Krémová pohanková kaše s malinami

11. srpna 2013 v 15:51 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Momentálně se s rodinkou aklimatizujeme v Salzburgu, kam jsme dorazili po asi 13 hodinách jízdy v autě z toskánského pobřeží domů. Byla jsem tak moc šikovná, že jsem si připravila jeden recept ještě před odjezdem na dovolenou, neboť jsem tušila, že na cestách to bude s focením, vařením a připojením k internetu trochu obtížnější. Dnes to bude pohanka na sladko!

Musím říct, že pohanka a já nejsme úplně nejlepší přátelé, stále si k této specifické pseudoobilnině hledám cestu. Narozdíl třeba od pšenice, nebo rýže, postrádá pohanka nasládlou chuť, což ji předurčuje spíše pro slané pokrmy. Všichni jistě znáte francouzské slané palačinky, které se připravují právě z pohankové mouky. Lahoda, že? Nebo pohanková "sekaná" se zeleninou a houbami, to je skvělý příklad, jak využít pohanku.

Druhý důvod, proč pohanku vařím méně, než bych chtěla je to, že potřebuje výraznější dochucení. Uvařená sama o sobě je, řekla bych narovinu, zcela bez chuti. Vzhledem k tomu, že v současné době doma vařím hlavně pro malé bambino, musím si tedy na nějaké výrazné koření a dochucování nechat zajít chuť. Vzpomínám si, jak mi jedna bývalá kolegyně říkala, že připravuje pohanku k svatomartinské pečené huse. Neutrální pohanka smíchaná v pekáči s tukem a výpekem z masa je prý lahůdka!




A nyní už k mému receptu - jak je zde na blogu zvykem, jedná se o jednoduchou záležitost - pohanka nasladko. Kaši si samozřejmě můžete připravit i z pohankové mouky či krupice, ale já jsem se rozhodla pro pohanku lámanku, neboť tato i po uvaření stále obsahuje kousky měkkých zrn a je tedy podle mne zajímavější i pro větší děti, nebo dospělé. I když nic proti jemné hladké kaši! :-) Chtěla jsem docílit trochu rustikálního efektu, podobného mléčné rýži s ovocem.

Recept na krémovou pohanku můžete samozřejmě brát jako základní a nemáte-li po ruce čerstvé ovoce, klidně si kaši dochuťte třeba čokoládou, kompotovaným ovocem, zavařeninou, nebo kokosem.

Doufám, že vás dnešní recept zaujal a těším se na vaše reakce! Vaříte doma pohanku? Máte nějaký opravdu chutný předpis na její úpravu? A jak se vyrovnáváte s její nevýraznou chutí?


Krémová pohanková kaše s malinami

1/3 hrnku rozinek
1 hrnek pohanky lámanky
2,5 hrnku mléka (rýžového, kravského...)
špetka soli
2 lžíce rýžového sirupu
1 lžíce másla, či kokosového oleje
čerstvé maliny
vlašské ořechy na posypání


Máte-li čas, dejte si alespoň půl hodiny předem namočit rozinky, aby změkly. Odměřenou pohanku propláchněte v sítku pod tekoucí vodou a vložte do silnostěnného hrnce. Přidejte zcezené rozinky, mléko a špetku soli. Přiveďte směs k varu a vařte 3-4 minuty. Poté pohanku odstavte ze sporáku a nechte asi 10 minut pod pokličkou dojít.

Do teplé kaše vmíchejte agávový sirup (nebo jiné sladidlo dle vašeho vkusu), máslo a čerstvé maliny. Čím víc jich bude, tím bude pohanka růžovější :-) Osobně vždy velkou část malin nejdřív pomačkám a potom míchám do kaše. Celé maliny si nechávám na ozdobu spolu s vlašskými ořechy.

Množství je cca pro čtyři strávníky.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | Web | 11. srpna 2013 v 19:46 | Reagovat

Z lámanky jsem poslední dobou dělala variaci na klasické italské risotto, výborné. A minulý týden to byla granola, taky moc fajn záležitost :-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. srpna 2013 v 22:57 | Reagovat

[1]: Tu pohankovou granolu jsem u Tebe viděla a musím říct, že mě to překvapilo. To je přesně ten nápad, který by mě s pohankou nenapadl... :-)

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 12. srpna 2013 v 17:08 | Reagovat

Báječný pohankový recept :). Pohankovou kaši jsem kdysi zkoušela a dopadlo to katastrofálně - vařila jsem to snad půl hodiny - problém byl asi v tom, že to nebyla lámanka, nýbrž celá zrna.
Pohanku se snažím jíst (i když mi příliš nechutná) kvůli cévám, ale zatím jediný způsob, jak jsem schopna ji do sebe dostat je: Přes noc namočit a ráno smíchat s jogurtem a ovocem. :)
Za tento recept moc děkuju, až pokoupím lámanku, pustím se do toho :)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 20:34 | Reagovat

[3]: Děkuju Magdo! Jsme na tom s konzumací pohanky podobně - také ji jím spíše pro její blahodárné zdravotní účinky, než pro její nepřekonatelnou chuť :-)

5 Madla Madla | Web | 12. srpna 2013 v 22:14 | Reagovat

Já jsem se s pohankou docela hodně zkamarádila až nedávno, díky mým zdravotním problémům a přechodu na bezlepkovou stravu. takže pohanku na sladko ve formě raw kaše (namočená pohanka + ořechy, slité a poté rozmixované), dochucené medem a ovocem, pohankové müsli s čokoládou, kokosem a sušenými třešněmi, pohankové lívanečky. Na slano mi pak moc chutná jako variace klasického risotta, nejlepší je v kombinaci s houbami (http://madlinakuchyne.blog.cz/1003/pohankove-risoto-s-pecenym-cesnekem-a-hlivou)
Pokud ji chci využít na slané vaření, tak ji vařím ve vývaru, nepotřebuje pak tak výrazně dochutit a navíc získá i další nutriční hodnoty.
A jinak, pohanka je sice zdravá, ale rutin, který příznivě působí na cévy, je obsažen pouze v mladých pohankových lístcích, takže v tom, co běžně kupujeme ve zdravé výživě, je obsah rutinu opravdu minimální.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 13. srpna 2013 v 1:16 | Reagovat

[5]: Díky za báječné tipy, Madlo. Rozhodně bych si hned dala pohankové rizoto s houbami. Pohanka a houby jsou ideální pár, prostě takový zdravější kuba... :-)

7 Hanaka Hanaka | 17. srpna 2013 v 10:34 | Reagovat

Samotnou vařenou taky moc nemusím, nejčastěji ji používám ve formě mouky do rohlíků, palačinek... A zrovna předevčírem mi při dělání štrůdlu došli oříšky, tak jsem to posypala pohankou lámankou a musím říct, že to bylo od ořechů skoro k nerozeznání - pan domácí si ničeho nevšiml :-)

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. srpna 2013 v 14:11 | Reagovat

[7]: Zajímavý nápad - to by mě nenapadlo! :-)

9 Hanaka Hanaka | 17. srpna 2013 v 14:14 | Reagovat

Fuj a teď vidím tu otřesnou hrubku, to je asi z toho sluníčka :-)

10 Tajemná Temnota Tajemná Temnota | E-mail | Web | 1. září 2013 v 18:11 | Reagovat

Tohle vypadá dobře :).
Ikdyž rýži na sladko nemám ráda, tak myslím že pohanka by mi chutnat mohla. Hlavně s těmi malinami to vypadá dobře! :)

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. září 2013 v 17:09 | Reagovat

[10]: Jé, a já zase mléčnou rýži miluju... :-) Pohanka nasladko je taková rustikálnější, není podbízivě sladká, tak snad zachutná!

Děkuju za komentář, Tajemná Temnoto :-)

12 misa misa | 10. září 2013 v 17:33 | Reagovat

Dělam kaši podobně, jen ji předem spařím a nechám v té vodě ještě 1-2 h,pak postupuji stejně.Snažím se ji rozvařit,aby z toho byla kaše.Moc dobrá je s kakaem a strouhaným jablkem.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama