Obrazem: jak jsem si zabalila svoji první suši rolku

19. ledna 2013 v 17:05 | Pipi |  Texty a postřehy

Mělo to být úplně jinak. Tento týden jsem vás, milí čtenáři, chtěla oblažit sladkým receptem ze své kuchyně. Leč, člověk míní, pán bůh mění... Dezert je bohužel stále ve fázi testovací a tak jsem se rozhodla, že se s vámi podělím aspoň o pár střípků z mého pátečního večera, který jsem "přeneseně" strávila v zemi vycházejícího Slunce...



Jelikož pan domácí tráví v současné době čas prozkoumáváním dalekého tajuplného ostrova, jsou mé večery téměř výhradně věnovány hrám s naším juniorem. Proto jsem si pro zpestření na jeden večer pozvala kamarádku, známou to milovnici suši. Tento tradiční japonský pokrm zrovna nepatří k mým oblíbeným lahůdkám, ale tak jednou za půl roku si jeho vegetariánskou verzi ráda dám. Je to vpravdě exotický pokrm, na který si moje chuťové buňky musely nějakou dobu zvykat. Stejně jako na sušená rajčata, olivy, quinou, sojovou omáčku a podobné importované položky...



Už delší dobu mi v hlavě vyskakoval nápad zkusit si suši vyrobit doma. Je to, jak jistě víte, pokrm obsahující obvykle spoustu zdravých surovin - mořské řasy, rýže, zeleninová náplň, čerstvá syrová ryba, či tofu, sezamové semínko atd. Proto jsem jako "zábavný" program na večer s kamarádkou navrhla právě výrobu domácího suši.


Návrh byl jednomyslně schválen, a tak jsem běžela do města pro základní suroviny. V bioobchůdku jsem zakoupila čtverce mořské řasy a kulatorznnou rýži narural (ano, proto ta rýže není tak bělostná, ovšem je o mnoho zdravější) a v supermarketu dokoupila nakládaný zázvor, sojovou omáčku, pastu wasabi, avokádo, různobarevné papriky, salát, cuketu a sezamové semínko.


Večer to byl nejen zábavný (jak že se to sakriš roluje?) a poučný (aha, takhle..), ale navíc jsme tak neplánovaně vytvořily menší divadelní představení pro našeho malého opičáka, který půlku večera strávil zíráním s otevřenou pusou na tetu (ano, to je ta šikovná modelka na fotkách :-), jak balí už asi desátou rolku...


A výsledek? Moc povedený a chutný! Na vlastní zkušenost jsme tak zjistily, že rolky je potřeba opravdu těsně zavinout, aby se potom při krájení a nabírání hůlkami příliš nehýbaly a příště také nezapomenou rýži pořádně osolit... A jako zaryté uctívačky avokáda jsme se shodly, že nejlepší suši bylo to, které obsahovalo naše milované máslové avokádo! :-)


Máte rádi suši? Nebo je to podle vás "módní" pokrm tak akorát pro modelky? A zkoušeli jste někdy domácí výrobu suši?


Foto: Pipi

PS: omluvte prosím zhoršenou kvalitu fotografií, byly pořízeny při umělém světle a některé objekty na fotografiích se nedisciplinovaně hýbaly... :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alizia Alizia | Web | 19. ledna 2013 v 21:19 | Reagovat

Moc povedené rolky! Avokádo do sushi určitě doporučuji, my tam dáváme třeba i tvrdý sýr, vajíčko nebo tofu. A rýži bych moc nesolila, ta sójovka je slaná až až :-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 19. ledna 2013 v 22:51 | Reagovat

[1]: Děkuju Alizio, máš pravdu, že ta rýže nemusí být příliš slaná, když se rolka pak namáčí v sojové omáčce, ale já jsem tu rýži zapoměla při vaření osolit úplně, takže byla trochu mdlá a bez chuti, tak spíš na to nechci příště zapomenout.

A tofu jsem taky chtěla vyzkoušet, ale zapoměla jsem na něj při nákupu. Tak zkusím příště. Jinak mi moc chutnal ten drobný salát, hezky to křupalo... :-)

Děkuju za komentář!

3 Therése Therése | E-mail | Web | 21. ledna 2013 v 3:07 | Reagovat

Jak si Therése poslintala monitor:-)) Vypadá to vážně skvěle, a s avokádovou variantou jsi mě potěšila, je to totiž moje absolutně nejoblíbenější varianta. Když si dáváme suši např. ze Sushi time, vždycky objednávám rolky s máslovou rybou a s avokádem:-)

4 Katka Katka | 21. ledna 2013 v 9:36 | Reagovat

Pipi, téda, to je rychlost! Večer to byl skvělý, i díky povedené přípravě a skvostné konzumaci sushi. Děkuji. Žasla jsem, jak je domácí "kuchtění" v podstatě jednoduché, po prvním zarolovaném kousku už to jde samo :-).
P.S. Náhodou, manžel byl z fotek nedisciplinované mé maličkosti a našich výtvorů nadšen... žel ale ani tato reportáž jej nepřesvědčila, aby tyto dobroty japonské kuchyně ochutnal :-D.

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. ledna 2013 v 9:57 | Reagovat

[3]: Avokádo je best! :-) Děkuju Therése!

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. ledna 2013 v 10:07 | Reagovat

[4]: Děkuju, Katko. Celkem chápu, že se manžovi (chi chi) do suši nechce, taky mi trvalo, než jsem si k němu našla cestu a ani teď bych to neoznačila za své oblíbené jídlo. Ale aspoň mám radost, že se mu fotky líbí... :-)

7 Katka Katka | 21. ledna 2013 v 10:12 | Reagovat

Uááá, manža! Ne, netrap mě!! :-)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama