Zeleninové špízy s fazolovou kaší

14. října 2012 v 16:53 | Pipi |  Hlavní jídla

A podtitul článku by měl znít: Aneb jak se znovu učím jíst luštěniny.

Ano, tyto rostlinné bílkoviny ještě spolu s ostatními nadýmavými potravinami zmizely z mého talíře asi na rok a půl, tedy po dobu, co jsem kojila naše bambino. Takže žádné fazole, žádný hrách ani čočka, také žádná kapusta, květák, cibule, česnek nebo vůbec syrová zelenina, nápoje s bublinkami a teoreticky ani čerstvé (kynuté) pečivo. Všechny tyto běžné věci jsem si musela odepřít, neboť náhodná konzumace byla mi následně hlasitě připomenuta malým opičákem s bolestivým bříškem.

Tedy, abych k vám byla upřímná, určitá pohodlná část mého já byla ráda, že se nemusím namáčet a dlouho vařit s luštěninami a také nadýmání se mě najednou vůbec netýkalo. Mám kamarádku, která jí maso a všechny ty běžné věci, ale vůbec nejí luštěniny - právě proto, že jí nadýmají. V určitém směru to chápu, ale já jakožto vegetariánka nemám moc na výběr. Cizrna, hrách, čočka i fazole jsou pro mne to, čím pro ostatní lidi kotleta, slanina, žebírka a sekaná...

Musím říct, že teprve při této nadýmavé "dietě" jsem na vlastní kůži pocítila, jak důležité pro mě luštěniny byly. Běžnou záležitostí se mi stala jakási tělesná slabost až malátnost a častěji jsem také trpěla návalovým vlčím hladem, kdy jsem doběhla domů a okamžitě musela něco pozřít, abych nebyla pro své okolí nebezpečná. Musela jsem jíst více mléčných výrobků, tvarohu, sýrů a vajec, abych zahnala hlad. A tahle překotná změna jídelníčku spolu s novou životní změnou a péčí o miminko způsobily, že jsem začala poprvé v životě trpět zácpou. Střeva se bez své pravidelné porce vlákniny nechtěla namáhat a já jsem se přestala vysmívat reklamě na gutalax...

Abych situaci nějak vyrovnala, začala jsem do jídelníčku zařazovat alespoň více celozrnných obilovin, hlavně rýže natural, kuskusu a také bílkovinami nabité quinoi. Navykla jsem si více jíst ořechy a semínka. Zeleninu jsem jedla převážně tepelně upravenou a vybírala si méně nadýmavé typy. Dalo by se říct, že jsem dostala situaci "pod kontrolu".

Když jsem asi před půl rokem přestala kojit a mohla se vrátit ke starému jídelníčku bez omezení, najednou jsem nevěděla, kde navázat. Během jara a léta s úrodou čerstvého ovoce a zeleniny a za teplého počasí jsem neměla chuť stát u plotny a vařit jídla s fazolemi a spokojila se maximálně s rychlou polévkou z červené čočky. Teprve nástup podzimu a chladného počasí mě nějak samovolně donutil obrátit se na hutnější a teplá jídla. Nedávno jsem třeba dostala hroznou chuť na hrachovou kaši.

Chtěla jsem ale začít spíše zvolna a tak jsem se nejdříve vrhla na malé bílé fazole. Jsou poměrně rychle uvařené a po změknutí krásně krémové i bez přidávání smetany či másla, tedy přímo ideální na podzimní kaši. Navíc je mám moc ráda, doma nám z nich máma vařila polévku na paprice. Vařím je teď i s kouskem mořské řasy Kombu, která prý zkracuje délku vaření všech luštěnin a zlepšuje jejich stravitelnost. A také jídlu dodá spoustu mineálních látek a jódu a zvyšuje tak výživovou hodnotu jídla. A není nijak cítit, což jsem ráda, protože nemám ráda mořský a rybí pach.

V jednoduchosti je krása a tak jsem vymyslela ve finále krémovou fazolovou kaši s opečenou cibulkou a zeleninovými špízy a ještě teď se oblizuju. Recept počítá s porcemi pro čtyři osoby, ale my jsme s panem domácím neměli žádnou polévku ani předkrm, takže jsme nakonec tohle jídlo snědli pouze ve dvou jako dva hladoví vlčáci.. :-)


Jak jste na tom s luštěninami vy? Máte je rádi a vaříte je pravidelně, nebo se jim spíše vyhýbáte? Vaříte nějaký oblíbený pokrm pouze z luštěnin? A už jste někdy jedli pučálku?






Zeleninové špízy s fazolovou kaší

2 hrnky malých bílých fazolí, přes noc namočených
5 hrnků vody
kousek řasy Kombu

cca 1/2 kg dýně Hokaidó
cca 1/2 kg cukety
2 větší červené cibule
slunečnicový olej
sojová omáčka
2 lžíce medu
sůl, pepř
nakládaná červená řepa k servírování


Pokud na špízy používáte dřevěné jehly, dejte je nejdříve namočit do vody, aby se v troubě nepálily.

Namočené fazole slijte, vložte do tlakového hrnce spolu s vodou a kouskem řasy Kombu. Nezakryté přiveďte k varu a lžící seberte pěnu, která se utvoří na povrchu. Přiklopte poklicí a po natlakování utlumte teplotu a vařte do úplného změknutí fazolí asi 45 minut.

Mezitím si připravte špízy. Dýni a cuketu očistěte a neoloupané nakrájejte spíše na větší kousky, protože pečením se zelenina zredukuje. Jednu červenou cibuli nakrájejte na čtvrtiny a oddělte plátky od sebe. Na grilovací jehly napichujte střídavě cuketu, dýni a plátky cibule. Vkládejte je do olejem vymazaného pekáčku.

V menší misce rozmíchejte šest lžic oleje, dvě lžíce sojové omáčky a dvě lžíce medu. Lžičkou pečlivě polijte špízy po všech stranách připravenou marinádou a dejte zapéci do trouby na 200 stupňů na asi 20 minut. Během pečení jednou či dvakrát špízy otočte a ideálně i znovu potřete zbylou marinádou z pekáčku.

Druhou červenou cibuli nakrájejte najemno a dejte do hrnce s olejem a špetkou soli pomalu smažit dozlatova. Jakmile je cibule doměkka a dozlatova opečená, přilijte k ní na závěr čtyři lžíce sojové omáčky a minutu prohřívejte.

Z uvařených fazolí slijte přebytečnou tekutinu a ponorným mixérem rozmixujte menší část fazolí - tu s uvařenou řasou. Kaši ještě promíchejte s orestovanou cibulkou a dosolte dle vlastní chuti. Pokrm doporučuji podávat s nakládanou červenou řepou.

Množství je na 4 porce (8 špízů).

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alizia Alizia | E-mail | Web | 14. října 2012 v 20:13 | Reagovat

Super recept, luštěniny jsem taky během kojení vynechávala (tedy po půl roce jsem si občas už něco lehce nadýmavého vzala, ale kdyby náhodou...). Jinak mám ráda cizrnu a čočku. Fazole moc neumím udělat, ale ta kaše vypadá chutně :-)

2 Lucie Lucie | E-mail | Web | 14. října 2012 v 20:38 | Reagovat

já se teda přiznám, že luštěniny mám hodně ráda. Bohužel u nás doma se podávala jen čočka nakyselo a to ještě bez valného nadšení. Tak si teď rozšiřuju obzory.

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 14. října 2012 v 22:29 | Reagovat

[1]:Moc děkuji, Alizio. Cizrna mi také chutná, ale připadá mi trochu sušší a já jsem prostě teď měla chuť na krémovou kaši a pro tu se tyhle malé fazole hodí, jsou krásně vláčné i bez přidání smetany, nebo mléka. A to mě baví. Navíc když něco zbude, udělá se druhý den fazolová polévka.

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 14. října 2012 v 22:33 | Reagovat

[2]:Moje mamka měla podobnou zkušenost, také doma vařili luštěniny jen tak spíš z nutnosti a prý hlavně bez opečené cibulky. To mi přijde teda hrozná škoda, protože luštěniny nemůžou za to, že nejsou chuťově zrovna výrazné, tak jim musíme trochu pomoct a co je lepšího, než osmažená cibulka?

Děkuju za komentář, Lucko.

5 Therése Therése | E-mail | Web | 15. října 2012 v 18:55 | Reagovat

Mňam, luštěniny, ta nadýmavá lahůdka, po které půlka rodiny zapichuje do vzduchu vidle:-))) Přiznám se, že bez cizrny, fazolí a čočky si neumím dost dobře život představit a úplně nejvíc miluju obrovské bílé řecké fazole gigantes, v tomatové omáčce:-)

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. října 2012 v 20:13 | Reagovat

[5]:Jo, na ty bílé máslové giganty už mám dlouho zálusk, znám je přesně jako ty z té řecké rajčatové verze, ale nějak na ně nemůžu v obchodě natrefit. Nevíš Therése, kde bybych ta bílá obřiska mohla koupit?

7 Therése Therése | E-mail | Web | 15. října 2012 v 21:44 | Reagovat

Viděla jsem je v plechovkách v Olympii, jsou moc dobré, ne nějaké "konzervárny", a  minule je měli i na váhu, ale to jak kdy...

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. října 2012 v 23:39 | Reagovat

[7]:Výborně, Olympii mám na dosah, mrknu se tam hnedle. Děkuju ti za tip! :-)

9 Madla Madla | Web | 16. října 2012 v 9:54 | Reagovat

Hmmm, mňam! Já osobně mám luštěniny hodně ráda, bohužel můj drahý muž na ně má opačný názor, takže je musím občas "maskovat".
Když jsem ještě plně kojila, hodně jsem vařila z červené čočky, ta je v podstatě nenadýmavá a navíc trvá opravdu jen chviličku ji uvařit a navíc, já ji prostě miluju. V těsném závěsu pak následuje cizrna, ta je ale opravdu taková sušší, takže jí to sluší v doprovodu něšjaké krémové omáčky. Zítra udělám cizrnovou polévku, úplně jsi mi na ní udělala chuť :-)

10 Papaja Papaja | Web | 18. října 2012 v 11:58 | Reagovat

To je taková krása, že ač "masožrout", takové jídlo bych si dala a určitě bych si moc pochutnala. Nejsem člověk, který by musel mít maso denně :D
Jinak luštěniny milujeme (mám to štěstí, že oba :D ). Čočku vaříme téměř pravidelně, zahušťujeme ji červenou čočkou (snažím se mouku používat co nejméně), čočka bývá na různé způsoby: s karí, nebo se sekanými rajčaty z plechovky, někdy nakyselo. V létě čočkový nebo cizrnový salát. Děláme taky hustou čočkovou polévku. Mám velmi ráda šoulet a můj milý si často připravujem chilli con carne s fazolemi. Je to velmi dobré jídlo, ale vzhledem k tomu, že má rád ostré, tak já pouze ochutnávám :D Moje nejoblíbenější fazole jsou ty obrovské bílé v rajčatové omáčce :D Ano, pučálku jsem ochutnala :D
Měj se krásně
P.
:D

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. října 2012 v 13:49 | Reagovat

[10]: Děkuju Pavlíno, to jsem ráda, že si doma taky libujete v luštěninách, podle mě jsou trochu neprávem zastiňovány luxusnějšími surovinami.

A mám také pocit, že v restauracích je málo vaří, no, asi proto, že si je lidé spíše dávají doma a v restauraci si dají spíše steak, kachnu, či omáčku. Anebo ji možná kuchaři neumějí chutně uvařit a zákazníkům "prodat"...? Minimálně v sekci bezmasých jídel by luštěninové jídlo hezky zpestřilo obligátní nabídku smaženého sýra či hermelínu... :-(

12 Therése Therése | E-mail | Web | 18. října 2012 v 16:32 | Reagovat

Je to škoda, protože třeba v Egyptě jsme se hummusem (cizrna, olej, tahini pasta, citron, sůl, pepř, rozmixováno) živili pořád, je to strašná dobrota a s jejich teplým nafouklým měkkoučkým chlebem....ach!!:-) Asi restauratérům přijde divné psát fazole s něčím, protože lidi to mají zafixované jako "sprosté jídlo", něco jako párek s fazolema...

13 Olinka Olinka | 22. října 2012 v 20:54 | Reagovat

Luštěniny miluju, ale právě kvůli tomu nadýmání je jím jen velmi zřídka (když můžu víkend strávit o samotě doma), dělají mi snad ještě 5x hůř než normálním lidem a to slívám vodu (i 3x během namáčení), vařím s bobkáčem a majoránkou... ale největší blbost byla, když jsem vařila jednou fazole asi 3 hodiny a říkala jsem si, že už by měly být... mno, ve středu jich ještě bylo pár tvrdých a to je teda na nadýmaní nejhorší, co může být. Naštěstí jsem zjistila, že se to snadno spraví velkou lžící sody, přidané k vaření.
Hummus je parádní, zkoušela jsem ho dělat doma a byl sice jedlý, ale na zadek mě to neposadilo. Pak jsem si ho dala v arabském bistru a to bylo blaho! Při příštím pokusu už teda aspoň budu metu, ke které mířit.

14 Katka Katka | 12. listopadu 2012 v 12:55 | Reagovat

Luštěniny mám moc ráda, odmala miluji čočku v jakékoli podobě, fazole méně často, ale třeba podomácku naklíčené mungo fazolky, na těch jsem si vypěstovala závislost :-). Hrášek teda nejraději jen čerstvý, když je jeho sezóna, nebo samozřejmě pár kousků v polévce, v bramborovém salátu nebo v těstovinách. Hrachovou kaši teda fakt ne, nechutná mi. Ten recept a kombinace se špízem vypadá hodně chutně, určitě vyzkouším...

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 12. listopadu 2012 v 14:40 | Reagovat

[14]: Hrachová kaše má možná tolik odpůrců protože lidé znají chuť čerstvého hrášku a srovnávají ji s tou trochu unylou chutí hrachu.

Je mi jasné, že luštěniny nejsou pro každého, ale nám je doma máma často vařila a vždycky nám chutnaly a tak jsem si k nim stačila vypěstovat dobrý vztah.

Bílé fazole jsou chuťově spíše nenápadné, takové máslové a to já ráda. Snad ti bude chutnat! Díky za komentář.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama