Sláva Československu II aneb růžové halušky se zelím a bryndzou

28. října 2012 v 15:18 | Pipi |  Hlavní jídla


A je to tady. Druhý článek k dnešnímu svátku založení první samostatné Československé republiky. Tentokrát nakoukneme pod pokličku našim nejbližším sousedům. Asi každému se při myšlence na slovenskou kuchyni jako první vybaví halušky. Nejinak tomu bylo u mě. S ostudou totiž musím přiznat, že ze slovenské kuchyně znám teoreticky pojmy jako bratislavské rohlíčky, živáňská a kapustnica. Jediné halušky znám nejen podle názvu, ale také jsem je mnohokrát jedla a proto jsem se rozhodla za naše bratry Slováky do příspěvku vybrat právě halušky.

Blouděním po internetu jsem pochopila, že se slovenský národní pokrm vaří v mnoha variacích, ale nejčastěji jsem narážela na dva hlavní druhy těsta - těsto pouze moučné a těsto bramborové, tedy částečně obsahující vařené, ale i syrové brambory. Vůbec nemám tušení, který typ je ten "tradičnější", každopádně jsem chtěla najít takový, který by obsahoval celozrnnou mouku a v tomto ohledu byl vhodnější první "moučný" typ. Navíc si ještě doteď pamatuji svůj neúspěšný pokus o bramborový knedlík a nechtěla jsem riskovat další fiasko. Testovala jsem více receptů, ale nejvíce mi vyhovoval tento.

Ani už nevím jak, ale v hlavě (a také kde jinde, že?) se mi zrodil lišácký nápad oživit barvu těsta šťávou z červené řepy, já si s ní doma teď dost hraju, víte... A výsledkem jsou krásně růžové halušky!

Uplynulý týden u nás doma by se díky testování receptů mohl zvát "haluškový". Dny se lišily pouze v tom, jestli máme k jídlu halušky nové, tedy podle nového receptu, nebo dojídáme ještě ty z předešlého dne. Každopádně chod domácnosti se stal zřetelně efektivnějším poté, co odpadl obvyklý a zbytečně iritující dotaz: "Co máme dnes k jídlu?"



Jako první jsem testovala recept od Pavly Momčilové na halušky pouze z celozrnné mouky. Výsledek nebyl špatný, ale halušky byly jaksi příliš tuhé, hutné a ještě dlouho jsem cítila, že mi leží v žaludku. Věděla jsem tedy, že musím jít cestou kombinace i s jinou moukou. Nakonec jsem objevila nahoře zmíněný recept na těsto s celozrnnou i hladkou moukou, který se povedl a dobře i chutnal.

Vítězné halušky jsem pak zkoušela podávat s kozím sýrem i s crème fraîche a opečenou cibulkou. Samotné halušky jsou takové lehce nasládlé a nevynikají žádnou zvláštní chutí, takže u spojení s jemnými smetanovými sýry mi stále něco chybělo. Nakonec jsem se podvolila tradiční kombinaci se zelím a najednou do sebe všechno zapadlo. Celé jídlo tím dostalo ten správný odpich. Vím, že se obvykle používá zelí bílé a červená odrůda je spíš moravskou záležitostí, nicméně já preferuji červené a líbilo se mi velmi i vzhledově k růžovým knedlíčkům, takže jsem u něj zůstala. Snad mi to bratia zo Slovenska odpustia :-)

Jelikož nám celý týden halušky lezly snad i ze skříně, dala jsem jednu testovací várku i mojí mámě. Kromě toho, že jí chutnalo (jupí), tak se podivovala nad tím, že jsou halušky jak se zelím, tak i s bryndzou. Přijde vám to divné?
Což o to, halušky se zelím a cibulkou byly dobré samy o sobě, nicméně já jsem chtěla do hry zapojit i nejznámější slovenský sýr. Má charakteristickou chuť a je krásně slaný, jídlu podle mě dodá šmrnc. A vzhledem k tomu, že nepoužívám obligátní opečenou slaninu, tak proč bych si místo ní nedopřála ovčí sýr?

A ještě vás možná zarazí, že v receptu narazíte na vlašské ořechy. Víte, já měla zrovna doma čerstvé vlašáky, dávám je obecně do všeho a nevím proč, ale s těmi haluškami a se zelím mi chutnají přímo božsky!

PS: Vaříte často doma halušky? A máte nějaký extra povedený recept? A s čím je podáváte?



Růžové halušky se zelím a bryndzou

1 balení (500g) červeného zelí
slunečnicový olej
2 cibule, najemno nakrájené
sůl
250g ovčí bryndzy
vlašské ořechy na podávání

na halušky:
300g celozrnné špaldové mouky
100g hladké špaldové mouky
sůl
300ml šťávy z červené řepy
2 vejce

Nejprve začněte vařit zelí - dejte jej do hrnce s trochou vody a vařte do konzistence a měkkosti, která vám vyhovuje. Doporučuji do měkka uvařené, ale stále ještě trochu křupavé zelí.

V jiném kastrolu si na rozehřátém oleji pomalu opečce cibulku se špetkou soli.

Máte-li volný vařič, můžete si připravit těsto na halušky. Obě mouky s trochou soli prosijte do větší mísy. Odměřte si šťávu z řepy, vyklepněte do ní obě vejce a rozkvedlejte. Šťávu s vejci potom pomalu přimíchávejte k mouce. Nedivte se, že zprvu bude těsto řidší, po chvíli samo zhoustne tím, jak celozrnná mouka saje tekutinu.

Do většího hrnce s osolenou vroucí vodou a kapkou oleje vhazujte těsto, které protlačujte přes lis na halušky. Pokud jej nemáte, můžete si kus těsta dát na kraj prkénka a nožem, nebo lžící odkrajovat kousky nad hrncem a rovnou je házet do vody. Halušky se pak vaří tři minuty. Doporučuji vaření halušek rozložit do tří etap, jinak se kousky, které jsem vhodili první rozvaří, než se ty poslední vhozené dovaří. Měla by se vždy hodit pokud možno najednou celá skupina halušek, uvařit, vylovit, propláchnout studenou vodou a vhodit do vyhřátého hrnce, nebo porcelánové teriny, kde počkají na zbytek halušek.

Takto uvařené halušky promíchejte s teplým zelím, rozdělte na talíře, posypte ořechy, bryndzou a navrch dejte opečenou cibulku. Množství odpovídá asi 4 strávníkům.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 28. října 2012 v 15:44 | Reagovat

Tak dneska jsi mě fakt pobavila, u haluškového týdne jsem si představila, jak se manžel vrací domů a ty už stojíš ve dveřích s mísou čerstvě navařených halušek, on křičí už nééééééé a ujídá juniorovi přesnídávku:-D

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. října 2012 v 15:53 | Reagovat

No, nejsi daleko od pravdy... :-DD

3 Olga Olga | E-mail | 28. října 2012 v 17:52 | Reagovat

V životě jsem nečetla recept na halušky, vařím je tak jak doma bylo zvykem, myslím tu moučnou verzi. Hrubá nebo polohrubá mouka / nebo mix  - z hrubé jsou hutnější/, na 300  g mouky mám vyskoušené l vejce a studené vody tolik, aby vzniklo řídší těsto, pokud máte haluškovač, trochu hustší, pokud krájíte nožem, solíme vodu, nikoliv těsto. Moc nemíchat Nejtěžší je odhadnout množství vody . To řídčí jen náznakem stéká z vařečky.  U nás doma moučné halušky jsou přílohové nebo sedělaji zelím ( hlávkové dušené nebo kysané), k bryndze se hodi se syrových brambor.

4 Lucie Lucie | E-mail | Web | 28. října 2012 v 21:52 | Reagovat

obdivuju, jak si vytrvalá v honbě za dokonalým receptem, já něco vyzkouším jednou a pak možná časem... jinak supr nápad na oslavu svátku a samozřejmě bezva recept :-)

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. října 2012 v 22:08 | Reagovat

[4]: Děkuju ti, Lucie. Já jsem s těmi haluškami dosud neměla zkušenost, a pokud jsem chtěla tady na blogu uveřejnit nějaký fungující recept, musel fungovat a být dobrý. Takže jsem tentokrát opravdu poctivě testovala, ale obvykle tak vytrvalá nejsem.

Ještě jednou díky za milý komentář.

6 Madla Madla | Web | 29. října 2012 v 10:16 | Reagovat

Málem jsem se při té představě počurala smíchy :-D Připomněla jsi mi, když se já honím za nějakým "dokonalým" receptem, to pak máme doma pořád knedlíky, bagety, loupáky ...
Já osobně halušky moc nemusím, jsou na mě moc hutné, ale ty tvoje vypadají sympaticky (i když jsou růžové a já mám k růžové barvě, ehm ... vyhraněný názor :-)), takže nejspíš i u nás budou brzy halušky. Je to perfektní podzimní jídlo :-)

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. října 2012 v 16:27 | Reagovat

[6]:Ááá, tak slečinka už je dospělá na růžovou, jo? :-DD

8 Jana Jana | E-mail | 30. října 2012 v 9:10 | Reagovat

Zajímavý recept, asi bych s ním doma moc neuspěla,ale já bych si ho určitě dala a navíc dmka má super dobré zdravé věci:)

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. října 2012 v 12:05 | Reagovat

[8]: Děkuju Jano, on ten recept je z kvalitních a zdravých surovin, ale sám o sobě myslím není moc dietní. Navíc si myslím, že pánové mají rádi knedlíky se zelím a tu slaninu si tam můžeš přidat, ne?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama