Zimní zeleninová polévka s ovesnými vločkami

15. prosince 2012 v 13:43 | Pipi |  Polévky a předkrmy

Když se začal prvně vysílat pořad Prostřeno!, stala jsem se jeho pravidelnou divačkou. Ze začátku mě pořad opravdu bavil a když mám příležitost, ráda se na něj podívám i dnes, ačkoliv poslední rok se už nestíhám dívat ani přes internetový archív. Pořad mě bavil i přes to, že se v něm pro své vaření nic moc přínosného nedozvím - je mi jasné, že se svým vegetariánským zaměřením kuchyně patřím k menšině.

Asi nejvíc mě při sledování pořadu překvapilo, jak často se soutěžící u polévky uchylují k masovému vývaru s játrovými knedlíčky. Jasně, jako vegoška jsem trochu mimo chápání obliby čehokoliv masového, ale přece jen jsem asi osmnáct let maso a "normální" stravu jedla. Přesto si nepamatuji, že by se mi tahle polévka nějak výrazněji vryla do mé (chuťové) paměti.

Díky sledování zmíněného pořadu jsem si také utřídila svůj laický rozbor lidí podle takové řekněme polévkové osobnostní typologie. Díky ní rozděluji lidi asi takto: jsou takzvaní "polívkoví" - tedy typy, kteří s úsměvem vítají takřka cokoliv z hlubokého talíře a pak ti, co polévky naopak moc nemusejí. No a ty polívkové bych rozdělila na ty, kteří preferují spíše čiré vývary se zeleninou, masem, knedlíčky či zavářkou a na ty, kteří dávají přednost polévkám hustým, smetanovým či přímo krémům...


Samozřejmě roli hraje i individuální chuť člověka a také různá stravovací traumata z dětství. I jinak pohodový "polívkář" může začít panikařit, uvidí-li ve své polévce plavat například houby, nebo strávníky tolik rozdělující kopr! Sama o sobě lahodná dýně může v podobě rozmixované krémové polévky připomenout nejednomu jedlíkovi nenáviděnou dětskou přesnídávku. A nebo třeba taková oblíbená zelňačka může u hosta pohořet jednoduše proto, že "my jí doma děláme víc na sladko/nakyselo/nahusto...".

Pokud můj blog navštěvujete již delší dobu, nepotřebujete zapojit příliš šedých buněk mozkových, abyste si dali dohromady, který polévkový typ jsem já. Jelikož jsem opravdu líná, jak píši v podtitulu, těžko bych se vařila s polévkou jako součástí vícechodového oběda. Nikoliv. Buď vařím hlavní jídlo, nebo pouze polévku. A když pouze polévku, tak to nemůže být žádný čirý vývar k povzbuzení chuti, ale naopak hustá a výživná polévka, která zasytí celou famílii. Samozřejmě neodmítnu ani dobrý zeleninový vývar se zavářkou - například skvělými drožďovými knedlíčky od tchýně!

Ano, já jsem tedy (husto) polívková! :-) A co vy? Dokázali byste lidi ve svém okolí řadit podle mojí polévkové typologie, nebo máte úplně jiné rozčlenění? A pokud věc vidíte podobně, kam byste zařadili sebe?

Dnes si se mnou můžete uvařit hřejivou zeleninovou polévku, kterou zahušťuji ovesnými vločkami. Považuji to za výhodu zaprvé proto, že člověk díky tomu nenásilně sní oves místo obligátní pšeničné mouky a dodá tělu mnoho prospěšných látek z této obilniny. Oves má navíc dar vytvářet jakýsi "šlem", neboli slizové látky (já vím, nezní to příliš vábivě :-), které prospívají střevní peristaltice a v pokrmu přirozeně vytvářejí hustou konzistenci.

Ovesné vločky můžete do polévky přidat v podstatě kdykoliv během vaření, nicméně já je ráda spolu s cibulkou nejdříve opražím a teprve potom zaliji vývarem. Vločky zprvu v polévce "poletují", ale brzy se zcela rozvaří. A navíc krásně nasáknout přebytečný olej a polévka tudíž není tolik mastná.


Zimní zeleninová polévka s ovesnými vločkami

slunečnicový olej
1 cibule, najemno nakrájená
špetka soli
4 lžíce ovesných vloček
1 menší pórek
2 mrkve
1 petržel
1/4 květáku
1 balení růžičkových kapustiček (nebo dle chuti)
cca 1,5 l zeleninového vývaru (nebo bio bujon v kostce)
sójová omáčka na dochucení

Ve velkém hrnci si rozehřejte olej a na mírném plameni pomalu smažte cibulku s trochou soli. Potom, co začne cibulka sklovatět a chytat barvu, přisypte ovesné vločky a ještě pár minutek opékejte, až začnou vonět.

Do hrnce vložte pokrájenou zeleninu a zalijte horkým zeleninovým vývarem (nebo vodou a 2 kostkami bio bujónu) a vařte do změknutí zeleniny. Po vypnutí ze sporáku polévku zakápněte asi dvěma lžícemi sójové omáčky. Dochucení omáčkou můžete také udělat až na svém talíři, podáváte-li polévku i dětem, ale obecně řečeno by se sójovka měla minutku dvě na velmi mírném plameni povařit, respektive prohřát.

Množství je pro čtyři strávníky.

Foto: Pipi
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kejm Kejm | Web | 16. prosince 2012 v 7:10 | Reagovat

nejen zimní!
vypadá nádherně a ještě líp určitě chutná - mňam!

2 Lucie Lucie | Web | 16. prosince 2012 v 8:00 | Reagovat

Tak já se hlásím do tvé skupiny hustých polívkářů :-D ne že bych byla líná, ale prostě nedala bych polívku a pak ještě hlavní chod, takže mám mnohem radši různé zeleninové krémy, které mi bohatě stačí k obědu či večeři.

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. prosince 2012 v 11:50 | Reagovat

[1]: Děkuju Kejm!

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. prosince 2012 v 11:54 | Reagovat

[2]: No jo, to mě nepřekvapuje, že jsme ve stejném družstvu, vždyť znám tvoje jídla! :-))

Děkuju za komentář, Lucie.

5 Blondie Blondie | Web | 16. prosince 2012 v 12:56 | Reagovat

Pridavam se k Vam! Taky miluju huste zeleninove polevky. Ale buhviproc je vubec neumim varit :D

6 Pipi Pipi | Web | 16. prosince 2012 v 15:54 | Reagovat

[5]: Hurá, další ovečka do našeho stáda! :-D

7 Madla Madla | Web | 17. prosince 2012 v 9:34 | Reagovat

Tak já se taky přidávám k hustopolívkařům :-) A ovesnýma vločkama zahušťuju polévky moc ráda, vždycky nejdřív na másle osmahnu cibulku, přidám vločky, osmahnu, přidám nakrájenou zeleninu, osmahnu a až pak přilévám vodu a koření a bylinky.
Zítra uvařím svou oblíbenou vločkovou s červenou čočkou.
Je zajímavé, že můj drahý, ačkoli jinak vločky nerad, v polévce jich sní spoustu a vůbec mu to nevadí :-)

8 Hanaka Hanaka | 17. prosince 2012 v 15:32 | Reagovat

U nás taky jedině buď polívka nebo hlavní jídlo. Polívky mám ráda řidší až husté, ta vaše by taky prošla, vypadá moc dobře a ještě v tak krásné polévkové míse! Ovesný vločky na zahuštění musím vyzkoušet, to je pro mě novinka. Nesnesu ale polívky krémové, vyšlehané, zkrátka potřebuju vidět jednotlivé součásti :-)

9 Therése Therése | E-mail | Web | 18. prosince 2012 v 7:28 | Reagovat

Tak já jsem jednoznačně hustopolívková:-) Krémy, husté polívky, to je moje - nicméně tahle by u mě neprošla z jednoho prostého důvodu - já k smrti nerada kapustičky:-))) Jinak co se týče dýňové, čočkové, fazolové, zelňačky, braaaaamboračky (moje nej nej, tak to klidně po litrech. S vločkami jsem nikdy nezahušťovala, ale může to být moc dobré, určitě vyzkouším!!

10 Pipi Pipi | Web | 18. prosince 2012 v 9:03 | Reagovat

[8]: Děkuju Hanako, jsem ráda, že se vám polévka líbí!

11 Pipi Pipi | Web | 18. prosince 2012 v 9:06 | Reagovat

[9]: No jistě, ty kontroverzní kapustičky... :-) Zcela chápu, někdo je opravdu nemá rád.

12 HaF HaF | Web | 22. prosince 2012 v 9:42 | Reagovat

U nás je to míchané - manžel má k polévkám hlášku, že má hlad, ne žízeň. Děti jako malé milovaly zeleninové polévky právě s vločkami, dnes preferují vývary s nudlemi a já sním polévku jakoukoli.
Každopádně ta Tvá vypadá skvěle.
Přeji klidné a pohodové svátky.

13 Pipi Pipi | Web | 23. prosince 2012 v 20:50 | Reagovat

[12]: Děkuju HaFe, i Tobě krásné Vánoce přeji!

14 Olinka Olinka | Web | 29. prosince 2012 v 9:34 | Reagovat

Tak já jsem totálně polívková a můžu úplně jakoukoli - krémovou, zeleninovou, vývar... Polívku nejím na talíře, ale na litry. A ne, že bych oběd bez polívky nesnesla, ale kdo se mi chce zavděčit, ten mi ji uvaří:-)
Zahušťování ovesnýma vločkama praktikuju po mamčině vzoru už nějaký rok, navíc je cpeme i do těsta na buchty, mňam. A minule jsem vařila vege polívku z lahůdkového tofu - ještě při vaření jsem si nadávala, že to bude hnusné (když tam není to maso!), ale zase tam byla mrkvička, spousta brambor a na zahuštění ty vločky... a byla VYNIKAJÍCÍ. Až jsem se divila:-)

15 Olinka Olinka | Web | 29. prosince 2012 v 9:35 | Reagovat

edit - vypadlo mi, že to měla být gulášová polívka, aby to mělo pointu:-)

16 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. prosince 2012 v 10:04 | Reagovat

[15]: Jo jo, gulášovka může být skvělá i bez masa! Ačkoliv masomilce to může trochu pobouřit... :-)

17 Ivana Ivana | E-mail | 26. února 2013 v 20:39 | Reagovat

Polévky zahuštěné vločkami dělám pravidelně a do velkého hrnce, aspon na dva tři dny, výborná snídaně, oběd ,ale i svačina. Prakticky dávám vločky do všeho. Ivana

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama