Tvarohovo-ořechové knedlíky s jahodami (bez lepku!)

2. července 2013 v 21:39 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla


Skoro to vypadá, že jsem si vzala dovolenou, viďte? Nikoliv, nehovím si v pruhovaném lehátku pod slunečníkem kdesi u moře, zkrátka se mi jen v poslední době nějak nedaří věci dokončovat. Jeden rozpracovaný sladký dezert peču už asi po stopadesáté a stále to není ono. Tak jsem si, prozatím, vzala na paškál ovocné knedlíky a zkusila je trochu "ozdravit"...


Bylo jen otázkou času, kdy se nějaký ten předpis na ovocné knedlíky objeví na tomto blogu. Sladké knedle s ovocem zasypané hromadou tvarohu a řádně prolité máslem patří mezi mé hlavní životní slasti! Myslím, že ovocné knedlíky má spoustu lidí rádo a jistě i vy máte své oblíbená těsta. Které knedlíky upřednostňujete - kynuté, bramborové, nebo z již zmíněného těsta tvarohového? Já osobně si pošmáknu na všech typech, když mi je někdo zkušený uvaří. Doma si ovšem troufnu pouze na to, řekla bych nejsnadnější, na těsto tvarohové. Je tak snadné, že jej zvládnu ji já - knedlíková nešika!




Postupů na knedlíky plněné letním ovocem je spousta a proto jsem zvažovala, čím originálním bych do "mlýna" receptů přispěla. Jelikož se posledních pár měsíců významně přátelím s rýžovou moukou, napadlo mě, že právě jí nahradím v těstě obligátní pšeničnou mouku či krupičku. Mouka z bílé rýže má totiž dvě obrovské přednosti - zaprvé neobsahuje lepek a za druhé je přirozeně nasládlá, což nahrává sladkému vaření a umožňuje snížit množství přidaného sladidla v jídle. Také se mi zalíbila představa bezlepkových ovocných knedlíků, protože toto jídlo má snad každý rád a přitom chutných variant bez obsahu lepku je myslím jako šafránu.

Čím častěji pracuji s různými moukami, tím více si uvědomuji, jak doopravdy užitečná a všestranná pšeničná mouka je. Každá alternativní mouka (myslím hlavně žitnou, ječnou, pohankovou, kukuřičnou, rýžovou či sójovou) je na něco šikovná a v něčem hodnotná, jenže oproti pšeničné mouce obvykle následuje nějaké ALE. Rýžová varianta není výjimkou. Je úžasná, ALE má například poměrně vysoký glykemický index (stejně jako vařená bílá rýže, nebo třeba banán), nekyne ani zdaleka tak jako její pšeničná kolegyně a proto i její využití má své hranice. Další vlastností rýžové mouky je fakt, že nesaje tolik tuku či tekutiny. To může být výhoda i nevýhoda, záleží na použití. Například Ital Emanuele Ridi kdysi doporučoval smažené věci obalovat v rýžové mouce, jelikož do sebe nevpustí tolik tuku. To je jistě u smažených věcí plus, jenže když jsem ve svém tvarohovém těstě potřebovala zahustit tvaroh, rýžová mouka málo "sála" tekutinu z tvarohu a musela jsem tedy přisypat hodně mouky, takže výsledné těsto bylo tuhé a po uvaření knedlíky chutnaly spíše jako bramborové.

Pak mě napadla spásná myšlenka - nahradit část mouky mletými mandlemi. To se ukázalo býti nejen funkční - suché mleté mandle pomohly nasáknout přebytečnou tekutinu z tvarohu, ale i chutné - díky mandlím si těsto zachovalo nadýchanost, zatímco rýžová mouka těsto dohustila a dodala sladkost. Výsledkem jsem nadšená!


Tvarohovo-ořechové knedlíky s jahodami

1 měkký tvaroh v alobalu (ne ve vaničce)
1 lžíce rýžového či agávového sirupu
1 větší vejce
5 lžic jemně mletých mandlí (suchých a neloupaných)
3 lžíce rýžové mouky + další na obalování
špetka soli
cca 20 jahod či jiného sezónního ovoce

+ máslo, sirup, mák, tvaroh na strouhání, mleté vlašské ořechy a čerstvé jahody na závěrečné dochucení dle vlastních preferencí


V míse promíchejte tvaroh se sirupem a vejcem, pak přisypte mandle a rýžovou mouku se solí. Mělo by vám vzniknout vláčné, ale stále ještě trochu mazlavé těsto. Lžící vždy naberte kus těsta, pomoučenýma rukama z něj vytvořte placičku a zabalte do ní jednu jahodu (nebudu vám nic zastírat - v této fázi se trochu zapatláte :-). Takto vytvořenou kouli ještě obalte v rýžové mouce, ale pouze tolik, aby se nelepila. Čím méně mouky do těsta pronikne, tím budou knedlíky nadýchanější.

Mělo by vám takto vzniknout asi 8 knedlíků. Vhoďte je, raději na dvě fáze, do hrnce s vroucí vodou - zpočátku doporučuji dohlédnout, že se knedlíky nepřichytily ke dnu, občas to dělávají. Knedlíky vařte 6-7 minut a uvaření raději otestujte na jednom knedlíku.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sariklen Sariklen | Web | 2. července 2013 v 21:44 | Reagovat

Lákavý recept. Jen doporučuji k tvarohu a máslu přidat i strouhaný perník - to je teprve mňamka!

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. července 2013 v 22:59 | Reagovat

[1]: O strouhaném perníku jsem už také slyšela, ale odrazuje mne obsažený rafinovaný cukr. Musela bych si leda upéct perník domácí, slazený přírodně, jenže bohužel nezmám recepis... :-)

3 Lucie Lucie | Web | 3. července 2013 v 7:48 | Reagovat

u nás vedou tvarohové na plné čáře, všechny ostatní jsou hrozně těžké, hlavně v těch horkách, když je obvykle připravujeme. Na knedlíky z mletých ořechů místo mouky se taky chystám :-) letos jsem dělala zatím tvarohové nočky a ještě budou naše oblíbené tofu knedlíky, snad s meruňkami.

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 3. července 2013 v 20:27 | Reagovat

[3]: Tofu knedlíky jsem zatím nezkoušela, pouze jsem je jednou ochutnávala a byly moc dobré :-)

5 Madla Madla | Web | 4. července 2013 v 10:37 | Reagovat

Tak zatímco já teprve nad bezlepkovými tvarohovými knedlíčky přemýšlím, Pipi zatím neváhá a jedná! Tvarohové knedlíčky (jen malinkaté a bez náplně) miluju (a kupodivu i můj manžel), takže až vyzkouším výše popsané Lucčiny nočky, vrhnu se i na ty tvoje.
To bude dobrota!
Díky moc, Pipi! :-)

6 es es | Web | 5. července 2013 v 9:08 | Reagovat

ovocné knedlíky jsem neměla hodně dlouho a tyhle vypadají famozně

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. července 2013 v 10:54 | Reagovat

[5]: Děkuju Madlo, snad Ti budou chutnat!

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. července 2013 v 10:55 | Reagovat

[6]: Děkuji za milý komentář!

9 Pavlína Pavlína | 9. července 2013 v 12:06 | Reagovat

Také dělám tvarohové, ale tyhle jsou prostě "vychytané" tak, jak je to u Pipi zvykem :-))) A fotka má krásnou atmosféru, jak už jsem psala na FB.
P.

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 9. července 2013 v 13:36 | Reagovat

[9]: Děkuju moc, Pavlíno! :-)

11 Melinda Zuzi Lunatic Melinda Zuzi Lunatic | E-mail | Web | 26. července 2013 v 15:54 | Reagovat

Veľmi pekne napísaný recept, z fotiek vyžaruje nádherná atmosféra a jedlo vyzerá lákavo. Na tvoj blog som narazila iba dnes a môžem povedať, že je veľmi pekný. Dobrá práca :)

12 Nellie Happiness Nellie Happiness | Web | 26. července 2013 v 16:06 | Reagovat

Já mám taky ráda všechny druhy těsta.. co se týče náplně, mám nejradši ty jahodové :)) na fotce vypadají tvé knedlíky neodolatelně :)

13 Můj Japonský Dům Můj Japonský Dům | Web | 26. července 2013 v 17:33 | Reagovat

Nádherně na aranžované. Tvarohové knedlíky jsem s ořechy ještě nejedla, ale asi časem vyzkouším :)

14 Fík Fík | Web | 26. července 2013 v 19:13 | Reagovat

to někdy skusím

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. července 2013 v 22:19 | Reagovat

[11]: Děkuji za poklonu, Zuzi, snažím se... :-)

16 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. července 2013 v 22:23 | Reagovat

[12]: Jahodové jsou sázkou na jistotu - chutnají snad každému, že? Poslední dobou mi dost chutnají meruňky, vždycky jsem také měla ráda knedlíky s třešněmi, zatímco borůvkové mi nějak k srdci nepřirostly.

17 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. července 2013 v 22:24 | Reagovat

[13]: [14]: Děkuji za komentáře! :-)

18 Sasha Sasha | Web | 27. července 2013 v 11:30 | Reagovat

už keď som videla fotku si hovorím: wow.
vidím to tak že keď prídem z dovolenky bude sa variť :D

19 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. července 2013 v 16:13 | Reagovat

[18]: Děkuju, Sasho, doufám, že Ti knedlíky budou chutnat!

20 Elly a Lily Elly a Lily | Web | 27. července 2013 v 21:43 | Reagovat

MOC PEKNE I BLOG MAS NADHERNY MRKNI SE I NA MUJ TADY ODKAZ http://loveandsadness.blog.cz/

21 Aailyyn Aailyyn | Web | 28. července 2013 v 13:44 | Reagovat

[16]: Já teda sladké knedlíky nerada. :-) V létě mi to přijde i škoda čerstvých jahod, to je zlikviduju jen tak. :-)

22 Neviditelný John. Neviditelný John. | Web | 28. července 2013 v 14:27 | Reagovat

Mňam,to vypadá úžasně! :D

23 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. července 2013 v 15:52 | Reagovat

[21]: Ok, ok :-) Tak řekněme, že jahodová náplň je sázka na jistotu pro všechny, kterým ovocné knedlíky chutnají...?

24 Evík Evík | Web | 28. července 2013 v 19:16 | Reagovat

vvypadá to výborně

25 Otavínka Otavínka | Web | 29. července 2013 v 9:57 | Reagovat

Lákavá nabídka. Jenže rýžovou mouku nemám a dnes taky nikam pro ni nepůjdu, ale určitě si tyto knedlíky udělám ještě o prázdninách. Díky.

26 driftak driftak | E-mail | 29. července 2013 v 13:40 | Reagovat

vipato chutně a podivejte se na muj blog driftak2013.blog.cz

27 Madla Madla | E-mail | Web | 17. září 2013 v 12:11 | Reagovat

Úplně jsem ti milá Pipi zapomněla napsat slova díků za tyhle neskonale báječné knedlíčky. Strávili s námi celé léto a hádej, co mám s pečenými švestkami dnes na oběd? :-)
Jsou prostě perfektní! Dělám je jako malé nočky, přelité ovocnou omáčkou (v létě studenou, teď zase teplou) a bezkonkurenční jsou také osmažené na másle. A navíc bez medu a trošku víc přisolené jsou perfektní i na slano...
Takže ještě jednou díky moc za blbuvzdorný a bezlepkový recept na noky.

28 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. září 2013 v 22:56 | Reagovat

[27]: Jéžiš, to mám radost, Madlo! Vidíš, na slano mě to vůbec nenapadlo... Děkuju ti! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama