušek s bílou moukou, cukrem a máslem - tedy nepříliš zdravá kombinace. Hanka Michopulu se nad ním sice rozplývala, ale já osobně jsem z něj nijak unešená nebyla a navíc už preferuji zdravější typ moučníku. Chuťově sice příliš nevyčnívá, ale i kvůli tomu si myslím, že je to typ, který tak nějak chutná všem. Navíc se jedná o dezert s velmi snadnou přípravou - pokrájené a do formy vyskládané hrušky zalijete tekutým těstíčkem a po upečení koláč obrátíte. Snadné a efektní.

Takže můj vnitřní rozkaz zněl jasně: znovu a lépe, Pipko! Věděla jsem, že chci použít celozrnnou mouku a můj výběr padl na ječnou mouku, se kterou si v poslední době hraji a zkouším ji přidávat do těst na chleba. Ječná mouka totiž obsahuje méně lepku než její pšeničná kolegyně, proto se na pečení používá obvykle jako menšinová příměs. V obráceném koláči je ale mouky tak málo, že jsem to riskla a pekla pouze s ječnou moukou. A byla jsem mile překvapena! Výsledná chuť koláče je velice příjemná a nasládlá. Původní recept byl pro mne příliš sladký, takže jsem rafinovaný cukr z původního receptu vyměnila za menší množství medu, který se k hruškovo-máslové chuti báječně hodí. Když se koláč peče v troubě, bytem se šíří naprosto neodolatelné aroma podobné karamelu!

A jak jste na tom vy, milí čtenáři - zkoušeli jste někdy péct s ječnou moukou? Moučníky, chleby, nebo třeba lívance?


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 25. září 2012 v 21:54 | Reagovat

Pipi, odkud je ta fotka lesa? Přijde mi taková povědomá, myslím to prostředí... Jinak koláč vypadá dobře, jen není "kýchavý"? Vypadá, že je spíš drobivější konzistence:-) Krásný podzim!!!

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. září 2012 v 22:42 | Reagovat

[1]: Fotku jsem před pár lety pořídila v zámeckém parku v Lánech. Hrozně moc se mi tam líbilo mimochodem.

Máš pravdu, že těsto vypadá drobivější, ale je v něm opravdu málo mouky, takže dusivý určitě není. To těsto v podstatě jen obtéká hrušky a drží je tak pohromadě a chutná spíše lehounce a nadýchaně. Trochu jako polštářek... ha ha

3 Therése Therése | E-mail | Web | 26. září 2012 v 20:43 | Reagovat

Tak to jo:-) Jinak tou karamelovou vůní jsi mě dostala, určitě zkusím:-))A ke koláči by se hodila nějaká dobrá zmrzlina, mrkni k mně pro tip:-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. září 2012 v 21:39 | Reagovat

[3]: No jo, Angelato! :-) známá firma! Ač na zmrzliny příliš nejsem, tak už jsem se nad nimi rozplývala i tady na blogu:

http://leblogdepipi.blog.cz/1006/nejlepsi-zmrzlina-meho-zivota

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama