Letní knižní speciál 1 - Jíme zdravě

10. července 2013 v 1:11 | Pipi |  Testování kuchařských knih


Léto je bezvadné v mnoha ohledech. Když pominu ty základní atributy, jakými jsou slunce, teplé počasí, dlouhé večery, padající hvězdy, čerstvé ovoce a zelenina ze zahrádky, dovolená a lenošení, tak mou oblíbenou letní činností je prázdninové čtení. Jistě, číst se dá celý rok a i v zimě je fajn se s knihou zachumlat doma do deky a popíjet teplý čaj zatímco venku chumelí. Jenže v létě je to lenošení tak nějak nejpřirozenější, neboť v horkém letním počasí nejde pracovat stejným tempem jako třeba na podzim. Zpomalené letní tempo je pro mě znamením, že je čas vychutnat si plným douškem četbu, ke které se jindy v roce dostávám tak nějak pouze okrajově - když malý junior usíná, nebo když jedu metrem, při čekání na úřadě... A k tomu mi ještě na smeč nahrává letní provozní doba městské knihovny, která má během prázdnin vždy na nějakou dobu zavřeno a knihy se mohou vracet v prodlouženém termínu až v září.

Když jsem si před nedávnem projížděla na webu novinky v knihovně, zjistila jsem, že mají také spoustu zajímavých kuchařských titulů, které jsem si třeba ani neplánovala koupit, ale které bych si přesto moc ráda prohlédla. Udělala jsem tedy olbřímí hromadnou rezervaci na asi dvacet knížek různého žánru a k mému překvapení jsem dobrou půlku rezervací měla během čtrnácti dní už připravenou k vyzvednutí! Nad tou spoustou letního čtení se zrodil nápad na letní speciál na blogu, zaměřený na zajímavé kuchařky. Některé z nich budete jistě znát, jiné jste třeba zahlédli v knihkupectví, některé máte doma a vaříte podle nich, ale určitě se najde i taková, o které jste dosud nevěděli. Ráda bych vám je tedy formou příspěvků jednotlivě blíže představila, popsala jejich klady i zápory, vyjádřila svůj osobní dojem z kuchařky a...? Také z nich budu vařit, samozřejmě! :-)

Celé léto se můžete u mě na blogu těšit na příspěvky s různými kuchařskými tituly starými obvykle jen pár let, které se tedy ještě dají běžně zakoupit, nebo stejně jako v mém případě vypůjčit v knihovně. Doufám, že vaření z kuchařek bude i pro vás zpestřením v zaběhnuté rutině a že se budete na další, dosud neodhalené tituly těšit! Musím vás také upozornit, že bez ohledu na mou snahu posuzovat rovnocenně klady i zápory jednotlivých knih, nedokážu být zcela objektivní a názory, které na kuchařky vyslovím, budou vždy trochu zkalené mými preferencemi a tím, co já osobně považuji za zdravou stravu. Všechny knihy se totiž více či méně zdravým vařením zabývají a to jediné mají společné, nicméně jak to v životě bývá, každý (autor) jde k cíli trochu jinou cestou.

Prvním titulem, který jsem si do letního čtecího speciálu vybrala, je kniha s názvem Jíme zdravě od Isy Chandry Moskovitz. Podtitul knihy zní 125 veganských receptů nejen pro vegany. Tím je vyjádřeno, o co tu půjde - o zdravé vaření bez použití živočišných produktů.




Přiznám se, že tuto knihu jsem si půjčila hlavně ze zvědavosti a pro inspiraci na nová bezmasá jídla. Víc jsem od titulu nečekala, neboť se nechci zříkat vajec, másla, sýrů ani smetany a také nechci, aby mi tuto cestu někdo nutil. Jste-li na tom podobně jako já, nemusíte se s Isou ničeho bát - za dobu, co jsem si pročítala její knihu jsem si ani jednou nevzpoměla na to, že bych měla přejít na veganství. Naopak, autorka píše o zelenině, luštěninách a salátech tak procítěně, že jsem měla často chuť zvednou zadek a jít si uvařit cizrnové karí, sálát s quinoou, nebo aspoň naložit tofu... :-)

"Když jsem v 80. letech v jedné vegetariánské restauraci poprvé ochutnala tempeh jako hamburger, byl tak dobrý, až se mi z toho protočily panenky. Byla jsem tenkrát vegetariánka teprve krátkou dobu, ale když jsem se zakousla do toho tempehu, věděla jsem, že to půjde. Byl krásně šťavnatý a chuťově bohatý, chutnal po oříškách, zemitě, masovitě. Všechno, co byste mohli od jídla chtít." Isa Chandra Moskowitz


Celou dobu mě trochu štvalo, že kniha nese název Jíme zdravě aneb veganské recepty a obsah knihy je zaměřen na nízkokalorická veganská jídla. Přišlo mi to divné, vždyť jídla bez obsahu živočišných produktů jsou už tak jako tak docela dietní, a pokud se někdo zrovna neživí pouze veganskými sladkostmi, tak proč ještě hlídat kalorie? Jenže pak jsem si přečetla název knihy v originálu - Appetite for Reduction: 125 Fast and Filling Low-Fat Vegan Recipes a pochopila jsem, kde soudruzi udělali chybu. Nakladatelství Grada vydalo tuto knihu pod nic neříkajícím a obecným názvem Jíme zdravě, přičemž přesný překlad měl znít spíše S chutí ke štíhlosti, Nízkokalorické vaření, nebo alespoň mělo do podtitulu napsat, že se jedná o 125 rychlých a nízkokalorických veganských jídel.




Pojďme se ale blíže seznámit s Isinou knihou, která obsahuje těchto osm kapitol: vydatné saláty, zcela plnohodnotné přílohy, chutná zelenina, luštěniny jako hlavní chod, zakousněte se do tofu a tempehu, řekněme těstoviny (a nudle), polévky pro duši a příjemná karí, chilli a jídla z jednoho hrnce. Žádné sladkosti ani dezerty. To mě nejprve překvapilo, ale když uvážíte, že Isa je úspěšnou autorkou mnoha dalších veganských kuchařek, včetně knih o koláčích, sušenkách a muffinech, tak je celkem logické, že náročné téma přípravy dezertů bez živočišných produktů rozvedla raději v jiných samostatných titulech.


"Zelenina. Právě v té to všechno vězí! Tady je zakopanej pes! Právě zeleniny je v jídelníčku většiny z nás žalostný nedostatek. Živiny, vitamíny, vláknina - to všechno v zelenině najdete. A ano, má taky chuť! Byla napsána spousta knih o tom, jak do svého jídelníčku propašovat zeleninu - to je vážně ubohost. To je jako schovávat v zámku krástnou princeznu. Úžasný chřest není nutné uvařit do bezvědomí, rozmixovat a nacpat do sendviče s burákovým máslem nebo co to ty kuchařky doporučují se zeleninou provádět. Nebudeme nikam nic propašovávat, nebudeme nic zastírat a předstírat. Budeme vařit zeleninu tak, aby ji bylo možné rozpoznat v celé její kráse, a to si pište, že si ji také vychutnáme!" Isa Chandra Moskowitz


Každá kapitola má svůj úvod, například v sekci o zelenině se dozvíte, jak ji správně napařovat, aniž byste ji "zabili", v kapitole o těstovinách autorka představuje jednotlivé druhy těstovin (tím myslím třeba semolinové, či rýžové, nikoliv špagety a mušličky :-), také se věnuje mýtům o sóje, výhodám luštěnin oproti masu a krásný je také text o anatomii salátu, ve kterém se Isa svěřuje například se svým oblíbeným trikem na zálivku, nebo o způsobu, jak rychle zchladit quinou, aby se mohla použít do salátu.




Kuchařka Jíme zdravě je plná mezinárodních jídel a některá jejich jména jsou pro našince docela těžko představitelná - namátkou třeba brokolicový chowder z bufetu, šťouchaný maniok s čerstvým koriandrem a limetkou, brusinkovo-kešuové birjání, buffalo tempeh, chřestový jerk, lilkové dengaku, nebo cizrnová piccata. Spoustu jídel ale známe z pro nás bližší středozemní kuchyně, indická karí jsou myslím u nás už také docela rozšířená a nemnoho receptů je přímo jako ušitých na naše středoevropské chuťové buňky - například polévka z půleného hrachu, cizrna a brokolice na česneku, kukuřičný krém, smažené cibulové kroužky, pečený obalovaný květák, opečená pohanková kaše s houbami a koprem, bramborové placky se zimní cibulí, růžičková kapusta s bramborami, krémová křenová zálivka, nebo teplý salát z lišek s brusinkami.


"Čočka je úžasně výživná drobná luštěnina. A to dokonce tak výživná, že ve vegetariánských kuchařkách ze 70. let je snad ve všech receptech! A my se nebojíme tuto nutriční šampionku přenést do 21. století. Má vysoký obsah bílkovin, železa a vlákniny, což jsou důležité živiny pro vegany a pro ty, kdo čočku milují. Půl hrnku vařené čočky obsahuje 9 gramů bílkovin, 3,2 gramu železa, 179 mikrogramů kyseliny listové a 8 gramů vlákniny. Zároveň je neuvěřitelně levná - taková půlka hrnku by vás přišla asi na pět korun. Až vám příště někdo řekne, že být vegan je drahé, odpovězte mu lakonicky "čočka". " Isa Chandra Moskowitz


K otestování Isiny kuchařky jsem si vybrala předpis na tempeh s červeným vínem a olivami kalamata a jako přílohu šťouchané brambory s květákem. Oba recepty byly velkým chuťovým zpestřením mého kuchařského stereotypu, neboť mám dlouhodobě pocit, že vařím stále dokola pár jídel. V případě tempehu se z červeného vína, oliv, bylinek a česneku vytvoří jakási lahodná marináda pro tempeh, která by se měla nejdříve rozmixovat. Jelikož nevlastním funkční mixér, tento krok jsem trochu ošulila a bohužel se ukázalo, že to byl krok důležitý. Tím, že jsem směs nerozmixovala, zůstal mi sušený rozmarýn a tymián v celku a po uvaření jsem se tedy potýkala s problémem, co s těmi celými kousky bylinek dělat. Nakonec jsem omáčku propasírovala přes cedník, ale přišla jsem přitom k velkým ztrátám - spousta oliv zůstala spolu s bylinkami v cedníku. No nic, příště budu moudřejší. Ano, i v budoucnu bych si jídlo ráda zopakovala. Omáčka sice byla na mé chuťové buňky poněkud nezvyklá - hodně silná, zemitá, kořeněná a slaná, ale její kouzlo jsem oceňovala s každým soustem víc a víc. Můj odhad, že omáčka by mohla chutnat hlavně mužským jazýčkům, se potvrdila u pana domácího. Na toho čekala po příchodu z práce velká testovací porce, kterou zbaštil natotata a velmi si omáčku pochvaloval. Dokonce nám oběma chutnaly i šťouchané brambory, ačkoliv jsem se obávala veganské verze bez mléka a másla. Jenže autorka knihy má i toto podchycené a o šťavnatost u této přílohy se bezvadně stará vodnatý květák. Jídlo plné překvapení!

Závěrem tedy musím říct, že čím déle tuto knihu čtu, tím více mě baví. Z autorčina vyprávění a ze spousty podrobných tipů je zřejmé, že má mnoho navařeno a také že ráda jí! Dosud jsem v knize nenarazila na nějaké veganské náhražky másla či vajec, které by mě nutily recept upravovat do neveganského režimu. Isa zkrátka využívá do sytosti všeho, co matka příroda ve své přirozené podobě naděluje. Tato kniha vzdává hold rostlinné stravě a bylo by mi ctí ji mít ve své kuchařské sbírce!



Co se mi na knize líbí?

+ autorčin čtivý, zanícený a labužnický styl vyprávění - přestože Isa ve své kuchařce mnoho výživových zákonitostí a kuchařských postupů vysvětluje, nikdy nepůsobí nadřazeně, ale jedná se čtenářem přátelsky, jako sobě rovným a navíc za celou knihu jsem ani jednou nepocítila, že by mne do veganského způsobu stravování nutila!

+ úvodní perex ke každému jídlu - autorka nejdříve recept představí, zdůvodní jeho přítomnost v kuchařce, popíše hlavní ingredienci, doporučí vhodnou přílohu, nebo jen přidá historku k "dobru"

+ detailní výživové hodnoty jednotlivých jídel - obsah kalorií na jednu porci, dále obsah sacharidů, bílkovin, cukrů, vlákniny, vitamínů, minerálů apod.

+ praktické poznámky či tipy u mnoha jídel - autorka zde například detailněji rozepíše postup nějaké složitější přípravy, nebo se zmíní o výživových účincích té či oné látky v jídle, doporučí alternativní kuchyňské náčiní, či poradí s nahrazením špatně sehnatelné suroviny

+ autorčin ohled na lidi s alergií na lepek a sóju - v knize podle seznamu najdete 91 bezlepkových receptů (od salátů a polévek až po karí), dalších 30 bezlepkových receptů při nahrazení ingrediencí dle autorčina pokynu (obvykle se jedná o vynechání sójové omáčky s obsahem pšenice) a 95 receptů bez obsahu sóji

+ mezinárodní zastoupení jídel - můžete se těšit na jídla z kuchyně americké, mexické, arabské, italské, britské, africké, japonské či indické



Co mi na knize příliš nevyhovuje?

- nevhodně zvolený a nepřesný český překlad názvu kuchařky

- zaměření veganských pokrmů na nízkokalorické mi přijde trochu zbytečné

- málo přiložených fotografií jídel - fotky nejsou otištěny u jednotlivých receptů, jsou coby barevná příloha uprostřed knihy a to jen asi 26 vybraných předpisů - přitom u mnoha exotických jídel by mi právě fotka pomohla si pokrm ve skutečnosti představit - tento nedostatek však autorka vyvažuje již zmíněným perexem ke každému receptu, v němž jídlo představuje a popisuje

- mnoho uvedených mezinárodních jídel vyžaduje mnoho exotických surovin, které dělají z receptů spíše sváteční jídla, než rychlovky po práci



Komu bych kuchařku doporučila?

- veganům, vegetariánům, lidem s alergií na lepek a mléčné výrobky pro bohatou zásobu čerstvých receptů

- lidem, kteří si musí hlídat váhu, nebo potřebují zhubnout pro inspiraci na chutná nízkokalorická jídla

- kuchařským experimentátorům a milovníkům mezinárodní kuchyně



Tempeh s červeným vínem a olivami kalamata podle Isy

240g tempehu

marináda:
1/3 hrnku vypeckovaných oliv kalamata (černé řecké olivy, k dostání v lahůdkách, např. Olympia)
1 hrnek suchého červeného vína
1 polévková lžíce balzamikového octa
3 stroužky česneku
2 lžičky sušeného rozmarýnu
1 lžička sušeného tymiánu
několik špetek čerstvě nadrceného černého pepře
špetka soli
špetka drcených pálivých papriček


Připravte si hrnec na vaření v páře. Rozkrojte tempeh našíř na čtyři stejně velké díly. Tyto díly rozkrojte na výšku napůl, tak abyste získali osm tenkých plátků. Pokud chcete, vařte tempeh v páře 5 minut a mezitím si připravte marinádu.

Všechny suroviny na marinádu vložte do mixéru a přerušovaně mixujte, dokud z oliv nebude kaše. Nebudou asi vyšlehané zcela dohladka, ale to nevadí. Vlijte marináru do salátové mísy nebo do velkého plastového sáčku na zip. Přidejte tempeh a nechte marinovat alespoň hodinu, maximálně přes noc. Můžete jednou obrátit, chutě tak do tempehu vsáknou rovnoměrněji.

Na střední teplotě si předehřejte velkou pánev s těžkým dnem (pokud možno litinovou). Postříkejte ji olejem ve spreji proti přichytávání a poté do ní rozložte tempeh v jedné vrstvě. Opékejte asi 15 minut, vždy po pár minutách obraťte a přidejte marinádu dle potřeby, tak aby nebyl tempeh příliš suchý. Zhruba v poslední minutě vlijte zbylou marinádu, zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Nechte vařit asi 3 minuty.

Podávejte na šťouchaných bramborách s květákem a na zelenině. Když vše přelijete zbylou omáčkou, dodáte pokrmu mnoho chutě.


Šťouchané brambory s květákem dle Isy

700g brambor, oloupených a pokrájených na malé kousky,
1/2 květáku, rozdělená na menší růžičky
1 polévková lžíce olivového oleje
cca 4 lžíce zeleninového vývaru
sůl, drcený pepř


Vložte brambory do studené vody do čtyřlitrového hrnce, tak aby byly pod vodou a nad nimi přesahovalo ještě dalších 10 cm vody, do nichž se později ponoří květák. Přiveďte brambory k varu. Jakmile se začnou vařit, přidejte k nim květák, snižte teplotu na mírný var a vařte 10 - 15 minut, dokud nejsou brambory i květák měkké.

Slijte zeleninu do cedníku, vraťte ji zpět do hrnce a šťouchadlem ji trochu rozšťouchejte. Přidejte olivový olej, 2 polévkové lžíce zeleninového vývaru, osolte, opepřete a znovu trochu rozšťouchejte. Osolte a opepřete dle chuti a případně nařeďte dalším vývarem.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jina Jina | 14. července 2013 v 22:05 | Reagovat

vypadá to perfektně a knížka mě tedy maximálně zaujala:) že bych rozšířila svou sbírku knih o zdravém vaření?:))

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. července 2013 v 0:33 | Reagovat

[1]: Děkuju Jino, jsem ráda, že Tě knížka zaujala!

3 Jina Jina | 15. července 2013 v 21:48 | Reagovat

Tak...bylo to silnější než já, objednáno:D dám ti pak vědět jak se knížka líbí:))

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. července 2013 v 22:21 | Reagovat

[3]: Tak to budu zvědavá na Tvůj názor! :-)

5 Hanka Knoblochová Hanka Knoblochová | E-mail | 5. srpna 2013 v 13:01 | Reagovat

Knížku jsem si koupila před tím , než jsem četla tuto recenzi a za mě  spoustu jedniček. Mě zaujal recept na Lilek po provensálsku. - a je to opravdu výborný pokrm.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 7. srpna 2013 v 23:38 | Reagovat

[5]: Díky za zasvěcený názor, Hanko. Jsem ráda, že máte na knihu podobný pohled!

7 Zenobie Zenobie | Web | 11. prosince 2013 v 15:27 | Reagovat

Řecké ostrovy jsou určitě výbornou volbou jak si dopřát odpočinek na břehu moře. Přeprava zabere pouze pár hodin a pak už si každý může užívat Slunce a horkého řeckého moře. Voda v moři je kdekoliv v Řecku průzračná a celá řada místních pláží je oznámkována Modrou vlajkou za kvalitu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama