Domácí chléb s dýňovými semínky

8. února 2013 v 1:51 | Pipi |  Nezařazené recepty


Je mi jasné, že jsem opět mimo mísu, protože k nejnovějšímu bontonu správného jídlogera patří pečení čehokoliv z domácího kvásku. Jakožto osoba zpátečnická každou "novotu" (jasně, vím, že kvásek je tradiční) přijímám s obezřetným odstupem a trvá dlouho, než se naučím "nový kousek". Za to mluví i fakt, že domácí pekárnu jsem od Ježíška dostala už na Vánoce 2011, ale teprve v únoru 2013 vám přináším svůj první a také jediný ozkoušený recept. :-)

Obdivuji všechny, kdož mají doma místo mazlíčka svůj moučný kvásek a pravidelně a s láskou ho "přikrmují" moukou. Nevylučuji, že jednou se do toho pustím i já, ale zatím si pro kváskový chléb chodím do bioprodejny a užívám si svého nového přátelství s automatickou pekárnou. Přála jsem si jí hlavně proto, abych mohla péct obyčejný bílý chléb pro našeho juniora z kvalitní, ideálně bio mouky a se solí, jejíž množství mohu regulovat. A to byla také jedna z prvních věcí, které mě na chlebu z domácí pekárny oproti kupovanému nejvíce překvapily - výrazně menší míra slanosti. Nechci raději ani vědět, kolik soli se do běžně prodávaného pečiva dostává!


Hned poté, co jsem pekárnu poprvé rozžhavila, pustila jsem se do testování prvních receptů podle brožurky od výrobce přiložené k pekárně - přišlo mi to nejjednodušší a naivně jsem očekávala, že základní předpisy zde uvedené budou funkční. Asi tak jeden ze tří receptů byl ve finále celkem jedlý, ale to je asi to nejlepší, co bych k tomu řekla. Takže po mírném prvotním zklamání, že to nejde "samo" :-) jsem se odhodlala k receptu na bílý italský chléb z Apetitu a tomu jsem zůstala věrná dodnes.

Sice peču stále stejný recept, ale zato experimentuji s poměrem a množstvím mouky. Chléb pouze z bílé mouky mi přišel příliš nafouklý a nevýživný a proto jsem začala přidávat z pětiny jinou mouku a všímala si efektů, který jednotlivé přidávané mouky vytvářejí. Například skvělou variantou je celozrnná ječná mouka, oproti tomu kukuřičnou mouku bych charakterizovala jako málo tučnou a vysušující, protože výsledný chléb s ní obsažený je pokaždé sušinka. Dlouho jsem také nevěděla, co si myslet o rýžové mouce, až když jsem ji jednou z nouze dala do receptu víc než pětinu a výsledek mě opravdu překvapil - byl to sladký chlebíček! Ha ha! Díky tomu jsem si potvrdila, že rýže je opravdu přirozeně nasládlá, stejně jako třeba mé oblíbené rýžové mléko a tudíž kaše či dezert z něj připravované se nemusí toliko doslazovat. Praktická informace, hledáte-li zdravé alternativy cukru!

Moje nejoblíbenější varianta je s příměsí pohankové mouky, která je velmi zdravá a přirozeně bezlepková. Pětina pohankové mouky dodá bílému chlebu jistou zemitost a "celozrnnou" barvu, aniž by ztratil na své nadýchanosti. Navíc je to způsob, jak zcela dobrovolně a s chutí zkonzumuji výživnou pohanku, která jinak nepatří zrovna k mým oblíbencům.

V receptu vás možná zarazí kokosový olej - není povinnou součástí předpisu, pokud jej nemáte k dispozici, klidně jej vynechejte. Já ho tam však do těsta s oblibou přidávám, protože mi chléb díky němu přijde vláčnější. Kokosový olej je přírodní zázrak - obsahuje tuky podobné máslu, proto je tak lahodný, a přitom sebou nepřináší onen škodlivý cholesterol.

A konečně už dost o mě - jsem zvědavá na vás a vaše zkušenosti s domácí pekárnou. Máte ji doma? Pečete v ní často chléb? Máte svůj oblíbený recept? Anebo jste v "týmu" za kvásek? :-)



Domácí chléb s dýňovými semínky (recept pro automatickou pekárnu)

350ml vlažné vody
2 lžíce kvalitního oleje (panenský olivový, nebo třeba avokádový)
1 lžička kokosového oleje (není nutné)
400g hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)
100g hladké pohankové mouky
1 lžička sušeného droždí (prodává např. DM drogerie)
1 lžička soli
1 lžička sirupu z agáve (případně medu, či cukru)
hrst dýňových semínek

Do automatické pekárny vlijte vlažnou vodu a oleje, na to nasypte obě mouky. Do jednoho rohu vsypte droždí, do druhého sůl, a přidejte ještě lžičku sirupu z agáve.

Nastavte klasický program, trvá asi tři hodiny a jakmile uslyšíte první zvukový signál, k těstu přisypte ještě semínka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 11. února 2013 v 9:46 | Reagovat

No teda, vážně moc povedený chleba! Pekárnu sice mám, ale používám ji v podstatě jen na zadělávání těsta  a peču klasicky v troubě, buď ve formě bochníků, nebo samožitný celozrnný ve formě. Přijde mi, že z pekárny je chleba takový mokřejší a nemá pěkně křupavou kůrku. A navíc mi vadí ty zapečené háky...
A k těm receptům v brožurce se musím smát, měla jsem to podobně, chtěla jsem z té brožurky k pekárně zkusit spoustu receptů, nalákána nádhernými obrázky, ale už po přečtení mi bylo jasné, že díky poměrům mouky, tekutin a droždí většina receptů prostě fungovat nemůže. Člověk by si opravdu řekl, že by tam mohly být funkční recepty. No, aspoň pak máme prostor pro experimentátorství :-)
A jinak, já kopu za kváskový klub a doporučuju si kváskového mazlíčka pořídit, není s ním zas až taková práce (pokud je v chladu, stačí ho jednou za týden zkontrolovat a případně dokrmit) a je to fakt něco jiného než chleba z kvasnic. A příznivějšího pro zdraví! Ale jestliže máš k dispozici výborný kváskový chleba od ověřeného pekaře, tak úplně chápu, že se ti do dobrodružství jménem kvásek zatím moc nechce ...

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. února 2013 v 16:32 | Reagovat

[] Na domácí kvásek si vážně ještě netroufám. Kupuji si pšenično žitný kváskový chléb v biopotravinách a je celkem dobrý, ale nemůžu říct, že by to byl chleba mých snů. Asi je to tou žitnou moukou, ale ten chleba je takový lehce nakyslý a navíc šíleně rychle tvrdne, takže ho kupuji občas na zpestření, ale obyčejný bílý kváskový chléb jsem snad nejedla, takže nemám k čemu takzvaně vzhlížet.

Ty Madlo pečeš kváskový chleba z bílé pšeničné mouky? Protože celozrnný asi malým dětem nedáváš, že?

3 Madla Madla | Web | 20. února 2013 v 21:05 | Reagovat

Tak to já mám s kváskových chlebem (tím domácím) úplně opačnou zkušenost - vydrží klidně i týden pěkně měkký, s hezky křupavou kůrkou. je pravda, že je mírně nakyslý, ale to se dá upravit, když místo klasického žitného kvásku použiješ kváske z pšeničné mouky. Vznikne pak nadýchaný chelba typově blízký italským či francouzským chlebům. Ale mě chutná taková ta česká Šumava :-)
Z čistě bílé pšeničné ho peču málokdy, většinou přidávám žitnou mouku, ale s klidem ho dávám díťatům, oni ho zase nesní takové kvantum, aby jim to dělalo zle (to já jsem schopná sníst dobrého chleba půl bochníku na posezení... :-))

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. února 2013 v 16:23 | Reagovat

[3]: Hm, tak podle Tvého popisu si umím živě představit, jak dobrý ten domácí kváskový chléb je. Mám to dobrým chlebem podobně - snědla bych bochník natotata... pěkně s máslíčkem... mňamy... :-)

5 jazzka jazzka | E-mail | 16. března 2013 v 13:06 | Reagovat

Krásný dobrý den milá Pipi, dnes jsem pekla tento chlebík a jsem (a nejen já) unešena. Je naprosto báječný. Místo dýňových semínek jsem přidala slunečnicové.Děkuji za recept protože už teď vím, že nepeču naposled.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. března 2013 v 14:20 | Reagovat

[5]:Tak teď je ten den ještě krásnější po takovém milém komentáři! Děkuji! Mám vždy velkou radost, když se někdo podle mého receptu pustí do vaření či pečení a když mu zachutná, tak je to úplně boží!

A slunečnicová semínka chválím, sama je mám ještě raději, než dýňová!

7 Kejm Kejm | Web | 21. dubna 2013 v 10:24 | Reagovat

vypadá úžasně!

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 17:47 | Reagovat

[7]: Děkuju, Kejm! :-)

9 Radek Radek | E-mail | Web | 19. května 2015 v 12:14 | Reagovat

Připadá mi, že se lidé založení a vedení kvásku zbytečně moc bojí. Když to řeknu zjednodušeně, stačí přeci smíchat trochu celozrné žitné mouky s vlažnou vodou, tak aby to mělo kašovitou konzistenci. První 2-3 dny udržuji v pokojové teplotě, než se začnou dělat bublinky. Pak dávám do chladu (to nemusí být lednice). Cca obden přikrmuji. Je to vlastně i docela zábava udržovat kvásek v kondici. A o kvalitě chleba ani nemluvím...

10 Kačenka Kačenka | E-mail | Web | 14. září 2016 v 12:22 | Reagovat

Ty jsi ale zpátečník, nevyužívat kvásek :-)
Ne, vážně. Sama patřím do kategorie "Věčně odkládáme první pokus s domácím chlebem". Takže sbírám odvahu na první pokus čtením blogů úspěšnejších :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama