Rychlá červená polévka

27. února 2013 v 20:34 | Pipi |  Polévky a předkrmy


Dnešní recept je další poctou jednoduchosti a účelnosti. Ano, u jídla sice nejvíce oceňujeme jeho chuť, ale přiznám se, že sama často vymýšlím recepty či jídla na základě využití nějaké zdravé suroviny, nebo funkce, kterou by podle mě měl pokrm splňovat. Polévka v našem běžném domácím "provozu" netvoří součást večeře o mnoha chodech, ale většinou musí sama, nebo s pomocí celozrnného pečiva zasytit hladové krky - měla by být tedy hustá a hlavně výživná. A obvykle to musí být připraveno rychle. Jak jinak, že? :-)

Když jsem se takhle jednou přiřítila domů z delší dopolední procházky s malým juniorem, musela jsem vymyslet "vcukuletové" jídlo, které by obsahovalo potřebné atributy vyváženého jídla - vařenou zeleninu, bílkovinu a obilovinu. V takových chvílích nejčastěji sahám po konzervě loupaných rajčat, které každému jídlu dodají skvělou chuť a člověk snadno a bez práce vykouzlí dobrý "sós".

Jsem si jistá, že podobné rajčatové polévky vaříte doma i vy a když jsem tento rychlý výmysl vařila poprvé, nečekala jsem od něj žádné zázraky. Přesto mě výsledek velmi zaujal a myslím si, že je to hlavně proto, že polévka je ve výsledku mírně nasládlá. Ne tak, jako když vaříte z kořenové zeleniny, protože rajčata jsou přeci jen lehce pikantní a možná až nakyslá, ale spolu s nasládlou opečenou cibulí a červenou paprikou je výsledek řekla bych příjemně sladký a sladkou chuť v pokrmech mají rády nejen děti, že? :-)

Další věc, která mě na tomto jídle baví je jeho univerzálnost - kromě hrátek se sezónními surovinami můžete také snížením objemu přidaného vývaru připravit chutnou a výživnou omáčku - my jsme si ji třeba vychutnali s obyčejnou rýží. Navíc díky závěrečnému rozmixování může dojít ke zmatení nezdravě se stravujících osob, kteréžto jinak luštěninu či snad dokonce zeleninu! na svém talíři nechtějí. Ale jako omáčka třeba i k těm knedlíkům, nebo k masu se propašuje myslím snadno. Ale je to jen teorie, na žádném nezdravě se stravujícím objektu jsem to zatím netestovala. Co myslíte, prošla by tato polévka, případně omáčka i u odmítačů zdravé stravy?







Rychlá červená polévka

1 menší cibule, nadrobno nakrájená
3 lžíce oleje
1 menší hrnek červené čočky
cca 1 litr horkého zeleninového vývaru
plechovka loupaných rajčat
1 červená paprika, nakrájená na malé kousky
1/2 lžičky provensálského koření
sůl
čerstvá hladkolistá petrželka na ozdobu


V silnostěnném hrnci rozehřejte olej a pomalu na něm usmažte cibulku. Jakmile začne zlátnout, přisypte červenou čočku a minutku dvě ji opékejte.

Zvyšte plamen a k čočce přilijte horký vývar a rajčata. Vařte asi deset minut a poté do polévky přihoďte kousky paprik (pár si jich můžete nechat na ozdobu), provensálské koření a sůl. Vařte dokud není paprika měkká a pak polévku odstavte ze sporáku.

Po mírném vychlazení můžete polévku buď propasírovat (máte-li trpělivost), nebo ponorným mixérem rozmixovat část polévky (máte-li rádi v polévce kousky), nebo celou (máte-li rádi krémové konzistence). Polévku na talíři ozdobte odloženými kousky papriky a čerstvou petrželkou.

Množství vychází na čtyři strávníky.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bára Bára | E-mail | Web | 27. února 2013 v 20:57 | Reagovat

To je skvělá inspirace. Zdravé stravování je něco, čemu se snažím přiblížit, ale s manželem je to trochu problém a syn se dostal do období, kdy bojkotuje zeleninu. Dcera pro změnu od počátku příkrmů nejí brambory...
Ale v polévce a ještě k tomu pěkně rozmixované, krémové, se to všechno hezky ztratí a zasytí :-) Určitě to vyzkouším, děkuju!

2 jana jana | 27. února 2013 v 21:10 | Reagovat

Mňam, tak tohle je přesně polévka na zimní období a ještě zdravá :)

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. února 2013 v 21:14 | Reagovat

[1]: Děkuju za milý komentář, Báro. Myslím, že zdravá strava je hodně o zvyku a výsledky nebývají do druhého dne. Pokud budeš vařit aspoň trochu zdravá jídla, nebo jen čím dál zdravější verze toho, co rodina ráda jí, tak si podle mě na chutě časem zvyknou.

I náš synek, jinak žrout obecný, nemá moc rád větší kusy zeleniny a proto tato rozmixovaná verze do něj bez protestu dopraví vše zdravé... :-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. února 2013 v 21:15 | Reagovat

[2]: Děkuju, Jano, už jen ta barva zahřeje, že?  :-)

5 dona-gisele dona-gisele | E-mail | Web | 27. února 2013 v 21:30 | Reagovat

Tak tu musím vyzkoušet, je nádherná a musí být výtečná! Moc děkuji za tip.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. února 2013 v 23:10 | Reagovat

[5]: A já děkuju za návštěvu, Doňo :-)

7 Míša Míša | 1. března 2013 v 22:58 | Reagovat

Milá Pipi, sleduji Váš blog a jsem ním nadšena! Vaříte jídla (a taky je krásně fotíte) která odpovídají tomu, čemubych se ráda v budoucnu přiblížila i já. Za poslední rok jsem hodně změnila stravovací návyky a co mne těší, muj milovaný sní všechno zeleninové a zdravé, co mu připravím.. Tuhle polévku zajisté zkusím také, červenou čočku máme moc rádi.. Zkoušla jsem i Vaši polévku z červené řepy a byla jsem překvapena její chutí! Mňam! Budu se moc těšit na všechno co přidáte dalšího, jste mojí inspirací :)

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. března 2013 v 13:35 | Reagovat

[7]: Milá Míšo, ani nevíte, jakou mám radost z Vašich slov. Jsem moc ráda, že u mne nacházíte inspiraci na zdravé vaření a budu se snažit Vás těšit i nadále!

Děkuji za milá slova a blahopřeji k partnerovi, který má zdravé jídlo rád, protože je nesmírně důležité mít ve zdravém životním stylu oporu! :-)

9 Lenka Lenka | 16. června 2013 v 7:34 | Reagovat

Polévka je skvělá a nadchla všechny, včetně dětí.

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. června 2013 v 14:35 | Reagovat

[9]: Děkuji za pochvalu, Lenko, mám velkou radost, že vám doma chutnalo! :-)

11 Veronika Veronika | Web | 12. července 2013 v 11:48 | Reagovat

Ta zní skvěle! Určitě si ji udělám :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama