Z nákupního košíku... dýňové gomasio

8. ledna 2013 v 16:56 | Pipi |  Z nákupního košíku


Znáte gomasio? Jestli ne, tak si z toho nic nedělejte, pro mne to také bylo ještě donedávna cizí slovo. Gomasio je ochucovadlo, které se tradičně vyrábí třením opražených sezamových semínek s mořskou solí ve speciální třecí misce suribachi. Tato směs se potom používá k dosolení a dochucení hotových pokrmů. Je to považováno za mnohem zdravější způsob dochucování, protože soli obsahuje gomasio obvykle do 10 procent a zbytek tvoří rozetřená sezamová semínka plná vápníku a dalších minerálů a vitamínů. Přesný postup na výrobu je popsán například zde a vyžaduje trochu cviku a navíc zmíněnou třecí misku suribachi, proto sezamové gomasio znám jen teoreticky.

V bioochůdku jsem ale nedávno narazila na gomasio z pražených dýňových semínek od firmy BIO NEBIO. Zaujalo mě, že se jedná právě o dýňová semínka, jakožto známou superpotravinu, která je pro naši stravu důležitá hlavně kvůli obsahu nepostradatelných omega 3 mastných kyselin a z minerálů hlavně manganu, hořčíku, zinku, fosforu, železa a mědi. A tak jsem si jedno balení vložila do svého nákupního košíku...





I když vím, že dýňová semena jsou velmi zdravá, nejedla jsem je bohužel častěji, než příležitostně. Oproti mým favorizovaným slunečnicovým semínkům mi totiž zase tolik nechutnala. Proto jsem chtěla vyzkoušet opraženou a slanou verzi těchto semínek, zda-li mi náhodou nekápnou do noty. A byla jsem velmi mile překvapena! Zjistila jsem, že dýňové gomasio je více než úžasné, je mírně slané, krásně křupavé a chutná skvěle snad ke všemu. Sypu si jej na zeleninu, na rýži, ale i na obyčejný chleba s máslem. Hodí se i do polévek, pomazánek, slaných krekrů a do těsta na domácí chléb. Už si ani neumím představit jídlo bez něj... :-)

Navíc, jakmile mě bábetko opakovaně vidělo sypat si záhadná semínka do jídla, začalo se jich také dožadovati. Protože se snažím slanou míru malému hlídat, začala jsem pro něj kupovat normální dýňová semínka, které před každým jídlem opláchnu a opražím na pánvi. Díky tomu jsem zjistila, že malému tato ultra zdravá semínka chutnají a já jsem si k nim opět našla cestu.

Hledáte-li zdravější způsob solení, nebo potřebujete-li sůl ve své stravě omezit, zajděte do obchodu se zdravou stravou pro stogramové balení dýňového gomasia za cenu kolem 50Kč. Nebo na internetu například zde, nebo zde.



Jak jste na tom se semínky vy? Máte svá oblíbená, nebo je považujete spíše za stravu pro ptactvo? :-)

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alizia Alizia | E-mail | Web | 8. ledna 2013 v 22:51 | Reagovat

Tak o tom slyším poprvé, díky za tip! Já semínka můžu téměř všechna :-)

2 Bára Bára | E-mail | Web | 8. ledna 2013 v 23:10 | Reagovat

Zajímavá inspirace. Stále se snažím do jídelníčku propašovávat zdravější varianty všeho možného, takže semínka určitě zkusím.
Doma ovšem právě bojuju s momentální nechutí k téměř jakékoliv zelenině, potažmu jakémukoliv jídlu, s tříletým synem... Je to hrůza. Nevím, co vymýšlet. Donedávna jedl skoro vše a najednou do všeho ďoubne a končí. Nové věci odmítá už z principu. No, hlady snad neumře, ale pevně doufám, že to zase odezní :-)
Musím pečlivěji projít tvůj blog a něco vyzkoušet :-)

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 8. ledna 2013 v 23:29 | Reagovat

[2]: Jéje, tak to Ti Báro nezávidím, takového náladového strávníka, ale věřím, že to je jen fáze dětského vývoje, odnož období vzdoru a snad to zase přejde... :-)

4 Therése Therése | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 14:01 | Reagovat

Skvělý tip, vůbec jsem netušila, že něco takového existuje:-) Semínka miluju naprosto a osudově - v Káhiře je například na každém rohu stánek nebo obchůdek, kde prodávají kornouty teplých opražených semínek všeho možného druhu, solené, nesolené...mňam!

5 rachel rachel | 9. ledna 2013 v 14:54 | Reagovat

Miluji  gomasio. Měla jsem klasické sezamové a lněné to vřele doporučuji :-) Chtěla jsem se zeptat v jakým obchůdku jsi ho koupila? Děkuji

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 9. ledna 2013 v 22:25 | Reagovat

[5]: Lněné gomasio neznám už vůbec! To dýňové jsem dvakrát kupovala v bioobchůdku v DBK na Budějovické v Praze 4. Díky za tip na lněné, podívám se po něm!

7 Therése Therése | 10. ledna 2013 v 2:29 | Reagovat

[6]:V DBKčku? Tak tos mě potěšila, hned dneska se tam vypravím, mám to asi 200 metrů:-D

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 11:01 | Reagovat

[7]: No vidíš, tak třeba se tam občas potkáváme, ani o tom nevíme... :-)

9 Katka Katka | 14. ledna 2013 v 9:40 | Reagovat

Ahoj Pipi, dobrý tip. Sama semínka až tak nepoužívám, vlastně jedině do špaldového těsta, tam dávám díl dýňových semínek a díl slunečnicových v bio kvalitě a nedovedu si chléb bez nich představit :-). Ale gomasio vyzkouším i do dalších pokrmů!

10 Vivi Vivi | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 13:51 | Reagovat

Neuvěřitelné! Díky tvému komentáři u mě na blogu jsem se dostala k tobě a nestačím se divit...tolik úžasné inspirace, milých článků a samozřejmě k tomu všemu spousta dobrot. Jsou přesně podle mého gusta. Ráda vařím zdravě a rychle, i když občas se mi už nedostává inspirace a změť receptů na internetu nakonec způsobí to, že všechny rozklikané receptářové weby raději zavírám. Ale tady...tady je to něco úplně jiného. Je to úžasně, jsem opravdu nadšená.
Vivi

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 15:42 | Reagovat

[9]: Ahoj Katko, děkuju, chci právě inspirovat ostatní, protože zrovna dýňová semínka mě moc neberou, ale v této opražené slané verzi je s chutí zdlábnu ke každému jídlu. Dostanu tak do sebe zdravé látky ze semínek a oproti dřívějšímu solení méně soli! :-) takže šířím dobro dál...

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 15:43 | Reagovat

[10]: Ahoj Vivi, pěkně vítám na oplátku "u mě" a jsem moc ráda, že se Ti tu líbí!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama