Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 2. prosince 2012 v 21:10 | Reagovat

letos se chystám poprvé na pár zdravých kousků, abych sebe taky neošidila a malinko si dopřála, jinak rodina bude věrna klasice :-) hrozně se mi líbí, jak dbáš na výživu malého. Jinak moje nejoblíbenější jsou asi úlky, snad je vymyslím nějak zdravěji :-)

2 Katka Katka | 2. prosince 2012 v 22:50 | Reagovat

Ahoj Pipi, i pro mě je vánoční pečení aktuální :-). Akorát jsem dopekla pět plechů pracnů a mám z poloviny za sebou vysoce zábavnou činnost - pečlivé čištění formiček jednu po druhé :-). Ale co bych neudělala pro chuťové buňky, pracny jsou mé nejmilovanější. Na těsném druhém místě jsou perníčky.
Obdivuju Tě, že máš silnou motivaci nepéct klasiku, ale zdravější verzi vánočních dobrůtek. U sebe si nejsem jistá, jestli najdu takové odhodlání, až to bude třeba řešit s dětmi. Zrovna jsem o strategii o víkendu přemýšlela. Asi si ale řeknu, že Vánoce jsou jednou za rok a cukroví napeču, neskutečně mi totiž chutná! A pro sviště to bude svátek :-).

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. prosince 2012 v 23:52 | Reagovat

[1]: Děkuju za milý komentář, Lucko. Úlky jsem měla ráda vždycky hned za čerstva, dokud nestihly oschnout. Jsem zvědavá, jak se popereš s jejich zdravější verzí! Doufám, že o tom napíšeš na blogu!

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 3. prosince 2012 v 0:09 | Reagovat

[2]: Ahoj Katko, tak ty formičky ti nezávidím! Občas přece jen peču košíčky, tak vím, co to je za požitek... :-)

5 toffo toffo | 5. prosince 2012 v 20:44 | Reagovat

To se mi líbí. U Věrušky v kuchyni se peče linecké ze špaldové mouky. Určitě bych se chtěla letos alespoň na půl vydat tou novou, zdravější cestou, stejně se na velké pečení nechystám.

6 Sonia Sonia | Web | 9. prosince 2012 v 19:12 | Reagovat

Zajímavý recept a s přidáním ořechů budou rohlíčky určitě výborné a voňavé, já mám nejraději perníčky a linecké koláčky tedy zase to klasické vánoční cukroví...:))

7 Pipi Pipi | 10. prosince 2012 v 14:44 | Reagovat

[6]: Klasika je klasika, chápu. Já zas oblibu lineckého nikdy moc nechápala, přišlo mi vždy takové obyčejné a hlavně ta rybízová! marmeláda. No, ale když mi někdo nabídne domácí linecké cukroví, tak po něm také šmátnu, to zas nebudu lhát. Jsem prostě žrout, to se nedá utajit... :-)

8 Madla Madla | Web | 13. prosince 2012 v 9:19 | Reagovat

Tvoje varianta se mi líbí moc, ale přeci jen mi to nedá a musím poznamenat, že u malých dětí (cca do čtyř let) se to nemá s celozrnnou moukou příliš přehánět, protože ji děti velmi špatně tráví a nadbytek vlákniny u nich může vyvolat různé zdravotní obtíže. Paradoxně pro takhle malé děti je zdravější bílá mouka. Ale chápu, oč ti v případě tukem a cukrem narvaným vánočním cukrovím jde, ale já ohledně vánočního cukroví tak přísná nejsem, Vánoce jsou jednou za rok, na stole vždy máme jen malý talířek s cukrovím a naše mládě (to nejmladší ještě letos cukroví baštit nebude) má stejně nejradši domácí medové perníčky.
A já mám nejradši svůj vynález - bílkové hroudičky s brusinkami, čokoládou a ořechy.

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. prosince 2012 v 13:58 | Reagovat

[8]: Chápu, mohlo by se zdát, že u nás doma junior dlabe celozrnné věci od rána do večera. Jak jsi napsala, Vánoce jsou jednou do roka a tak beru i toto cukroví, jako příležitostné zpestření jídelníčku. Rohlíčky obsahují především mleté oříšky a celozrnné mouky je tam jen třicetgramů a navíc dítě sní jen pár kousků z celého množství.

Tento recept není apriori míněn jako zdravá svačina pro malé děti, le spíš, jako zdravější alternativa cukroví pro celou rodinu. Ty opravdu malé děti do těch tří čtyř let by neměli jíst to samé co dospělí, takže počítám s tím, že každý rodič nejdříve zohlední věk a případné inolerance dítěte, než mu dá třeba celozrnné cukroví.

Naše mládě jí bílou mouku v pečivu a domácím chlebu a celorznnou má jako občasné zpestření, třeba v tvarohových šátečcích, kde je napůl s hladkou moukou. Myslím, že tak je to v pořádku, ale samozřejmě je to věc názoru.

Díky za komentář, Madlo.

10 Madla Madla | Web | 17. prosince 2012 v 9:37 | Reagovat

Tak to to máme doma úplně stejně :-) Našemu juniorovi chutnají víc celozrnné věci, takže musím kolikrát přemýšlet, jestli už toho celozrnného neměl moc. Tvé rohlíčky se mi ale líbí moc, ještě že už mám napečeno, jinak se podezřívám, že bych se na ně vrhla rychlostí blesku :-)
Tak krásný a pohodový advent přeju tobě Pipi i vaší rodince!

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. prosince 2012 v 13:36 | Reagovat

[10]: Děkuju Madlo, i tobě přeju krásné svátky!

12 Lenkla Lenkla | E-mail | 20. července 2014 v 8:44 | Reagovat

A můžu dát do těsta místo sirupu agáve sirup rýžový?

13 Pipi Pipi | E-mail | Web | 20. července 2014 v 10:57 | Reagovat

[12]: Ano Lenklo, agávový a rýžový lze zaměnit, pokud přihlédneš s k tomu, že rýžový je méně sladivý. Buď zachováš stejné množství a rohlíčky budou méně sladké (což Ti třeba bude zrovinka vyhovovat), nebo toho rýžového dej víc. Myslím, že by to nemělo vadit vzhledem k tomu, že celozrnná mouha tekutinu hodně saje.

Pokud by se Ti zdálo, že je těsto díky většímu podílu sirupu řídké, zkus ty rohlíčky na plechu nechat chvíli odstát, aby mouka měla čas tekutinu z těsta nasát a tím zpevnit.

Budu ráda, když napíšeš, jak se Ti dílo podařilo a zda chutnalo!

14 Lenka Lenka | E-mail | 21. července 2014 v 19:35 | Reagovat

Vegetariánka zdraví vegetariánku a moc děkuje za odpověď. :-)

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 22. července 2014 v 23:05 | Reagovat

[14]: Není zač, tak snad bude hotové dílo chutnat! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.