Nepečená kokosová roláda, zn. mňamózní

27. ledna 2013 v 2:05 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo


Za uplynulé dva týdny jsem si na vlastní kůži vyzkoušela, kolik času a práce zabere vymyslet recept z vlastní hlavy. Zaujme-li mě někde v kuchařské knize, časopise, či na blogu recept, je třeba ho nejdřív otestovat, jestli "funguje" a také chutná, a případně poupravit dle vlastních preferencí. Tato cesta na blog je rychlejší a snazší.

Jenže já jsem zkrátka tentokrát dostala chuť na nepečenou roládu dle vlastní fantazie. Abych byla přesná, chtěla jsem si hlavně vyzkoušet, zda je možné vyrobit sladkou roládu bez živočišných produktů, tedy bez másla a také bez rafinovaného cukru, protože ten se snažím už kvůli juniorovi z jídelníčků vymazat úplně. Nemyslete si však, že mám něco proti máslu, nebo smetaně! Naopak, miluju je a často je používám. Byla to spíše taková alternativní výzva, řekněme :-)

Jenže kde začít? Nejdřív jsem se vrhla na variantu "živou", tedy z tepelně neupravovaných surovin - datlí, nepraženého kakaa, kokosu a oříšků. Výsledek mě spíše zklamal - chutnal jako neupečené těsto. Rozhodla jsem se tedy nelpět na "živé" roládě a zkusit použít jako pojivo a falešné máslo vařenou rýži. Možná vám to zní jako hloupost, ale ujišťuji vás, že je to celkem lišácké. Proč?

Zaprvé: vařená rýže slouží jako dobré pojivo pro obsažené suroviny. Z rozmixované vařené rýže vznikne hustý krém, který postupně tuhne a vytvoří pevný tvar tohoto zákusku. Na způsobu, jakým rýži uvaříte, stojí celý recept! Musí se tedy uvařit ve dvojnásobku tekutiny jako na přílohu, ale oproti příloze je potřeba rýži vařit pomalu a co nejvíce zrníčka rozvařit. Pokud by byla hotová rýže pevná na skus, výsledná roláda bude tvrdá jako kokosový suk. Pokud naopak dáte vody moc a uvaříte rýžovou kaši, bude i výsledná roláda rozblácená a velmi měkká. Věřte, že vím o čem mluvím: "Někdo musel slepou uličku poznání ohledat a sdělit - "Tudy ne, přátelé!" :-)



Za druhé: tento dezert je díky rýži na čistě rostlinné bázi - tedy veganský, bez mléčných a živočišných produktů, bez cholesterolu, rafinovaného cukru a také bez lepku, protože rýže lepek neobsahuje, což v dnešní době mnoho lidí uvítá. A nejen lidí, ale i rodičů malých dětí, které si třeba na lepek teprve přivykají. Možná vás děsí toliko "bez", ale mohu vás ujistit, že výsledek je sladký (datle a agáve), šťavnatý a díky kokosovému tuku a oříškům krásně krémový. Osobně si na šťavnatost dezertů potrpím, takže žádné prášení od pusy se nekoná :-)

Za třetí: použitá rýže příjemně snižuje náklady na výrobu této sladkosti. A také ji má snad každý doma ve spíži! Pokud nemáte kde koupit kokosový olej, nebo je pro vás příliš drahý, můžete samozřejmě sáhnout po klasickém másle. Nicméně kokosový olej dodá tuky podobné máslu bez přítomnosti cholesterolu a navíc s oním decentním, ale přesto opojným kokosovým aroma. Můžete-li, sáhněte po kokosovém krasavci!

Nebudu vám tajit, že než jsem se dobrala uspokojivého výsledku, nejednou jsem propadla trudomyslnosti a měla chuť to celé zabalit. Už jsem skoro přestala doufat, že by něco veganského mohlo dobře chutnat, když tu mi jedna povedenější verze zachutnala tak, že jsem téměř celou roládu snědla sama. Nevím, jestli bude rodina ochotna ráno snídat ještě dvěstěpadésátou devátou verzi kokosové rolády, která zatím odpočívá a tuhne v lednici, ale mě hřeje vědomí, že jsem svůj závazek naplnila. Teď jen doufám, že všechno to úsilí bude k užitku a potěšení také vás, ostatních!

Řekněte upřímně - pustili byste se do veganského dezertu, nebo se předem obáváte receptu bez másla a mléčných surovin?

Nevím jak vy, ale já mám šílenou chuť na kyselé okurky! :-)



Nepečená kokosová roláda

1 hrnek bílé rýže
2 hrnky rýžového mléka či vody
špetka soli
3 lžíce kokosového oleje
120g sušených datlí bez pecek
strouhaný kokos
2 lžíce sirupu z agáve
2 lžíce kakaa
2 lžíce mletých vlašských ořechů


Do menšího hrnce vsypte rýži a zalijte ji studeným rýžovým mlékem a spolu se špetkou soli vařte pod pokličkou na mírném plameni až do úplného změknutí. Rýže musí být naprosto měkká, aby vám šla ještě horká a spolu s kokosovým olejem rozmixovat na hladký krém. Na tuto fázi nespěchejte, trpělivě a klidně po menších částech rýži pečlivě mixujte - docílíte toho, že vám v rýžovém krému nezbudou kousky rýže. Krém bude mít tužší konzistenci lepivého těsta či žvýkačky. Dejte úplně vychladnout. Mezitím si v malé misce zalijte datle horkou vodou, aby trochu změkly.

Studenou rýži rozdělte na dvě poloviny. Na světlou část vmíchejte do rýže 2 lžíce strouhaného kokosu a 2 lžíce agáve sirupu. Jde-li hmota příliš tuhá, přidejte trochu vody z datlí a kokosový olej - směs můžete také ještě jednou rozmixovat. Na tmavou polovinu sceďte datle, vymačkejte z nich všechnu vodu a rozmixujte je na krém. Ten spolu s kakaem a mletými ořechy vmíchejte do zbylé poloviny rýžového krému.

Na rozložený papír na pečení rozetřete tmavou vrstvu na placku o rozměrech asi 25x20cm a cca 2cm vysokou. Uhlazujte pomocí lžíce namočené v troše vody. Na tmavý čtverec potom rozetřete bílou vrstvu, kterou u jednoho širšího konce neroztírejte až do kraje. Opět uhlaďte a opatrně rolujte od širšího pruhu až k té části s volným krajem a přimáčkněte.

Roládu obalte ve strouhaném kokosu, přeneste na čistý alobal a zabalte. Dejte do lednice chladit a tuhnout nejlépe do druhého dne.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 27. ledna 2013 v 6:42 | Reagovat

wau, máš můj obdiv. úžasná trpělivost. Roládu možná vyzkouším, připomíná mi kokosový kmen a ten jsem jako dítě milovala. Blíží se nám oslava narozenin, tak by to mohla být vhodná příležitost, aby to taky nedopadlo, že by skončila ve mně :-) a to s tou rýží, to by mě nikdy nenapadlo.

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. ledna 2013 v 11:04 | Reagovat

[1]: Ahoj Lucie, děkuju Ti! Tvrdý kokosový kmen (to je něco jako suk, viď?) Ti vznikne, když uvaříš pevná rýžová zrna. Na měkkou roládu je potřeba rýži co nejvíce rozvařit. Ještě jsem to v článku doupřesnila.

Jestli máš ráda kokos, tak tato roláda je v první řadě o kokosu :-)

3 Therése Therése | E-mail | Web | 28. ledna 2013 v 11:30 | Reagovat

A junior volá Mamíí,my chceme něco slaného, ne, roládu už ne:-DD Máš můj obdiv, vypadá to vyladěně a ta rýže, to je docela terno, určitě zkusím!!

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. ledna 2013 v 14:02 | Reagovat

[3]: Ha ha, naštěstí se dosud nad žádnou roládou neofrňovali, ale kdyby náhodou, tak junior by to vyjádřil méně košatě - jeho oblíbeným: "Neci!" :-)

5 Vivi Vivi | Web | 28. ledna 2013 v 23:00 | Reagovat

Milá Pipi, ach, ty to se mnou tak umíš! ;-) Každá tvá fotka, každý tvůj kulinářský tip mě úplně zvedá ze židle a žene mě k lednici.
Tudy tedy ano, přátelé ;-).

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. ledna 2013 v 1:11 | Reagovat

[5]: Jé, tak to má Pipka radost! Děkuju :-D

7 Madla Madla | Web | 1. února 2013 v 19:46 | Reagovat

Ta tvá roláda vypadá jako elegantní kráska plná hříšně dobrých ingrediencí. Klidně bych si dala i sto pátou verzi a neremcala bych ani trošičku.
Veganské dezerty jsou pro mě zatím celkem pole neorané, ale

8 happy.lenulka happy.lenulka | E-mail | Web | 2. února 2013 v 9:11 | Reagovat

Ahoj, roládka vypadá úžasně. Určitě vyzkouším. Jen pár dotazů... Znáš klasickou verzi této rolády? Kokosový vnitřek a kakaovo-piškotový vnějšek? Podobá se to trošku chuťově? A ten prostředek není mdlý bez sladidla?
A poslední - jakou rýži přesně? Natural? Nebo kulatozrnnou? Díky

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. února 2013 v 11:16 | Reagovat

[8]: Ahoj, děkuju. Vymýšlela jsem to s myšlenkami na máslovou roládu, ale chuťově to samozřejmě nemůže imitovat piškot, chutná to spíše jako nepečené cukroví - znáš třeba čokoládový salám, kokosky...?

Chtěla jsem, aby recept fungoval s obyčejnou dlouhozrnnou rýží, protože tu má většina lidí k dispozici. Ideálnější je sice bílá kulatozrnná, ale s ní nemám poměr vody při vaření ozkoušen a mohla by Ti vzniknout nežádoucí kaše!

Natural je rýže nebroušená, tedy tak jinými slovy celozrnná a tu jsem neuváděla, navíc by na fotkách nebyla roláda svítivě bílá, kdybych použila našedlou rýži natural.

10 Aňka Aňka | E-mail | Web | 20. listopadu 2013 v 23:25 | Reagovat

Ahojda, moc děkuju, že díky Tvé trpělivosti vznikl tento recept :-) musím říct, že mi byl hnedle sympatický!:-) a tak sem se ho dnes nadšeně snažila zrealizovat..vše nějak tak v pohodě, až do chvíle, kdy přišlo na řadu stáčení rolády..to bylo vážně vtipný - zkráceně řečeno nešlo to rýže se lepila na papír jako blázen, ale nakonec sme to po litém boji dva bojovníci na jednu roládu nějako spatlali od papíru a napatlali rozblemclou šišku do alobalu..chtěla jsem se zeptat kde si myslíš, že mohla být chyba..?...rýži sem měla tedy kulatozrnnou a vařila ji v rýžovaru, ale přišlo mi, že konzistenci měla dobrou ..byla měkká to jo, ale rozvařená nebyla, tak nevím...jsem zvědavá co z toho nakonec vyleze a jak to bude chutnat :-) určitě bych ji ale chtěla zkusit ještě několikrát udělat, abych to  vychytala..díky moc za hezké, inspirativní stránky :-) , A.

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. listopadu 2013 v 0:01 | Reagovat

[10]: Ahoj Aňko, jsem moc ráda, že ses do přípravy rolády pustila. Ona je na přípravu celkem snadná, ale bohužel je zrádná co se týče té rýže. Jakmile jsem k rýži dala víc vody, nebo nebyla dostatečně měkká, už byl problém s výslednou konzistencí.

Myslím, že u tebe nastala zrada u toho kulatozrnného druhu. Ono se to nabízí, je to typ, který se krásně rozvaří na kaši, jenže ta kaše po vychladnutí moc neztuhne, pořád bude měkká. Obávám se, že ta tvá výsledná roláda bude zítra snad :-) dobrá, ale příliš měkká. Takové výsledky jsem samozřejmě také měla... ha ha

Recept by měl tedy nejlépe fungovat s klasickou přílohovou rýží, uvařenou perfektně do měkka, ale ne na kaši, nebo se zbylou tekutinou! Měkká, samotná zrnka se rozmixují do konzistence lepivé žvýkačky (ano, také se mi to děsně přilepuje :-), která ovšem po vychladnutí ztuhne.

Zkusím se v nejbližších dnech na to znovu podívat a roládu zase uvařit. Už jsem si dlouho nedělala.

12 Aňka Aňka | E-mail | 21. listopadu 2013 v 16:46 | Reagovat

Dobrá, dobrá tedy..děkuju za typ a zkusím příště (až se sní první "paní rozblemcaná") roládu udělat z normální rýže a jsem na to zvědavá, skoro se mi ani nechce věřit, že by mohla pak vypadat tak hezky jako ta na obrázku, po té první zkušenosti..z které se vyklubala krásně osobitá rozblemcaná šištička jejíž podivná lepivá konzistence překryla téměř jakoukoli chuť zalepením celé pusy..no doufám, že se mnou a mými pokusy budou mít u nás doma trpělivost tak jo u vás, jelikož mi to nejspíš nedá a dokud nepřijdu na to - jak na to tak budu nejspíš zkoušet..:-)

13 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. listopadu 2013 v 21:03 | Reagovat

[Smazaný komentář] Mrzí mě, že to nevyšlo a zapíšu si roládu na seznam receptů k novému otestování, nicméně musím si k tomu pořídit nový mixér, protože se mi nedávno odrovnal ten starý.

Nerada bych, abys byla zklamána případným dalším nezdarem a můžeš-li, vyčkej do doby, než to znovu uvařím a napíši sem komentář, jestli jsem zaznamenala nějaký problém.

14 Aňka Aňka | E-mail | 26. listopadu 2013 v 16:27 | Reagovat

Ahojda, tak hlásím, že pokus číslo dva byl úspěšný :-) teprve teď čtu, že si psala, ať počkám, až projde recept dalším ozkoušením :-) .. mezi tím se mi povedlo roládu uvařit (to spojení slov roláda a uvařit, mi přijde srandovní :-)) tentokrát jsem použila klasickou dlouhozrnnou rýži, jak si psala a udělalo to opravdu hodně! roláda vypadá tak nějak jako ta na obrázku a je dobrá :-) ale musím napsat, že i ta první nebyla tak úplně špatná, byla z ní sice taková blátíčková placka, ale i ta její lepivost spojená s lehkou zajímavou chutí měla něco do sebe a hlavně nevím jak je to možný, mě po ní bylo fyzicky vyloženě dobře :-)..takže díky ještě jednou moc za recept, který zařadím do svého "repertoáru" alternativních zdravějších variant dobrůtek..:-)

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. listopadu 2013 v 1:27 | Reagovat

[Smazaný komentář] Jéje, ani nevíš, Aňko, jak se mi ulevilo. Mám totiž rozbitý mixér a proto jsem už dlouho recept nedělala, tak jsem se bála, jestli opravdu funguje. Díky!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama