Ďábelská vejce

30. března 2013 v 17:07 | Pipi |  Polévky a předkrmy


Zatímco minulý článek přicházel na svět trochu ztuha a zdlouhavě, dnešní recept jsem tak říkajíc "porodila" ještě v sanitce... :-) bylo to šup šup. A moc mě to bavilo! Už když jsem před nějakou dobou narazila na originální recept zde, věděla jsem, že jeho příprava bude legrace. Původně mě mrzelo, že jsem vejce ďáblova nestihla připravit coby silvestrovské chuťovky, ale dnes vidím, že se stejně tak dobře hodí k velikonocům! A abych vše stihla otestovat, nafotit, upravit a sepsat, musela jsem sebou pěkně hodit. Nápad na realizaci totoho vaječného předkrmu přišel na poslední chvíli a chtěla jsem, abyste ještě měli čas si případně recept během svátků připravit.

Princip výroby těchto efektních vajec je prostý - nejdříve si uvaříte řepnou marinádu, necháte ji vychladit a poté do ní alespoň na dvě hodinky vložíte natvrdo uvařená a oloupaná vejce. Občas je musíte promíchat, aby se marinovala hezky rovnoměrně, ale jinak to po vás ničehoš nechce. Můžete tímto způsobem marinovat až tři dny (ve vzduchotěsné nádobě v lednici) a délka pobytu v marinádě určuje jak hluboko červená barva do vajec pronikne. Já jsem kvůli času marinovala "jen" dvě hodiny a moje vejce získala krásný krvavý okraj, ale určitě se brzy pustím ještě do delšího marinování.

Recept je velmi snadný, jen vyžaduje trochu času - tedy tak minimálně tři hodiny s tím, že z toho cca dvě a půl hodiny se o to v podstatě nestaráte... Už se těším, jak tím budu obluzovat návštěvy a účastníky rodinných oslav! Ačkoliv jsem podobný postup nikdy nedělala a u několika věcí jsem netušila, jak budou v praxi vypadat, v reálu bylo vše více než snadné! Pokrm unesl i mé drobné úpravy dle momentálních domácích zásob, vše mi prošlo bez jediného problému. No a ještě musím zmínit tu třešinku na dortu... To nejlepší na tomto krásném a efektním jídle je, že je moc dobrý! S panem domácím jsme se o výsledek téměř poprali...

PS: uvnitř článku najdete další obrázky z přípravy tohoto díla ďáblova... :-)



vejce odpočívající v řepném lůžku...

vejce vykoupaná v řepné lázni - skoro jako kraslice, že? :-)

a velké ďáblovo odhalení...


Ďábelská vejce

1 hrnek vody
1/3 hrnku bílého vinného octa
1 malá červená řepa, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
1/2 šalotky, nebo červené cibule, jemně pokrájené
1 bobkový list
1 lžička sirupu z agáve či cukru

4 vejce, natvrdo uvařená

1/2 lžičky celého kmínu
3 lžíce majonézy
1 lžička (hrubozrnné) hořčice
hladkolistá petrželka či bazalka na ozdobení
sůl, pepř


Na marinádu si v silnostěnném hrnci smíchejte vodu s octem, nastrouhanou řepou, cibulí, bobkovým listem a sladidlem. Směs přiveďte k varu, zmírněte plamen a pod pokličkou pozvolna vařte asi dvacet minut. Po uvaření směs odstavte ze sporáku a nechte zcela vychladnout.

Jakmile je marináda vychladlá, přendejte ji do menší misky spolu s oloupanými vejci a za občasného promíchání nechte vejce marinovat minimálně dvě hodiny. (V lednici ve vzduchotěsné nádobě můžete údajně vejce marinovat až tři dny.)

V mezičase si na suché pánvi opražte semínka kmínu a poté je v hmoždíři roztlučte najemno. Hotová vejce osušte v papírové utěrce, rozpulte podél a oddělte žloutky do mističky. Žloutky následně utřete s polovinou kmínu, dále s majonézou, hořčicí, natrhanou bylinkou a solí a pepřem dle vaší chuti. Zdobítkem, nebo jen lžičkou plňte rozpůlené bílky žloutkovou pomazánkou a ozdobte zbylými bylinkami, solí a pepřem. Podávejte ihned.

Množství vychází na osm vaječných půlek.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bára Bára | E-mail | Web | 30. března 2013 v 18:42 | Reagovat

Vskutku efektní recept :-)
Po Velikonocích, až zase nebudu vědět co s Vajíčky, určitě ráda vyzkouším :-)

2 Katka Katka | 30. března 2013 v 19:09 | Reagovat

No, pokud se cokoli řepné zove ďábelské, pak půjdu do pekla - řípu miluju :-). Vypadá to opravdu krásně, teď o Velikonocích bude převajíčkováno, ale zkusím to později na nějakou oslavu. Skvělý nápad!

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. března 2013 v 19:42 | Reagovat

[1]: Děkuji Báro, doufám, že ti recept bude chutnat aspoň tak jako nám!

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. března 2013 v 19:43 | Reagovat

[2]: Ty jsi přece stará ďáblice, to jest dávno všem známo :-D

5 Katka Katka | 30. března 2013 v 19:53 | Reagovat

Stará? Ale fuj, 300 let mi ještě nebylo :-D.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. března 2013 v 21:24 | Reagovat

[5]: Vždyť víš, jak to myslím... stará známá se také neříká osobě, která je letitá, ale kterou zkrátka dlouho známe :-)

7 Michal Michal | Web | 2. dubna 2013 v 18:19 | Reagovat

A další inspirace :) Právě jsem z půlky zbylých vajec udělal vajíčkovou pomazánku a dumal co s tou druhou. A řepu mám :)

8 ajka ajka | Web | 7. dubna 2013 v 5:37 | Reagovat

Prima recept, ten stojí za vyzkoušení:-)
Ajka

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 7. dubna 2013 v 14:04 | Reagovat

[8]: Děkuji Ajko, opravdu mohu recept doporučit, je snadný a velmi efektní!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama