Sláva Československu I aneb tvarohové šátečky pro prezidenta

28. října 2012 v 0:18 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo

Letos jsem se, milí čtenáři, rozhodla, že spolu oslavíme svátek republiky. Jako hrdá vlastenka nemohu již déle toto významné datum přehlížet. Den, kdy byla založena naše první samostatná Československá republika, si to myslím zaslouží. Když jsem přemýšlela, jakým tradičním jídlem bych tento sváteční den uctila, došlo mi, že nemohu jinak, než uvařit jídla dvě a to jak za Čechy, tak za Slovensko. A když dvě různá jídla, tak i dva samostatné příspěvky, protože každý recept zařazuji do jiné kategorie, takže oba recepty musí být zvlášť. Odpoledne se tedy můžete těšit ještě na slovenský příspěvek! To je Pipi výkonná, že? :-)

Za naši republiku jsem se rozhodla vybrat sladkého reprezentanta. Již v roce 2005 vyšel v časopise Apetit recept od čtenářky na takzvané prezidentské šátečky. A to přídavné jméno tam není jen tak pro legraci. Babička čtenářky s receptem byla totiž manželkou přítele pana prezidenta Beneše a tyto tvarohové šátečky údajně panu prezidentovi a jeho přátelům servírovala majitelka lázeňského domu ve Velichovkách, kam jezdívali na letní byt. (To mi připomíná, že jsem vždycky toužila mít "letní byt", jak světácké!) Už tehdá (tedy v tom roce 2005, ne ve třicátých letech ha ha) jsem věděla, že recept bude boží a že ho musím vyzkoušet. Sice mezitím uplynulo spoustu vody, ale koneckonců lépe pozdě, než-li vůbec.

Ale teď konkrétně k šátečkům: přátelé, jelikož jsem zodpovědná osoba, musím vydat varovné prohlášení, nerada bych, abyste pak na mě poštvali své právníky. Takže tedy zaprvé: proboha hlavně nikdy nepečte tyhle šátečky o samotě! Mohli byste totiž skončit s pekáčem teplých šátečků ve svém břiše. Mluvím vážně. U těchto sladkých potvor totiž platí, že jedním kouskem ochutnávka nekončí, ale teprve začíná! První várku sedmnácti kusů jsme, nelžu vám, snědli jen ve dvou, tedy dvouletý junior a já. A to během pár hodin. Pan domácí vůbec nestihl zareagovat, protože obvykle se chytá spíš na čokoládové věci a koláčky jej moc nevzrušují. Při druhém pečení měl štěstí, že malé bambino zrovna spalo a tak se opatrně zeptal, jestli si může vzít jeden šáteček (protože jsem je zrovna fotila a u nás se totiž nejdřív fotí a pak se papá :-) Jakmile se poprvé zakousl do té tvarohové nádhery, rychle se v situaci zorientoval a nacpal do sebe tři šátečky během zhruba dvou minut. Chodil při tom zmateně po pokoji a neustále mumlal: dobrý, fakt dobrý... Já se na rozdíl od něj umím ovládat, jsem jakože paní fotografka a tedy profesionálka a tak jsem první šáteček zhltla AŽ během focení a další dva hned po vyfocení.

Pokud jste kardiaci, nebo máte problém s cévami, tak raději ani dál nečtěte, tenhle vražedně dobrý zákusek by lehce mohl být váš poslední. Těsto totiž obsahuje kromě jednoho tvarohu ještě celou kostku másla a žloutek navrch, takže žádná dietka, přátelé!

Pozor, to stále ještě není všechno...



Takže si to shrňme: těsto je ze třetiny složeno z másla a z druhé třetiny z tvarohu. Všichni víme, co udělá tvaroh s těstem, že? No a zbylá třetina vychází na mouku. V originálním receptu se počítá s 250g polohrubé mouky, se kterou jsou šátečky božské, ale výsledné těsto je nesladké a trochu bez chuti. No a navíc znáte mě, chtěla jsem to zkusit upéci zdravěji, tedy alespoň z části s celozrnnou špaldovou moukou a mohu říct, že mi to chutná ještě víc! Kromě faktu, že při použití celozrnné mouky se jedná o zdravější a pro tělo užitečnější pokrm, tak i chuťově si recept polepší. Šátečky jsou křehčí, připomínají trochu lístkové těsto, jsou sladší (ano, celozrnná mouka je nasládlejší, než mouka bílá!) a chutnají po oříšcích, trochu jako cukroví.


A to nejlepší si nechávám na konec. Tenhle delikatesní zákusek neobsahuje vůbec žádný rafinovaný cukr! Veškerá sladkost (a není jí málo) spočívá v celozrnné mouce a ve sladké náplni ze sušeného ovoce. Původní recept volá po zavařenině, ale já chtěla, aby výsledek mohl jíst i náš malý junior, takže jsem zvolila verzi z povařených sušených meruněk a brusinek, tedy pouze přirozený ovocný cukr. Jen to, co nám nabídka matka příroda, nic víc není potřeba!

Dobrou chuť!



Prezidentské šátečky

na náplň:
200g sušených nesířených bio meruněk (případně 50g z množství zaměnit například za sušené brusinky)
asi 300ml vody
špetka soli
1 lžíce mletých vlašských ořechů

na těsto:
130g celozrnné špaldové mouky, jemně mleté
120g špaldové mouky hladké + trochu na rozválení těsta
250g másla
250g tvarohu v alobalu

dále:
1 žloutek
lžíce mléka
sekané vlašské ořechy na posypání

Nejprve si připravte ovocnou náplň: meruňky nakrájejte na menší kousky a dejte spolu s brusinkami, vodou a solí do silnostěnného hrnce. Na nízkém stupni a za občasného míchání vařte až do úplného změknutí ovoce, mělo by mít takovou mazlavou konzistenci (viz poslední fotografie). V případě potřeby během vaření přilijte trochu další vody, aby se směs nepřipalovala. Ke konci vmíchejte mleté ořechy a naposledy povařte, aby se omáčka zahustila. Dejte vychladit.

Na přípravu samotných šátečků si nejdříve na vál, nebo čistou pracovní plochu prosijte obě mouky, přidejte na kostky nakrájené máslo a rukama zpracujte dohromady, poté zapracujte ještě tvaroh do kompaktní hmoty. Nechte asi čtvrt hodiny odpočívat a mezitím si zapněte horkovzdušnou troubu na 180 stupňů.

Na lehce pomoučeném válu rozválejte těsto na asi půl centimetrovou tloušťku. Nožem rozdělte na čtverečky a do středu každého čtverečku dejte bohatou lžičku vychladlé náplně, přehněte do tvaru trojúhelníků a pevně přitiskněte okraje k sobě - dobře to půjde prsty lehce smočenými ve studené vodě. Šátečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a posypte ořechy. Šátečky s polohrubou moukou pečte 15 minut, ale celozrnné až 20 minut.

Množství vychází na asi 17 větších šátečků.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. října 2012 v 18:04 | Reagovat

Pipi, tento recept si pamatuji, resp. mám jej z časopisu vystřižený a poctivě uložený ve své krabici s recepty. Líbí se mi, že jsi recept pojala opět po "pipiovsku" a dala jiný - zdravější - rozměr. Jinak musím říct, že zbožňuju máslovo-tvarohové těsto. Více než často z něj připravuji závin dle receptu Jitky Rákosníkové (poctivě zdokumentováno na blogu ;-).

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. října 2012 v 22:10 | Reagovat

[1]: Já jsem tušila, že ti kápnu do noty, protože vím, že máš moc ráda tvarohové záležitosti... :-)

Děkuju za komentář!
Pipi

3 Madla Madla | Web | 29. října 2012 v 10:21 | Reagovat

Teda Pipi, ty jsi ale akční ďábel! Jak jsi vždycky říkala, že jsi líná vegetariánka, tak to už asi neplatí, že? (Teda to líná, vegetariánka doufám pořád platí :-)).
I já jsem chtěla prezidentské šátečky vyzkoušet, tak jsem ráda za ověřený a trošku zdravěji upgreadovaný recept :-)
Ty jsi prostě skvělá. Tečka!

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. října 2012 v 16:23 | Reagovat

Díky Madlo! Já jsem se spíš vycajchnovala ku sváteční příležitosti, už jsem to kula delší dobu, ale jinak vše zústává při starém, stále vegoška a stále líná... :-)

5 Blondie Blondie | E-mail | Web | 6. listopadu 2012 v 19:22 | Reagovat

Tak to bych vyzkoušela nejradši hned teď! U nás tvaroh jede :-) Co myslíš tvarohem v alobalu? To je ten tvrdý? Nebo ten na pečení?

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 6. listopadu 2012 v 22:03 | Reagovat

[5]: Mám na mysli měkký tvaroh, ale nikoliv ten balený ve vaničce (je více vodnatý), ale ten balený v alobalu ve tvaru kostky. Hodí se více na pečení protože není tak mokrý. Ale je to spíš doporučení, myslím, že se ti šátečky povedou i s tím vodnatějším typem. Tvrdý tvaroh, neboli na strouhání je něco jiného.

Raději to ještě připíšu do popisu surovin. Díky za komentář a doufám, že šátečky budou chutnat!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama