Komentáře

1 Madla Madla | Web | 11. února 2013 v 9:46 | Reagovat

No teda, vážně moc povedený chleba! Pekárnu sice mám, ale používám ji v podstatě jen na zadělávání těsta  a peču klasicky v troubě, buď ve formě bochníků, nebo samožitný celozrnný ve formě. Přijde mi, že z pekárny je chleba takový mokřejší a nemá pěkně křupavou kůrku. A navíc mi vadí ty zapečené háky...
A k těm receptům v brožurce se musím smát, měla jsem to podobně, chtěla jsem z té brožurky k pekárně zkusit spoustu receptů, nalákána nádhernými obrázky, ale už po přečtení mi bylo jasné, že díky poměrům mouky, tekutin a droždí většina receptů prostě fungovat nemůže. Člověk by si opravdu řekl, že by tam mohly být funkční recepty. No, aspoň pak máme prostor pro experimentátorství :-)
A jinak, já kopu za kváskový klub a doporučuju si kváskového mazlíčka pořídit, není s ním zas až taková práce (pokud je v chladu, stačí ho jednou za týden zkontrolovat a případně dokrmit) a je to fakt něco jiného než chleba z kvasnic. A příznivějšího pro zdraví! Ale jestliže máš k dispozici výborný kváskový chleba od ověřeného pekaře, tak úplně chápu, že se ti do dobrodružství jménem kvásek zatím moc nechce ...

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. února 2013 v 16:32 | Reagovat

[] Na domácí kvásek si vážně ještě netroufám. Kupuji si pšenično žitný kváskový chléb v biopotravinách a je celkem dobrý, ale nemůžu říct, že by to byl chleba mých snů. Asi je to tou žitnou moukou, ale ten chleba je takový lehce nakyslý a navíc šíleně rychle tvrdne, takže ho kupuji občas na zpestření, ale obyčejný bílý kváskový chléb jsem snad nejedla, takže nemám k čemu takzvaně vzhlížet.

Ty Madlo pečeš kváskový chleba z bílé pšeničné mouky? Protože celozrnný asi malým dětem nedáváš, že?

3 Madla Madla | Web | 20. února 2013 v 21:05 | Reagovat

Tak to já mám s kváskových chlebem (tím domácím) úplně opačnou zkušenost - vydrží klidně i týden pěkně měkký, s hezky křupavou kůrkou. je pravda, že je mírně nakyslý, ale to se dá upravit, když místo klasického žitného kvásku použiješ kváske z pšeničné mouky. Vznikne pak nadýchaný chelba typově blízký italským či francouzským chlebům. Ale mě chutná taková ta česká Šumava :-)
Z čistě bílé pšeničné ho peču málokdy, většinou přidávám žitnou mouku, ale s klidem ho dávám díťatům, oni ho zase nesní takové kvantum, aby jim to dělalo zle (to já jsem schopná sníst dobrého chleba půl bochníku na posezení... :-))

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. února 2013 v 16:23 | Reagovat

[3]: Hm, tak podle Tvého popisu si umím živě představit, jak dobrý ten domácí kváskový chléb je. Mám to dobrým chlebem podobně - snědla bych bochník natotata... pěkně s máslíčkem... mňamy... :-)

5 jazzka jazzka | E-mail | 16. března 2013 v 13:06 | Reagovat

Krásný dobrý den milá Pipi, dnes jsem pekla tento chlebík a jsem (a nejen já) unešena. Je naprosto báječný. Místo dýňových semínek jsem přidala slunečnicové.Děkuji za recept protože už teď vím, že nepeču naposled.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. března 2013 v 14:20 | Reagovat

[5]:Tak teď je ten den ještě krásnější po takovém milém komentáři! Děkuji! Mám vždy velkou radost, když se někdo podle mého receptu pustí do vaření či pečení a když mu zachutná, tak je to úplně boží!

A slunečnicová semínka chválím, sama je mám ještě raději, než dýňová!

7 Kejm Kejm | Web | 21. dubna 2013 v 10:24 | Reagovat

vypadá úžasně!

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 17:47 | Reagovat

[7]: Děkuju, Kejm! :-)

9 Radek Radek | E-mail | Web | 19. května 2015 v 12:14 | Reagovat

Připadá mi, že se lidé založení a vedení kvásku zbytečně moc bojí. Když to řeknu zjednodušeně, stačí přeci smíchat trochu celozrné žitné mouky s vlažnou vodou, tak aby to mělo kašovitou konzistenci. První 2-3 dny udržuji v pokojové teplotě, než se začnou dělat bublinky. Pak dávám do chladu (to nemusí být lednice). Cca obden přikrmuji. Je to vlastně i docela zábava udržovat kvásek v kondici. A o kvalitě chleba ani nemluvím...

10 Kačenka Kačenka | E-mail | Web | 14. září 2016 v 12:22 | Reagovat

Ty jsi ale zpátečník, nevyužívat kvásek :-)
Ne, vážně. Sama patřím do kategorie "Věčně odkládáme první pokus s domácím chlebem". Takže sbírám odvahu na první pokus čtením blogů úspěšnejších :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.