Krémová zeleninová omáčka s rýžovými koulemi

21. dubna 2013 v 0:59 | Pipi |  Hlavní jídla


Příspěvek s receptem na zeleninovou omáčku jsem měla už dlouho v plánu a když se mi kvůli okolnostem nepodařilo dokončit dezert, uchýlila jsem se z nouze k předpisu na omáčku. Dokonce si myslím, že vám to může být k užitku lépe, než stopadesátý pátý postup na koláč.

Nevím, jak vy, ale já jsem typicky omáčková osoba. Sósy jsou moje slast i strast. Možná si pamatujete, že jsem se nedávno zmiňovala o tom, že těžiště mého kuchařského umění je spíše ve sladkých jídlech, koláčích, dortech a vůbec všemožných neřestech tohoto typu. Kdežto omáčky, které by se nezakládaly na mase, příliš neumím. Bešamel a jíška jsou pro mne stále cizí slova a také knedlík dosud uvařit nedovedu. Toliko milované omajdy se tedy u nás na talíři objevují méně, než bych si přála. Výjimku tvoří boloňská rajčatová omáčka, která je bestsellerem naší rodiny. Párkrát jsem vařila koprovou omáčku podle Apetitu a ačkoliv chutná výborně, je založená na velkém množství různých mléčných výrobků a moje snahy o odlehčenější verzi předpis neunesl. Je to tedy recept sváteční, nikoliv vhodný do běžného rodinného programu.

Inspiraci na dnešní pokrm jsem čerpala hlavně z makrobiotických kuchařek Dagmar Lužné. Přišel mi vtipný její nápad servírovat k omáčce místo knedlíků uvařenou, do koule vytvarovanou rýže natural, obalenou navíc ve slunečnicovém, či sezamovém semínku. Zahuštění omáčky zařizuje hrachová "mouka", neboli Hraška. Jídlu dodá potřebné bílkoviny, vytvoří přirozeně hustou konzistenci a pikantní chuť, a to vše bez přítomnosti dráždivého lepku.

Ještě mi dovolte pár slov k rýži natural. Vzpomínám si, jak jsem s ní před mnoha lety zkoušela vařit a jaké děsivé výsledky to mělo. Teprve, když jsem objevila naturální rýži s kulatými zrny, vše se změnilo. U této odrůdy, vhodné na kaše a rizota, totiž nevadí, když ji trochu převařím, protože krémová a mazlavá má být! A to se mi také často stane - vařím ji pod tlakem a zapomenu se podívat na hodiny a hlídat čas. Pokud jste k uvaření hnědé rýže dosud nenašli odvahu, nebo naopak vás jako mne dočasně odradil neúspěch, nevzdávejte to. I mě nějakou dobu trvalo, než jsem její přípravu přestala vnímat jako složitou.

Zjistila jsem, že mi vyhovuje, když si odměřené množství rýže předem namočím a teprve druhý den ve stejné vodě uvařím. Pozor! Na rozdíl od luštěnin, kterým se během namáčení musí měnit voda a vaří se pokaždé v čerstvé vodě, u obilovin je tomu naopak. Celozrnná rýže, nebo třeba kroupy se propláchnou, namočí v dostatečném množství tekutiny a ve stejné vodě se potom vaří. Celému zrnu, stejně jako luštěnině namočení přes noc pomáhá k rychlejšímu uvaření, ale v případě obilovin se nemusíte bát nadýmání a proto namáčecí vodu použijte na vaření. Nepřijdete tak o cenné živiny.

Z výsledné omáčky mám velkou radost, protože ačkoliv jsem to neplánovala, její chuť mi nejvíce připomíná svíčkovou omáčku. A to je boží, jelikož už od dětství stojí tato klasická česká omajda neochvějně na vrcholu mé oblíbenosti sósů. Na druhém místě mám koprovou (já vím, neošklíbejte se...:-) a poté rajskou. A to prosím myslím výtvory školních jídelen. Asi spadnete ze židle, ale musím to říct nahlas, protože nikde jsem nejedla lepší svíčkovou než v jídelně na základní a střední škole!

A jaké jsou vaše tři nejoblíbenější omáčky?



opékaná kořenová zelenina

hraška pikantní na zahuštění omáčky

rýže natural kulatozrnná, vhodná na rizota

uvařená rýže natural s opečenou cibulkou a sojovou omáčkou

brokolice před napářkou...


Krémová zeleninová omáčka s rýžovými koulemi

na omáčku:
slunečnicový olej na smažení
2 velké mrkve
1 petržel
asi 1/4 celeru
2 kuličky nového koření
3 lžíce pikantní Hrašky
500ml zeleninového vývaru
200ml smetany na vaření
1 lžíce másla

na rýžové koule:
2 hrnky kulatozrnné rýže natural, přes noc namočené ve vodě
špetka soli
olej na smažení
1 velká cibule
2 lžíce sójové omáčky
3 hrsti slunečnicových semínek

Nejprve si uvařte rýži natural - vlijte ji do tlakového hrnce i s namáčecí vodou a přiveďte k varu. Na povrchu se začne tvořit pěna, kterou lžící odebírejte. Nyní rýži osolte, hrnec uzavřete a po snížení plamene na minimum vařte pod tlakem asi dvacet minut až půl hodinky.

Mezitím si očistěte a nahrubo nastrouhejte kořenovou zeleninu na omáčku a na rozehřátém oleji ji asi pět minut opékejte. Přisypte nové koření a Hrašku a dobře promíchejte se zeleninou. Zalijte horkým vývarem a vařte pod pokličkou asi 15 minut. Po uvaření hrnec odstavte ze sporáku, vyjměte kuličky nového koření a omáčku rozmixujte na krém. Vraťte zpět na sporák, přilijte smetany tolik, aby vám hustota vyhovovala a nechte ještě jednou projít varem. Pro extra krémovou konzistenci po odstavení do omáčky ještě vmíchejte lžíci másla.

Máte-li volnou plotýnku, opražte na suché pánvi slunečnicová semínka a nechte je vychladit. V menším hrnci na oleji opečte cibulku dozlatova, ke které nakonec přilijte a prohřejte sójovou omáčku. Opečenou cibulku promíchejte s uvařenou rýží. Dvě třetiny rýže propasírujte, nebo rozmixujte ponorným mixérem, aby vznikla kompaktní, dobře držící hmota, ze které rukama tvarujte koule. Začne-li se vám rýže lepit na ruce, navlhčete si je trochou studené vody. Rýžové koule následně obalte v opražených semínkách slunečnice.

Omáčku s rýží natural doporučuji doplnit čerstvou či napařovanou zeleninou. Množství vychází na 4 strávníky.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 21. dubna 2013 v 6:27 | Reagovat

Pipi, děkuji moc za přínosný článek, měla jsem zmatek v máčení luštěnin, obilovin...  :-) S rýží natural jsem to zkusila jednou, nešla mi uvařit, tak teď vím po které sáhnout :-) jinak já tedy nejsem omáčková vůbec, svíčkovou jsem jako dítě snědla jednou za rok z donucení, s rajskou to bylo sice lepší, ale k takové koprovce mě nikdo nedonutil.

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 11:01 | Reagovat

[1]: Jsem ráda, Lucko, že ti byl článek v něčem poučný, nebyla jsem si totiž jistá, zda neopakuji něco, co už je dávno známé.

Kulatozrnnou rýži určitě zkus, je samozřejmě trochu hutnější, než bílá a musí se více žvýkat, ale zase je výživnější a více nasytí. Obvykle si ji navařím ve větším množství a pak ji uchovávám v ledničce a po částech ji přimíchávám třeba k bílé rýži, nebo ke kuskusu a jídlo tím získá na výživě, aniž by to někomu vadilo... :-)

A s těmi omáčkami to chápu, každý má jiné chuťě! Pro mě jsou omáčky trochu takovým chvilkovým návratem do doby, kdy člověk měl pouze starost, aby už zazvonilo a letělo se na gáblík... :-)

3 Bára Bára | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 19:35 | Reagovat

Tak já se taktéž hlásím k milovníkům omáček :-) Proto jistě brzy vyzkouším, děkuju! :-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. dubna 2013 v 19:43 | Reagovat

[3]: Vítej v omáčkovém týmu, Báro! :-)

5 Markéta Markéta | 21. dubna 2013 v 21:06 | Reagovat

Téda, to vypadá fakt super!!! V nejbližší době určitě vyzkouším, vypadá to, že by tento recept mohl projít dětským schválením! :-)

Každopádně děkuji nejen za tento recept, Tvůj blog patří k mým úplně nejoblíbenějším, skvělá práce!

Přeju spoustu energie a chuti do prozkoumávání dalších zákoutí zdravé gastronomie!

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 22. dubna 2013 v 1:16 | Reagovat

[5]: Óó, děkuji Markéto, já se teď nadnáším pýchou... :-))

7 diana diana | 31. května 2013 v 21:52 | Reagovat

A nejsou ty rýžové koule pak studené?

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. června 2013 v 0:27 | Reagovat

[7]: Záleží na načasování a hlavně vašich možnostech. Já třeba mám jen dvě plotýnky - malou a velkou, takže nemůžu vařit zároveň rýži v tlakovém hrnci a omáčku, neboť obě věci vyžadují velkou plotýnku.

Rýži i připravené rýžové koule můžete uchovávat třeba ve vyhřáté troubě, nebo si připravit koule předem a potřebné množství pak chvíli před podáváním napařit. Kulatozrnná rýže dost lepí, takže bych se nebála, že se vám při dodatečném ohřívání rozpadnou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama