Kuchařské veledílo paní Dýně

2. února 2013 v 14:53 | Pipi |  Testování kuchařských knih

Znáte takové ty kuchařské bestsellery od známých šéfkuchařů a kuchařských celebrit s masovou reklamní kampaní? Také jste si někdy koupili profláklou kuchařku, o které psali všude možně, měli jste na ni vysoké nároky a ve finále vás obsah zklamal a leží vám netknutě na polici? A znáte naopak knížky vydané malým nákladem z neznáméno nakladatelství, která se v jednom výtisku krčí kdesi dole pod všemi těmi "hvězdami" a trpělivě čekají na svého šťastného majitele, který si je vezme domů a s láskou si jimi listuje?

Coby povaha sběratelská jsem i já majitelkou celé police plné všemožných kuchařských publikací. Hltám inspiraci jako houba, a ačkoliv to bude znít zvláštně, v těchto knihách raději listuji, než z nich vařím. Neptejte se mě proč, zkrátka se raději inspiruji principy receptu, které uplatním třeba v jiné souvislosti, než v přesném dodržování daného postupu. Koneckonců, když už má člověk něco navařeno, většinou už ví, co mu bude chutnat a co pravděpodobně nebude jeho "šálek kávy".

Loni na podzim jsem si tady u paní Dýně vyhlédla knihu o makrobiotickém vaření pro malé děti. Dlouho jsem pátrala po nějakém zdroji inspirativního zdravého vaření právě pro malého opičáka. A co tu nezahlédnu - tři malé kuchařky paní Dýně s rozkošnými ilustracemi. Ačkoliv jsem neměla v plánu příliš utrácet, něco mi našeptávalo, ať si je přihodím do košíku. Velmi ráda a bohužel i často tento hlas poslechnu :-), ale v tomto případě jsem mu vděčná. Jakmile jsem obdržela zásilku s čtivým makrobiotickým obsahem, vrhla jsem se okamžitě právě na tyto tři knížky - Luštěniny č. 1, Dezerty č. 1 a Dýně, které obsahují vždy tři malé brožurky na dané téma - cizrna, hrách a fazole, nepečené, krémové a pečené dezerty, dýně jako hlavní menu, dýně na sladko a dýně v utajení. Naprosto otevřeně přiznávám, že jsem se do nich v okamžení zamilovala!


Je mi jasné, že je to typ čtení (a potažmo vaření), který není pro každého. Jedná se o zdravé vaření dle makrobiotických zásad, ale tak nenásilnou a hravou formou, s jakou jsem se jinde nesetkala. Z každé ilustrace, z každé vtipné hlášky a užitečné rady je cítit, že autorky těchto kuchařek - Lenka Rojíková a Lucie Čapková - si tvorbu svého veledíla náramně užily. Když si vzpomenu, jak mě kdysi od makrobiotiky naprosto odradila kniha velmistra Kuschiho a porovnám ji s tímto pohodovým a vtipným způsobem "servírování", nevycházím s úžasu.



Ačkoliv jsem myslela, že nevydržím už ani týden čekat, než se ze své nové lásky vyznám zde na blogu, nakonec jsem to kvůli stěhování, rekonstrukci a Vánocům musela odložit. Navíc jsem chtěla z kuchařky otestovat alespoň dva tři recepty, abych vám mohla s klidem potvrdit to, co jsem věděla předem - že se jedná o prověřené a fungující recepty, které vás mohou zaskočit pouze tím, že jsou právě podle zdravých a makrobiotických zásad a pokud o tom nemáte ani páru a jíte "konvenčně", může se jednat o velký kulturně - stravovací šok. Pokud však o zdravé stravě (případně makrobiotice) nejen přemýšlíte, ale také aspoň občas podle ní něco vaříte a chcete své znalosti prohloubit, budou se vám myslím knížky líbit.


Kromě receptů, nádherných a vtipných ilustrací obsahují knihy také mnoho užitečných rad a tipů. Například jsem se dozvěděla, že podle makrobiotiky se k těžším pokrmům, zvláště smaženým doporučuje podávat nastrouhaná syrová ředkev daikon, která napomáhá jejich trávení. Nikdy mi nedošla taková logická věc, že krémová/kašovitá jídla jsou pro děti užitečná nejenom proto, že děti zpočátku špatně kousají, ale protože tak přirozeně přijímají více vody ve stravě, což je pro ně důležité! Nebo v dýňové sekci autorky radí si zároveň s výsadbou tykvovitých rostlin pořídit Indické běžce - zvláštní plemeno kachen, které milují slimáky! No věděli jste něco takového? :-D


Zatím jsem se dostala k otestování pouze receptu na šoulet, při kterém se mazaně vaří hrách i kroupy pohromadě, dále kokosové rýže (servírované v poháru s brusinkami) a mého nejmilejšího a extra mňamózního receptu na falešná míchaná vejce - bez vajec. (A to prosím vajíčka miluju! :-)

Na mé čekací listině k nejbližšímu uvaření figurují následující předpisy: hrachové palačinky, makovec, jáhlová kaše s dýní, falešný bramborák, luxusní jáhlový perník, pučálka, sladký petrželový krém a svíčková omáčka. Ale paní Dýně toho nabízí mnohem víc, zaujmout by vás mohly například také sladké dýňové krokety, kváskové lívance, královská cizrna, dýňové hranolky, dýňová zmrzlina, perník z kvásku, pučálka nebo recept na domácí seitan.


Jediná věc, která mě u těchto knížek trochu mrzí je fakt, že nemálo receptů v nich obsažených lze nalézt na webových stránkách paní Dýně. Osobně si kupuji tištěné kuchařky především pro to, že nabízejí předpisy, které jinde nelze jen tak dohledat - myslím, že by se to mohlo nazývat honosným pojmem exkluzivita. Nicméně, podobná věc mě trápí i u Bioabecedáře Hanky Zemanové, která velkou část receptů z této knihy otiskla v pravidelné rubrice o biovaření v časopisu Apetit, takže i tyto recepty se dají dohledat na webovkách Apetitu. Nevím, jestli jsem na to pouze "přecitlivělá", nebo jsem zrovna narazila na výjimky, ale ve finále to na mém vztahu k těmto publikacím nic nemění.


Sečteno, podtrženo. Chcete-li do svého života hravou formou vnést zdravější vaření, zajděte na návštěvu k paní Dýni, zkuste si nejdříve uvařit některý recept z tohoto webu, nebo si rovnou kupte zmíněné rozkošné kuchařky za lidových 85Kč za kus. Třeba se s nimi pak budete mazlit stejně jako já :-)

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Aneta Aneta | Web | 2. února 2013 v 15:46 | Reagovat

Na tyhle kuchařky už jsem také koukala, recepty se mi líbili, ale přišla mi celá ta publikace hrozně nepřehledná, takže jsem po ní nakonec nešáhla, navíc u nás za ní chtěli přes 100Kč a to už se mi za takových pár stránek dávat nechtělo. Mám ráda tištěné kuchařky, ale tady dám asi přednost webovým stránkám... :-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. února 2013 v 17:19 | Reagovat

[1]: Jasně chápu, navíc na webu je toho víc a jsou tam uvedená i hodnocení uživatelů, takže člověk snadno najde recept, který je oblíbený a tedy dobrý. Díky za komentář, Aneto!

3 Lucie Lucie | Web | 2. února 2013 v 19:34 | Reagovat

wau, vůbec jsem tyto kuchařky nezaznamenala. Moc mě lákají, ale to je tolik knih, co bych chtěla :-( ale určitě prošmejdím webovky a načerpám inspiraci.

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. února 2013 v 20:55 | Reagovat

[3]: Jasně, koukni na webové recepty, jsem zvědavá, jestli se Tě "makro" jídla zaujmou!

5 Kejm Kejm | Web | 3. února 2013 v 9:57 | Reagovat

velmi sympatické knížky:)

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 3. února 2013 v 18:09 | Reagovat

[5]: Děkuji Kejm.

7 Hanaka Hanaka | E-mail | 4. února 2013 v 15:10 | Reagovat

Tak tyto kuchařinky jsem dostala v létě od kamarádky, jen Dýně mi chybí, ale mám na ni zálusk :-) Hrozně se mi líbí kresbičky a vtipné komentáře, zrovna dnes jsme měli pučálku s provensálským kořením. Moje drahá polovička se na mě dívala dost podezřele, cože to zase klíčím... já to pak orestovala a položila na stůl, schválně jsem vůbec nic neříkala. Za chvíli začal šmejdit po kuchyni, uslyšela jsem "hm, zajímavá hmota" a během chvilky byla miska prázdná :-) Takže pro mě úspěch! Jen některé některé dezerty mě odrazují sójovým mlékem a náhražkami za mléko, ale nevadí, každý si najde, co je mu libo.

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. února 2013 v 16:10 | Reagovat

[7]: Dýňovou kuchařku Ti vřele doporučuji, ta se mi líbí ze všech nejvíc, zvláště sekce "Dýně v utajení" :-) A nejméně mi sedly právě dezerty, jsou nejvíc odlišné od těch klasických, ale také mám mezi nimi adepty na odestování, takže souhlasím, že každý si tam najde "to" svoje!

A na pučálku se chystám už léta! :-)

9 Hanaka Hanaka | 5. února 2013 v 18:00 | Reagovat

Tu dýni si určitě pořídím, mám letos v plánu jich letos hodně zasadit a když jsem listovala, nadchla mě právě ta "v utajení", protože jakmile můj drahý ví, že je v tom dýně, odmítá se toho dotknout :-)
Pučálku vřele doporučuji! :-)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. února 2013 v 23:48 | Reagovat

[9]: V tom případě potřebuješ dýňovou kuchařku jako sůl! :-))

11 Alis Alis | Web | 6. února 2013 v 18:27 | Reagovat

Tak tyhle kuchařky tu dneska vidím poprvé a myslím, že bych si určitě vybrala!

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 8. února 2013 v 1:58 | Reagovat

[11]: Děkuji Alis!

13 maskrtnica maskrtnica | Web | 15. února 2013 v 21:44 | Reagovat

Ty sešitky vypadají hezky, roztomilé zpracování. A to mi makrobiotika moc sympatická není:) Takže dík za tip.
A i ta cena mi připadá v pohodě, takový výtvor něco stojí.

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. února 2013 v 0:45 | Reagovat

[13]: Souhlas, i kdybych z nich neuvařila jediný recept, tak už jen pro ty krásné ilustrace mi to za to stojí! :-)

Jsem ráda, že Tě knížečky zaujaly!

15 Paní Dýně Paní Dýně | Web | 1. března 2013 v 9:27 | Reagovat

Jsem ráda, že jsem objevila tento blog a mohla si přečíst Vaše komentáře. Moc nás těší, že se vám kuchařky líbí :-)

Pipi: Většina receptů otištěných v kuchařkách na webu není, rozhodně ne v takto ucelené podobě a s několika tipy na obměnu receptu.

16 Eva Eva | Web | 2. března 2013 v 20:29 | Reagovat

Díky za typ na knihy, vůbec jsem je neznala :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama