Fazolová pomazánka s pečeným česnekem a sušenými rajčaty

3. ledna 2013 v 23:14 | Pipi |  Nezařazené recepty


Přeji všem krásný a úspěšný rok 2013!

Svůj letošní první příspěvek věnuji pomazánce z bílých fazolí, která má tak krémovou konzistenci, že ji občas přezdívám fazolové máslo. Tuto nemléčnou variantu pomazánky znají, nebo snad uvítají vegani a alergici na mléko, ale pevně doufám, že zaujme i ostatní.

Mám pocit, že i když zrovna neholdujete luštěninám, tak v této podobě, tedy jako pomazánku namazanou třeba na chleba k snídani, získáte díky fazolím kvalitní rostlinné bílkoviny. Pokud je ještě zkombinujete třeba s tmavým chlebem a kouskem salátu či okurky, máte hned po ránu splněnou porci zdraví.

Pomazánka je nesmírně jednoduchá na přípravu, musíte mít pouze předem uvařené, nebo konzervované bílé fazole a v troubě upečený česnek. A pak už jen mixujete a mixujete... :-)

Dali jste si na letošní rok nějaké předsevzetí ohledně zdravého životního stylu? Zahájit odvykací kůru od Coca coly? Předplatit si bio bedýnku? Pěstovat vlastní úrodu na balkóně? Cvičit každé ráno pět tibeťanů? Povídejte, přehánějte! :-)







Fazolová pomazánka s pečeným česnekem a sušenými rajčaty

4 menší palice českého česneku (nebo 2 velké čínského)
1 plechovka bílých fazolí, nebo 250g uvařených
sušená rajčata v oleji
sůl, pečivo a salát dle vlastní chuti


Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Palice česneku neloupejte, pouze u každé seřízněte nožem horní část. Vložte je do alobalu, zakápněte olejem - můžete použít rovnou olej z rajčat - zabalte do balíčku z alobalu a dejte péct půl až třičtvrtě hodinky. Doba pečení se odvíjí od velikosti česneků, správně upečený česnek by měl mít měkkou, krémovou konzistenci.

Po upečení stroužky česneku vymáčkněte, nebo nožem vyškrábněte a v míse rozmixujte s fazolemi a asi lžící oleje z rajčat. V této chvíli můžete přidat tři až čtyři pokrájená sušená rajčata a směs ještě jednou rozmixovat - získáte hladký růžový krém. Pokud ale máte raději rustikální konzistenci s viditelnými kousky rajčat, tak je pokrájená k pomazánce jen přimíchejte. Nebo jako já část rajčat rozmixujte a část ponechte na kousky.

Dosolte dle chuti a podávejte s pečivem a s lístky salátu.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 3. ledna 2013 v 23:27 | Reagovat

Pipi, ty filuto, ty máš nový design blogu!! A je to krása, moc se mi líbí to ladění do retra i na fotkách:-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 3. ledna 2013 v 23:51 | Reagovat

[1]: Jo jo, novoroční retro facelift :-D aneb akce kulový blesk, práce do dvou do rána a jsem tedy ráda, když mi to někdo pochválí, jupí!

A co to novoroční předsevzetí, máš nějaké? :-)

3 Therése Therése | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 0:09 | Reagovat

Skromné mám - udělat státnice a nezakoktat se u oltáře, až budu říkat ano:-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 0:45 | Reagovat

[3]: Jéžiš, tak to je moc krásné! Tak to se můžeme těšit na příspěvek se svatebním dortem, hurá

Přeju v obojím mnoho zdaru a hlavně štěstí! :-)

5 Therése Therése | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 0:55 | Reagovat

Moc díky, no, spíš budou nějaké fotky obecně, protože popravdě mi to vychází že udělám státnice a asi za 14 dní nato se bereme, takže na vlastní dortové experimenty nebude čas, nechám to profíkům:-)

6 Alizia Alizia | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 2:26 | Reagovat

Tu musím udělat! Mňam. Moc se mi líbí tvůj nový facelift :-)

7 Lucie Lucie | Web | 4. ledna 2013 v 6:26 | Reagovat

mňam, fazolovou pomazánku můžu a s rajčaty a pečeným česnekem musí být luxusní. Btw. Moc pěkný nový design :-)

8 Katka Katka | 4. ledna 2013 v 13:07 | Reagovat

Tak další předsevzetí je koupit si konečně tyčový mixér, abych mohla vyzkoušet tuto pomazánku :-D. Fazole, sušená rajčata, česnek - vše miluji! A následně experimentovat s krémovými polévkami, kupř. navařit si pro sebe zhruba kotel řepné :-).
No jinak vrabci cvrlikali, mě se týká ta odvykačka ;-) a taky začít aspoň 2x týdně cvičit mnou osvědčenou kalanetiku.

9 Madla Madla | Web | 4. ledna 2013 v 14:04 | Reagovat

Tak na zítřek mám naplánovanou návštěvu ve zdravé výživě, tak jak to tak vidím, ještě si musím na seznam napsat bílé fazole a touhle báječnou pomazánkou budu plnit slané větrníčky, které chci udělat jako pohoštění na manželovu oslavu narozenin. Cha, už se těším, jak si budou všichni pomlaskávat a přitom budou jíst zdravě :-)
Jinak já si dala předsevzetí zařazovat do jídelníčku víc různých krupek a jáhlových jídel a každý den cvičit jógu (to mi teď moc díky bolavým kloubům nevychází :-()) a chodit dvakrát týdně plavat :-)

10 Madla Madla | Web | 4. ledna 2013 v 14:04 | Reagovat

A ten nový design je super!

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 15:56 | Reagovat

[6]: Děkuju Ti Alizio!

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 15:57 | Reagovat

[7]: Děkuju za pochvalu, Lucko, mám radost, že se Ti nový vzhled líbí :-)

13 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 15:58 | Reagovat

[8]: Ano, přesně při psaní odvykačky jsem myslela na Tebe... :-D

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. ledna 2013 v 16:01 | Reagovat

[9]: Děkuju Madlo, snad budou věnečky s pomazánkou hostům chutnat, jen musím varovat, že taky kvůli tomu česneku  je pomazánka trochu nadýmavá a no, je zkrátka cítit po česneku... :-)

15 ovesná vločka ovesná vločka | Web | 5. ledna 2013 v 12:48 | Reagovat

Ježíšek mi přinesl tyčový mixér a já už od Štědrého dne dumám, co dobrého bych si mohla umixovat. Myslím, že jsem našla vítěze. Ale počkám, až se má sestra vegetariánka objeví doma. Recepty bez masa si šetřím speciálně pro ni.

Předsevzetí mám jediné: plnit všechny své malé úkoly a předsevzetí, které si dám během roku. (O těch Tibeťanech, taky něco zaznělo.)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama