Z nákupního košíku... mandlová smetana

12. března 2013 v 3:13 | Pipi |  Z nákupního košíku


Kloudný recept v nedohlednu, tak se alespoň mrkněme, co mám v nákupním košíku. Á, mandlová smetana!
Ano, už dlouho jsem vám chtěla tento výrobek představit, protože si myslím, že o něm mnoho lidí neví. Určitě znáte rostlinná mléka - sójové, rýžové, ovesné, pohankové, amarantové, mandlové, lískooříškové, dokonce kaštanové... Možná jste také slyšeli o rostlinných smetanách, ale asi ve vás moc velké nadšení nevzbudily, že? Nahrazovat mléčnou a tedy tučnou smetanu méně tučným rostlinným produktem člověka nutí vyslovit označení "náhražka" v tom negativním slova smyslu.

Ač jsem jinak obecně příznivkyní produktů matky přírody, tak zároveň jsem milovnicí másla, šlehačky, krémů, smetanových omáček a samozřejmě sýrů. Navíc ještě donedávna byly všechny rostlinné alternativy mléčných a masových výrobků především sójové a to není tak úplně ideální. Zaprvé sója je potravinou alergizující, zadruhé není lokální a její chuť se zkrátka nehodí ke všemu. Sóju si osobně vychutnávám v podobě sójové omáčky, tofu a tempehu, oproti tomu sójové mléčné výrobky mi moc nechutnají (ačkoliv čokoládové sojové "mléko" je mňamózní). Nechci tím sóju hanit, jak je tomu dnes často zvykem, souhlasím naprosto s tvrzením, že se jedná o královnu luštěnin, pouze se domnívám, že by se s ní člověk neměl denně přecpávat.

Tedy ačkoliv jsem se přiznala ke své lásce k mléčnému tuku, vím, že jeho častá konzumace není pro tělo příliš zdravá. Proto se snažím o pestrost a hledání zdravějších alternativ. Například mléko doma s úspěchem používám téměř výhradně rýžové, jogurty kupuji z kozího, či ovčího mléka, šlehačku samozřejmě klasickou mléčnou a smetany na vaření používám střídavě kravské a rostlinné. Rostlinnou smetanu na našem trhu seženete sójovou, rýžovou, ovesnou, nebo mandlovou. Vyzkoušenou mám pouze rýžovou (z italské kulatozrnné rýže) a zmiňovanou smetanu z mandlí, kteréžto považuji chuťově za více neutrální. Jejich výhoda tví také v tom, že jsou méně dráždivé, alergizující (oproti sojové variantě) a neobsahují lepek (jako tomu je u smetany ovesné).

Mandlová smetana je moje favoritka především pro svoji plnou chuť a hustou konzistenci bez takové té tíže spojené s mléčnou smetanou. S oblibou ji používám do různých kari omáček, k fazolkám na smetaně, do obilných kaší nebo jednoduše kamkoliv, kde chci docílit krémové konzistence. Je o něco hustší než klasická smetana na vaření, takže jedním vrzem dodává krémovitost a rovnou i zahušťuje. Bomba, ne? Vyšlehat nejde, používá se tedy buď na vaření, jak jsem již zmiňovala, nebo k přímé konzumaci, třeba do koktejlu, do dezertů, nebo do kávy s přízviskem mandlová... :-)

Jako téměř u každého bio produktu i tento má svoje "mouchy" a nebudu je zatajovat. Jako první mínus je samozřejmě cena - 200ml balení mandlové smetany stojí kolem 35Kč, tedy zhruba dvojnásobek oproti smetaně kravské. A druhé velké mínus je dostupnost. Sama mám často problém tuto smetanu sehnat a to bydlím v Praze a mám v okolí tři dobře zásobené bio obchody. Nicméně můj blog tu není od toho, abych psala o něčem, co už dávno znáte a máte to všude pod nosem. Žijeme v globálním světě a není tedy problém si tento výrobek objednat i online (například u Country lifu, nebo zde), navíc proto, že je balen do tetrapaku - tedy s delší životností a můžete jej mít na rozdíl od kravské smetany dlouho ve spíži.

A na závěr svého dnešního příspěvku mi nezbývá než vás opět zavalit dotěrnými dotazy k tématu: Znáte rostlinné smetany, nebo o jste o nich dnes slyšeli poprvé? A pokud je znáte, už jste je někdy zkoušeli? A pokud ano, používáte je obecně na vaření, nebo do nějakého konkrétního receptu? Povídejte, přehánějte! :-)

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 12. března 2013 v 6:42 | Reagovat

my máme občas doma právě sójovou smetanu. Občas ji kápnu do zeleninového krému na zjemnění, mamka ji používá do kávy, protože jí nedělá dobře kravské mléko. Jinak zkušenosti z jinými druhy rostlinných smetan nemám.

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 12. března 2013 v 23:01 | Reagovat

[1]: A chutná vám ta sojová smetana? Necítíte v ní určitou pachuť?

3 happy.lenulka happy.lenulka | Web | 13. března 2013 v 23:08 | Reagovat

[2]: mě docela chutná ta rostlinná od Ramy.... pak mi chutnala Hola nebo jak se jmenuje, ale jen do té doby než jsem zjistila, že v ní jsou ne příliš vhodný éčka. a např. rýžová je odporná. mandlovou vyzkouším.

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 13. března 2013 v 23:34 | Reagovat

[3]: Rýžová smetana je husto hustá skoro jako aspik, chuťově mě vůbec neuráží... Ale každý máme jiné chutě... :-)

5 happy.lenulka happy.lenulka | Web | 14. března 2013 v 22:14 | Reagovat

[4]:opravdu? já měla rýžovou která byla jak obarvená voda na bílo a chuťově fakt divná. tak možná zkusím jinou značku a dám ji ještě šanci ;)

6 Lucie Lucie | Web | 15. března 2013 v 9:55 | Reagovat

[2]: No nevadí mi, asi jsem divná, ale nic necítím, taky tam nedávám litry :-)

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. března 2013 v 14:06 | Reagovat

Ne, v pořádku, nevadí, že nic necítíš, já s ní zkušenost nemám, jen znám "sojovou" pachuť z jiných výrobků, tak proto jsem se ptala. Každý má jiné chuťě, tak proč by někomu nechutnala sójová!?! Já jsem spíš zvyklá, že se sója haní a tak mne trochu překvapilo, že se k ní někdo hrdě hlásí. Teď aspoň vím, že se jí nemusím bát vyzkoušet, takže díky za podnětný příspěvek do diskuze, Lucko! :-)

8 slavkas slavkas | E-mail | 16. března 2013 v 10:53 | Reagovat

Já používám obyčejné ovesné mléko sušené, je nasládlé, trochu zahustí a hodí se do kaší na sladko a i do veškerých zeleninových omáček či polévek na zjemnění chuti.

9 Eliška Eliška | Web | 17. března 2013 v 13:33 | Reagovat

Za poslední dobu jsem byla několikrát v Country life a vždycky jsem si odtamtud odnesla něco, co ještě neznám. Tentokrát ovesnou smetanu Oatly. Píšou, že se dá použít jako normální smetana, tak jí tedy zkusím dnes dát do jedné zapečené směsi. Uvidíme, jak se osvědčí. A do kafe si dávám sušeného pohankového Zajíce.

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. března 2013 v 23:01 | Reagovat

[8]: Sušené mléko používám obecně na vaření také, i když rýžové, ale často se mi stává, že mi v polévce či omáčce po tom prášku zbudou žmolky, nebo kousky prášku, když jej už nestihnu rozvařit. Možná jsem jenom nešikovná, ale pro lepší výsledek při vaření sahám raději po tekuté smetaně.

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. března 2013 v 23:08 | Reagovat

[9]: A nevadí Vám chuť pohanky? Já totiž pohankovému nápoji nemohu přijít na chuť...

12 slavkas slavkas | 18. března 2013 v 7:03 | Reagovat

Sušené "mléko" používám až po uvaření něčeho, pak jen množství, které potřebuji, do uvařeného pokrmu promíchám.

13 Eliška Eliška | Web | 19. března 2013 v 13:16 | Reagovat

[11]:Ne, mně hrozně chutná :). Víc než sójová varianta.

14 Naira Naira | Web | 21. března 2013 v 22:22 | Reagovat

Omlouvám se, že nekomentuju článek, ale jsem čerstvý vegetarián a objevení této stránky mě velmi nadchlo! Takže tisíceré díky za jakýkoliv dobrý bezmasý recept!!

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. března 2013 v 23:46 | Reagovat

[14]: Děkuji moc za pochvalu, Nairo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama