Velikonoční hlavička se špenátem

26. března 2013 v 15:39 | Pipi |  Hlavní jídla


Už mám více než týden zpoždění s příspěvkem oproti plánu a důvod je prostý - na řadě je tentokrát hlavní chod. Pokud nechci, aby třeba třikrát po sobě šly na blogu recepty na dezert, musím jídla střídat. Jenže zatímco ve sladkých receptech se cítím "ve svém živlu", tak bezmasá hlavní jídla jsou mojí slabinou. Ještě teď si pamatuji, že všechny mé první úspěchy na poli kuchyňském se nesly na sladké vlně - první to byla krupicová kaše, potom bábovka, a vánoční cukroví jsem začala péct už na základní škole. Oproti tomu v hlavních jídlech dosud plavu - stále neumím uvařit domácí knedlíky, těsto na pizzu, či slaný koláč a také v omáčkách se cítím značně nejistá, o bešamelu nemluvě.

Když se blíží nějaká rodinná oslava, dobrovolně a s chutí se hlásím k povinnosti upéct nějaký sladký zákusek. Největší starostí je v takovém případě vybrat z těch možností - klasický dort, cheesecake nebo tiramisu? Nebo snad ovocný koláč, závin, muffiny s krémem, žloutkové věnečky, či prezidentské šátečky? Jak je pro někoho těžká představa kupovaného knedlíku, tak já zas nesnáším ty trvanlivé a umělé napodobeniny sladkých zákusků. Šlehačka není šlehačka, máslo není máslo, spousta cukru, aby nebylo cítit, že to vlastně nemá chuť, pestrá škála zářivých "přirozených" barev a chemický koktejl navrch, aby to aspoň týden všechno pohromadě vydrželo. Fuj... :-(

Chcete-li mne tedy navštívit, nečiňte tak k obědu či k večeři, dokonale byste mě vyděsili. Raději se nechte pozvat na čaj - připravím vajíčkové sendviče a upeču nějaký ten zdravý sladký dortík!





Na slané jídlo jsem měla tentokrát asi tři vytipované recepty, ale všechny ztroskotaly těsně před cílem - pořád to nebylo ono. Něco se pokazilo už při přípravě, výsledek nebyl takový, jaký jsem si představovala, nebo recept potřeboval znovu otestovat. Už jsem se skoro smiřovala s myšlenkou, že blog se holt na měsíc odmlčí, když jsem při pravidelném listování knihou Makrobiotické nedělní vaření narazila na jarní recept na velikonoční hlavičku s kopřivami. Předpis zněl dostatečně jednoduše a navíc se blížily Velikonoce, takže jsem se do něj s drobnými úpravami pustila a hned napoprvé se povedlo!

Na tomto jídle se mi líbí, že těsto tvoří do měkka uvařené jáhly, tedy obilnina skrz naskrz zdravá a hodně v naší stravě potřebná. Podle originálu se do těsta přidávají spařené kopřivy, kterýmiž to nedisponuji a tak jsem použila mražený bio špenát, což je podle mě dosti podobné listoví... :-) Jelikož jsou uvařené jáhly samy o sobě nepříliš výrazné chuti, je ideální, když je budete rovnou vařit v zeleninovém vývaru místo vody a i tak je potřeba si ohlídat dochucení. To stojí na třech hlavních pilířích - smažené cibulce, sójové omáčce a uzeném tofu - nakrájené na kostičky a orestované na cibulce dodá nádivce onu žádoucí "uzenou" chuť i strukturu. Přesto ještě doporučuji směs dostatečně osolit a opepřit před závěrečným zatuhnutím. Oproti originálu jsem přidala ještě (zcela nesezónní, ale domácí) vlašské ořechy a to jak nakrájené dovnitř nádivky, tak ve velkých kusech na ozdobu - hrozně mi k tomu chutnají. Ony mi vlašáky chutnají dobře v mnoha jídlech, takže to asi neberte jako směrodatné... :-) Příště zkusím část tofu nahradit kozím sýrem a místo špenátu otestuji čerstvou a štiplavou rukolu.

U nás doma se kupodivu velikonoční nádivka nikdy nepřipravovala a tak mě zajímá, jak to chodí u vás - vaříte na Velikonoce nádivku? A s jakými přísadami? Používáte kopřivy? A kam na ně chodíte? :-)


Velikonoční hlavička se špenátem

350g jáhel (1 a 1/4 hrnku)
5 hrnků vody, či zeleninového vývaru
olej na smažení
1 velká cibule, nadrobno nakrájená
200g uzeného tofu
300g čerstvého či mraženého špenátu
hrst vlašských ořechů
3 lžíce sójové omáčky
sůl, pepř

Jáhly propláchněte a třikrát spařte horkou vodou. Okapané jáhly vložte do silnostěnného hrnce, zalijte vývarem, a po přivedení k varu zmírněte plamen a vařte bez míchání asi půl hodiny. Jáhly by měly být rozvařené na kaši a veškerá tekutina odpařená.

Mezitím si v jiném hrnci rozehřejte olej a pomalu na něm smažte cibulku s trochou soli. Jakmile začíná cibule zlátnout, přihoďte na kostičky nakrájené tofu a pár minut opékejte až se tofu rozvoní. Zvyšte plamen a k tofu přidejte špenát a ještě několik minut povařte. Na závěr přilijte sójovou omáčku, vypněte plamen a nechte dojít.

Jakmile máte jáhly i špenátovou směs uvařenou, smíchejte je dohromady a ochutnejte - v této fázi můžete ještě naposledy přikořenit směs dle své chuti. Do olejem vytřeného pekáčku, nebo formy vlijte jahelkou směs a nechte ztuhnout. Můžete jíst teplé i studené. Množství je asi pro čtyři až šest osob.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Věra Věra | E-mail | 26. března 2013 v 16:17 | Reagovat

Kurnik já to asi udělám skusím odhrabat sních ony tam ty kopřivy budou jako v peřince

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. března 2013 v 18:21 | Reagovat

[1]: No jo, jarní kopřivy zavalené sněhem... to máme mrazivé jaro, což? :-)

3 Madla Madla | Web | 26. března 2013 v 20:06 | Reagovat

Kopřivy dostávám od tchyně, ale letos ji na ně asi nepošlu :-)
Nádivka vypadá parádně, určitě ji vyzkouším, protože jáhly mám moc ráda (a vlašáky taky, i do slaných jídle, akorát manžel s tím nesouhlasí, ke slanému mu nejedou, což nechápu :-))

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. března 2013 v 21:51 | Reagovat

[3]: Manžela také nechápu. Sice vím, že každý má jiné chutě, ale ty vlašáky jsou podle přece tak boží v rizotech, také v těstovinách, sýrových omáčkách a smetanových krémech!

5 HaF HaF | Web | 28. března 2013 v 23:20 | Reagovat

Tak to krásná varianta! U nás doma se taky samostatně nepekla (jen občas naditá v kuřeti), ale manžel je na ni zvyklý a tak jsem ji na velikonoce začala taky péct. Tvá varianta mě zaujala, zkusím ji doma někdy připravit! Pěkné svátky.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. března 2013 v 23:44 | Reagovat

[5]:  Děkuju, Hafe!

7 Michal Michal | Web | 29. března 2013 v 11:30 | Reagovat

Kopřivy  nemám :( Čím dál tím víc přemýšlím, jestli nekoupit sušené, ale nechce se mi do toho, chtělo by to nějaký substitut

8 Lucie Lucie | Web | 29. března 2013 v 14:36 | Reagovat

jé zrovna nedávno jsem dělala něco podobného, tvoji variantu určitě vyzkouším, protože vypadá báječně, špenát, ořechy i uzené tofu zbožňuji.

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. března 2013 v 20:09 | Reagovat

[7]: Děkuji za komentář, Michale. Jak jsem psala v článku, myslím, že by do jídla pasovala i třeba čerstvá rukola a tu si člověk může běžně koupit, ale i vypěstovat v truhlíku. Nemyslím, že by velikonoční nádivka bez kopřiv nemohla existovat, spíš by mělo jít o nějakou jarní zeleň, aby to mělo logiku. Když nejsou čerstvé kopřivy, tak holt nejsou... :-)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. března 2013 v 20:10 | Reagovat

[8]:Děkuju, Lucie, máme stejné chuťě viď? :-)

11 Michal Michal | Web | 30. března 2013 v 16:04 | Reagovat

Tak nakonec to skončilo se špenátem :) Šel jsem pozdě do obchodu a vymetený, jako by lidi nakupovali na svátky :)))

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. března 2013 v 16:33 | Reagovat

[11]: A dělal jste tedy podle tohoto, či jiného receptu? A jak chutnalo?

13 Michal Michal | Web | 30. března 2013 v 21:32 | Reagovat

Trochu jiný, tohle má v oku žena :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama