Salát z pečené řepy, kozího sýra a kopru

1. září 2012 v 11:09 | Pipi |  Saláty

Tento salát jsem připravovala a fotila už na jaře, v čase, kdy ještě nebyla k dostání čerstvá řepa. Moje váhání nad tím, zda salát připravit se syrovou či vařenou řepou tak vzalo za své. Starší skladovaná zelenina se zkrátka hodí spíše k tepelnému zpracování, ale nic vám nebrání v tom si salát připravit v syrové verzi s kousky čerstvé mladé řepy.

Důvod, proč recept uvádím na blogu až dnes je trochu dětinský - v době, kdy jsem salát vytvořila, se minimálně na dvou jiných foodblozích objevil podobný recept. Však to také není žádná novinka, já vím! Já jsem ale ráda originální a nejsem tedy nadšená ze situací, která se nám blogerům o jídle často stávají - nakupujíc stejné sezónní potraviny často vaříme podobná jídla a není tedy vyjímkou, když mají jeden týden na blogu všichni shodně jahodový cheesecake. Nebo třeba zmrzliny. (viď, Madlo? :-))

Také jsem mimo jiné zjistila, že tato krvavě červená zelenina je u mě na blogu už více než doma a mohla bych z ní sestavit téměř kompletní "řepné" menu. Kromě dnešního salátu jste si se mnou mohli uvařit vynikající a hustou řepnou polévku, na toast namazat řepnou pomazánku s artyčoky a jako hlavní chod mohu z archivu vylovit ještě rizoto z červené řepy. Už mi chybí jen dort z řepou obsaženou v těstě a budu mít krvavé menu jako vyšité... To trochu zavání řepným lobby, nemyslíte?

Máte i vy svoji oblíbenou zeleninu, které straníte před ostatními druhy? Nebo vám chutná zkrátka to, co je zrovna čerstvé na trhu či na záhoně? A existuje druh zeleniny, který naopak nejste schopni pozřít?






Salát z pečené červené řepy, kozího sýra a kopru

1 středně velká řepa
1 lžíce slunečnicových semínek
svazek čerstvého kopru, omytého
100g čerstvého kozího sýra
3 lžíce panenského olivového oleje
1 lžíce vinného octa
1 lžíce medu

Rozehřejte si troubu na 200 stupňů, neoloupanou řepu zabalte do alobalu a dejte zhruba na hodinku péct. Zda-li je řepa upečená otestujte zapíchnutím párátka či vidličky (měli by hladce proniknout do středu) a nechte chladnout.

Na menší pánvičce nasucho opražte slunečnicová semínka a dejte chladnout.

Vychladlou řepu zbavte slupky a nožem, nebo škrabkou nakrájejte na co nejtenčí plátky. Takto nakrájenou řepu naskládejte na talíře, posypte lístky kopru a rozdrobeným kozím sýrem.

Mezitím si připravte zálivku pečlivým smícháním oleje, octa a medu. Rovnoměrně ji nakapejte na připravený salát.

Vychladlá semínka nahrubo nadrťte v hmoždíři a touto "drobenkou" na závěr posypte salát.

Množství vychází zhruba na čtyři porce jakožto malého předkrmu, nebo lehký salát s opečeným toastem pro dvě osoby.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 5. září 2012 v 8:41 | Reagovat

Nádherně jednoduchý salátek, který mě dostal do kolen. Taky miluju červenou řepu a zrovna ji máme plný sklep, takže na tvůj saltáek se určitě brzy dostane, protože já řepuju jak o život (dokonce jsem dělala i řepu nasladko - jako řepný chlebíček s čokoládou a dokonce i zmrzlinu z červené řepy). Takže řepné lobby zdar!

2 Pipi Pipi | Web | 5. září 2012 v 13:02 | Reagovat

[1]: Díky Madlo, o spojení řepy a čokoládového těsta jsem slyšela, prý je to podobně jako u mrkvového a cuketového koláče vláčná a moc dobrá záležitost.

3 kristýna kristýna | E-mail | Web | 8. února 2014 v 22:14 | Reagovat

Já saláty recepty prostě miluji, ráda jím zdravě

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama