Z nákupního košíku... Dobrušský kečup

26. července 2013 v 0:54 | Pipi |  Z nákupního košíku


Abychom si trochu prostřídali témata, vybrala jsem pro tento týden článek z "nákupní" rubriky. Mám totiž v zásobě mnoho zajímavých výrobků, které bych vám ráda postupně představila. Tak například už delší dobu se vám chci pochlubit s naším novým rodinným oblíbencem - Dobrušským kečupem od firmy Sunfood.

Na tento kečup jsem narazila v eshopu paní Dýně, který je mimo jiné plný různých zdravých laskomin a vychytávek. Zaujal mě především pro to, že se jedná o český výrobek bez chemických přídavků a hlavně bez cukru! Je slazen "pouze" pšeničným sirupem. Na internetu jsem sice zjistila, že některé firmy vyrábí i kečupy slazené stévií, ale v obchodech jsem dosud na jiné, než "cukerné" verze nenarazila. Vždy obsahují bílý, v lepším případě tmavý, třtinový cukr a to prosím i bio kečupy! Skrytému cukru v potravinách jakoby nebylo úniku! Proto asi chápete mé nadšení, že existuje česká firma, která umí vyprodukovat toto rajské dochucovadlo i bez rafinovaného cukru. Sláva výjimkám!

Coby osoba se silnou vazbou na sladkou chuť v jídle, obávala jsem se trochu, zda mi Dobrušský kečup bude chutnat. Přeci jen uvažte, že pšeničný sirup má menší sladivost, než cukr, nebo můj oblíbený agávový sirup. Nicméně moje obavy byly plané, neboť kečup mi hned od začátku kápl do chutě. Je to asi i tím, že chuť tepelně upravených rajčat je sama o sobě nasládlá, takže i méně sladivé přírodní sirupy zajistí příjemnou sladkou chuť omáčky. Pak se mi začala v hlavě rojit logická otázka: proč by tedy i v ostatních kečupech nešlo sladit takto přírodně? Že by bylo důvodem jenom to, že cukr je zkrátka levný? A nehodí se náhodou výrobcům onen bonus u cukru - jeho návykovost?


Pečená a syrová zelenina se studenou omáčkou, neboli Dobrušským kečupem smíchaným se zakysanou smetanou.


Na Dobrušském kečupu mi trochu vadí tři maličkosti. Zaprvé, že kečup není v bio kvalitě. Není to však žádná tragédie, věřím, že firma Sunfood vybírá kvalitní suroviny. Byl by to příjemný bonus navíc, ale zase by se to samozřejmě odrazilo i na ceně. Zadruhé konzistence - tento kečup je na můj vkus poměrně dost tekutý, trochu jako rajský protlak. Přijde mi to škoda zvláště pro to, že nepovažuji za technologický náročné zajistit hustší konzistenci, nebo použít nějaké přírodní zahušťovadlo (z mořských řas, či škrobu). A za třetí je tu špatná dostupnost a propagace výrobku. Nebýt eshopu paní Dýně, vůbec bych o tomto skvělém dochucovadle nevěděla. Zrovna kečup z Dobrušky by si lepší propagaci zasloužil, je to poctivý český výrobek, vhodný myslím i pro lidi, hlídající si hladinu cukru v krvi.

Kdyby šlo jen o mě, asi bych si vystačila s bio kečupem, nebo i s Heinz verzí s menším množstvím cukru, ale chtěla jsem najít produkt, který bych mohla s klidným svědomím dát i našemu malému raubířovi. V Dobrušském kečupu jsem ho našla a junior si jej tak oblíbil, že už ho musím před ním schovávat - nejraději by si jej celý nalil na každé jídlo. :-) Líbí se mi také to, že oproti ostatním kečupům, z tohoto necítím tak silný octový odér, je chuťově blíže k ochucenému rajskému protlaku. Neříkám, že i vám to bude stejně vyhovovat, nicméně jsem chtěla dát světu vědět, že tento báječný výrobek vůbec existuje.

Dobrušský kečup (310g balení) si můžete zakoupit v eshopu paní Dýně za lidových 35Kč, ale podařilo se mi ho sehnat i v prodejně zdravé výživy u nás na Budějovické v obchodním domě DBK, ovšem za cenu 44Kč.

Co vy a kečupy? Používáte je, ignorujete či zavrhujete?

PS: příště se můžete těšit na třetí díl kuchařského speciálu, tentokrát s podtitulem potravinové alergie!
Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Iveta Iveta | 26. července 2013 v 9:38 | Reagovat

používám jen domácí a na vaření používám pasírovaná rajčata z kauflandu v zeleno červené krabičce stojí kolem 10kč a složení super!

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. července 2013 v 22:49 | Reagovat

[1]: Děkuji za komentář, Iveto. Mám pocit, že domácí kečup jsem také jednou vařila, ale nějak jsem si to nezopakovala, neboť přeci jen domácí rajčata máme jen v v srpnu a zase ne v takových kvantech, abych si udělala celoroční zásobu kečupu. Raději je sním, nebo s nimi vařím, protože je myslím trochu škoda ta lahodná pikantní jablíčka rozvářet na kečup. Přijde mi lepší, když ten kečup, passatu, či plechovku rajčat vyrobí někdo ve slunné Itálii během vrcholné rajčatové sezóny.

3 Katka Katka | 21. října 2014 v 15:17 | Reagovat

Právě jsem se vrátila z nákupu a v bioobchodě Rozmarýna na Andělu jsem objevila Dobrušský kečup, za 33 Kč. Tak hned hlásím další možnost, kde se dá za rozumný peníz koupit :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama