Malinový kozí koktejl slazený stévií

25. dubna 2013 v 23:08 | Pipi |  Nezařazené recepty


Minulý článek zahrnoval pokrm poněkud delší na přípravu, proto vám dnes nabízím pro změnu jednu rychlovku.

Určitě už jste také zaregistrovali dlouhodobý boj mezi zastánci a odpůrci mléka. Bez ohledu na to, zda považujete mléko a mléčné výrobky za zdravé a vhodné jako hlavní zdroj vápníku, či dokonce jako lék na osteoporózu, jistě se mnou budete souhlasit, že mnohem zdravější a pro tělo vhodnější jsou produkty z mléka kozího či ovčího. Většina odborníků na zdravou výživu se shoduje, že bychom měli kravské mléko, slazené jogurty a mléčné dezerty ve své stravě omezit. Neslazené a zakysané mléčné výrobky tělu tak neškodí, jako ty obsahující cukr a ovocnou složku. Jenže právě cukr (a mnohdy skrytý) v potravinách je bohužel to, co prodává a co lidem chutná.

V dnešní době navíc není vůbec snadné uniknout mediálnímu "výplachu" mozku a náporu reklam o tom, jak jsou ty a ty jogurty zdravé, protože obsahují spoustu vápníku, které naše kosti a tedy také děti údajně ke svému vývoji bezpodmínečně potřebují. I moje máma trpí odvápněním kostí a léčí se kombinací jogurtů a léků pro lepší vstřebávání vápníku. Když ji upozorňuji na to, jak mnohonásobně větší množství obsahují některé rostlinné pokrmy, například mák, sezam či mandle, jednoduše to nevnímá a razí si svou. Jak jste na tom s mlékem vy? Považujete mléko za nezbytnou složku své stravy, nebo spíše hledáte zdroje vitamínů a minerálů v přírodě?

Tento článek je hlavně o tom, jak málo stačí k tomu vyrobit si domácí mléčný koktejl, který vás chuťově uspokojí, zasytí, dodá živiny a přitom bude pro vaše tělo mnohem zdravější a přirozenější, než běžně dostupná sladká mléka. Opravdu stačí málo. Nejdříve je třeba vyměnit v naší stravě tolik nadužívané kravské mléko za kozí mléko z bio farmy v Ratibořicích. Toto mléko obsahuje probiotické bakterie a je proto hustší, než klasické mléko - proto ten název "jogurtové" mléko. Ačkoliv mám velmi ráda i jejich ovocné příchutě, tak zdravější je sáhnout po neochuceném typu a dosladit jej vlastním čerstvým ovocem, nebo jako v mém případě - zásobami z mrazáku. Je také obvykle třeba nápoj něčím dosladit a v tomto případě jsem sáhla po tekutém extraktu stévie, která jak asi víte, je považována za nejzdravější přírodní sladidlo, neboť je mnohonásobně sladší, než běžný cukr, ale přitom neobsahuje kalorie, nijak neovlivňuje hladinu krevního cukru a ještě dokonce! pomáhá k prevenci zubního kazu. No, uznete, nezní to až příliš sladce? :-)

Sama jsem si stévii v kapkách koupila teprve nedávno. Pořád mi přišlo podezřelé, aby něco tak skrz naskrz zdravého a údajně tolik sladivého, nemělo mít žádné ALE. Četla jsem, že má trochu "umělou" pachuť a mohu potvrdit, že i já ji cítím, nicméně to není nic hrozného a věřím, že si na ni časem zvyknu. Hodně mě ale překvapil způsob, jak tento extrakt sladí, respektive, že sladí velmi decentně a nenápadně. Možná že nemám zrovna nejkvalitnější výrobek, nebo jsem čekala něco jiného, ale oněch avizovaných 5 kapek do čaje u mě bohužel nefunguje. Když jsem tímto sladidlem chtěla ochutit juniorovo kakao, musela jsem použít asi tři lžíce! extraktu, ale ani tak nebyl nápoj příliš sladký, spíše jen přestal být hořký. Podobně i u tohoto malinového koktejlu platí, že není sladký, jak jste s cukrem zvyklí. Na druhou stranu ale není ani nesladký!

Nevím, co si o tom mám myslet. Jedná se o dost drahý špás (moje zkušební balení extraktu stálo 160Kč) a doufala jsem, že cenu vyvažuje ona vysoká sladivost, kdy stačí použít jen pár kapek do nápoje a dokonce jsem někde četla, že 1 lžička stévie nahradí zhruba 1 hrnek cukru. Moc by mě zajímaly vaše osobní zkušenosti se stévií. Používáte ji v kuchyni? A úspěšně? Preferujete stévii v sypké, či tekuté podobě? Můžete nějaký konkrétní výrobek z ní doporučit?




Malinový kozí koktejl

1 neochucené balení jogurtového kozího mléka DoRa (k dostání v bio prodejnách a obchodech se zdravou výživou)
hrst čerstvých či mražených malin
2 lžičky stévie v kapkách, nebo agávový sirup dle chuti


Postup nemůže být jednodušší - rozmixujte kozí mléko s malinami a přidejte sladidlo dle vlastní chuti. Toť vše.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 25. dubna 2013 v 23:48 | Reagovat

Používám sypkou stévii, a ta sladí jako blázen. Jen si člověk musí zvyknout na takovou "jinou" chuť sladkého, přecejen výrobci i ten cukr vylaďují, aby nám chutnal, nebo jsme prostě na něj zvyklí, a tohle je přírodní rostlinné sladidlo s trochu jinou chutí...ale doporučju sypkou:-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. dubna 2013 v 1:21 | Reagovat

[1]:Děkuju za tip, Therése, sypkou stévii chci zkusit, minimálně pro srovnání!

3 Lucie Lucie | Web | 26. dubna 2013 v 6:41 | Reagovat

kápla jsi mi do noty :-) už nějaký čas se snažím omezovat mléčné produkty. Obecně je nám vléváno do hlavy, jak jsou zdravé, že jich potřebujeme několik dávek denně kvůli vápníku... jinak stévii jsem si před několika lety objednala v sypkém stavu a upřímně mi nechutná, nějaký čas jsem ji používala, ale ta pachuť mi prostě vadí, takže mi spoustu pytlíčků leží doma. Spíše přemýšlím o tabletkách nebo extraktu, jestli to nebude lepší.

4 Aneta Aneta | Web | 26. dubna 2013 v 7:39 | Reagovat

Já mléko nepiji vůbec, mléčné výrobky omezuji. Se stévíí mám bohaté zkušenosti, měla jsem tekutou, tabletky i sypkou. A dokonce si jí pěstuju na okně. Nejvíc mi vyhovuje ta sypká, tabletky jsou fajn do čaje - stačí tak 2-3, ale na nic moc jinýho s použít nedají. Tekutá mi nechutnala vůbec, měla hroznou pachuť a přišla mi hořká. Ta na okně moc neosladí, ale když mě honí mlsná otrhám pár lístků a jím je samotné :D

5 Hanaka Hanaka | 26. dubna 2013 v 8:42 | Reagovat

Na stévii se už dlouho chystám, tak se mi tento článek hodí, vím, že tekutou nebrat. Mléčné výrobky se omezovat nesnažím, protože máme doma krávu :-) Nemyslím si, že kvalitní syrové mléko je škodlivé, naopak můžu říct, že od té doby, co ho piju a v produktech konzumuju pravidelně, nehty, zuby...vše se zlepšilo. Ale je jasné, že komerční produkty jsou někde jinde. A je taky fakt, že během zasušení, kdy kravka nedojila jsme se stali skoro vegany, protože kupované výrobky se prostě nedali pozřít! Spíš se snažím omezit ten cukr, hlavně u přítele, který je na vše sladké, ale spolehlivě na něj zabere zatím jen med. Krásná úvodní fotka! :-)

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. dubna 2013 v 12:59 | Reagovat

[3]: Chápu, Lucie. Také vnímám tu pachuť stévie a vážně doufám, že si na ni zvyknu, ale člověk se nemůže nutit do něčeho, i kdyby to bylo sebezdravější, že?

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. dubna 2013 v 13:01 | Reagovat

[4]: Děkuju za popsání tvé zkušenosti, Aneto. Zkoušela jsi tu doma pěstovanou usušit a nadrtit? Údajně ty čerstvé lístky tolik nesladí, ale usušené by měly být zase velmi sladivé...?

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. dubna 2013 v 13:05 | Reagovat

[5]: To, co popisuješ, Hanako, vypadá jako přirozený soulad s přírodou a chovaným zvířetem. O mléku se píše ve špatném také proto, že mnoho lidem působí nedobře na trávení. Nicméně třeba ty patříš k lidem, kteří nemají problém mléčnou bílkovinu zpracovat, k čemuž přispívá i to, že máte mléko domácí a nikoliv průmyslově zpracované. Pokud na sobě cítíš pozitivní účinky, tak by byl, myslím, nesmysl si mléko ošklivit.

9 jana jana | E-mail | 27. dubna 2013 v 9:55 | Reagovat

Tak tohle je vysloveně nabité zdravím:) A navíc určitě moooc dobré:)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. dubna 2013 v 14:25 | Reagovat

[9]: Děkuji Jano! :-)

11 Michal Michal | Web | 28. dubna 2013 v 0:34 | Reagovat

Trochu bych polemizoval s tím, že odborníci odmítají čisté mléko (kravské). Někteří ovšem, ale určitě ne většina. Ale jinak ty doslazované věci a pseudojogurty určitě nejsou ok.

Ale kozí výrobky jsou super, jen ne bohužel pro každého. Ženu nemůžu přesvědčit

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. dubna 2013 v 1:51 | Reagovat

[11]: V článku jsem nechtěla zabíhat do detailů, ale obecně se domnívám, že příznivci mléka jsou spíše klasičtí lékaři (viz ta plošná léčba osteoporózy mléčnými výrobky) a odmítači jsou podle mne propagátoři zdravé stravy, východní/čínské medicíny, zastánci makrobiotiky, živé stravy a veganství.

To je můj zjednodušený pohled na věc a neznamená to, že by každý praktický lékař považoval mléko za zdravé a naopak.

A že Vaší ženě kozí výrobky nevoní zcela chápu, sama jsem tímto "odstupem" trpěla před několika lety, ale teď už nic nepříjemného necítím. Škoda jen, že tomu nedá ještě šanci, ale do toho se nedá nutit stejně jako všem nemůže vonět kopr, že? :-)

Díky za komentář, Michale.

13 umaculky umaculky | Web | 4. května 2013 v 10:54 | Reagovat

Ahoj, stévie mě také zajímá, objednala jsem si rostlinku spolu s ostatním v zahradnictví. Že víc než čerstvá sladí sušená jsem slyšela a právě proto mi nějak nevím proč ještě tabletky a kapky :-) Jsem na ní zvědavá.
A co se mléka týká, máme ho doma rádi ale já bych měla ještě raději čerstvé. Jen nějak nevím kam pro něj a zvonit u domku kde mají krávu to mi přijde divné :-)

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. května 2013 v 13:24 | Reagovat

Ahoj! Čerstvou stévii v květináči bych si také ráda pořídila, jelikož kupované produkty jsou dosti nákladné. Budeš-li mít nějakou dobrou zkušenost, jak správně sušit lístky, jak skladovat, nebo kolik použít na slazení/pečení a podobně, tak budu ráda!

15 umaculky umaculky | Web | 5. května 2013 v 10:02 | Reagovat

[14]: Dobrě, budu referovat :-)

16 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. května 2013 v 14:31 | Reagovat

[15]: Fajn, děkuju!

17 umaculky umaculky | 31. května 2013 v 11:36 | Reagovat

[16]: Ahoj, tak hlásím že rostlinka dorazila v pořádku, měla jsem hroznou radost jak levně jsem ji pořídila ( 30 kč) ale pak jsem odjela do lázní a moji chlapi ji nechali v tomhle mizerném počasí na balkoně takže zašla na chlad.
Ale už mám novou (120 kc!!!!), lístek jsem ochutnala, vážně sladí :-) takže ji otříhám, normálně usuším a uvidím.

18 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. června 2013 v 0:21 | Reagovat

[17]: Ahoj Máculko, v čem prosím tě tkví ten velký cenový rozdíl mezi stévií č. 1 a 2?

19 umaculky umaculky | E-mail | Web | 10. června 2013 v 15:46 | Reagovat

[18]:  Ahoj. Já Ti ani nevím. První rostinka byla menší ale ani druhá není žádný obr. Ale v zahradnictví, kde jsem kupovala č.2 stála měsíc před mým nákupem "jen" 70kč. Taky tomu moc nerozumím. Pokračování mojeho příběhu se Stévií je takovýto : začala uvadat i ta druhá. Vůbec nevím proč, všude se píše, jak je to nenáročné. Už jsem se smířila s tím že ji taky vyhodím ale poslední pahýlek obrazil, tak chodím okolo skoro po špičkách :-) Zatím to vidím jako drahou srandu ale doufám, že z toho nakonec něco bude.
Můžu tedy zatím jen potvrdit, že sladká chuť zůstane v ústech o dost déle než cukrová. A žádnou pachuť necítím, třeba je jen z těch upravovaných přípravků?

20 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. června 2013 v 18:29 | Reagovat

[19]:Hm, to zní zvláštně, že by i Stévie měla svou "sezónu" a mimo ni byla dražší...? :-)

Tak přeju, aby se Ti rostlinka vzpamatovala a snad Ti pak půjde usušit úroda!

21 umaculky umaculky | 20. června 2013 v 17:40 | Reagovat

Ahoj, jsem tu s hlášením. Druhá stévie taky zašla, takže to vzdávám. Je to drahá sranda kupovat pořád nové a nic z toho :-) Ale příští rok to zkusím zase.

22 Pipi Pipi | E-mail | Web | 20. června 2013 v 19:39 | Reagovat

[21]: Ahoj Máculko, to mě mrzí, že se Ti nedařilo, ale holt je stévie asi citlivka a vyžaduje konkrétní péči/zálivku/stanoviště a jde jen vychytat o tu správnou kombinaci...? Chválím Ti, že to úplně nevzdáváš a přeju ať se to příští rok podaří! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama