Rýžové karbanátky se sýrem

25. září 2013 v 13:51 | Pipi |  Hlavní jídla


V posledním zhruba měsíci jsem si u sebe už mnohokrát povšimla únavy z toho, co denně vařím. Mám na mysli takové ty á lá makrobiotické variace na rozvařenou zeleninu s luštěninou a nějakým tím obilím. Jistě, chutná mi to, ale občas dostanu také něco trochu "normálnější" jídlo, jestli mi rozumíte. Bramborovou kaši s vege řízkem a okurkou, jako za starých dobrých časů ve školní jídelně... :-)

V zájmu zpestření stereotypního jídelníčku jsem učinila několik nových pokusů o karbanátky. Zkoušela jsem pohankové a cizrnové, ale ani jedny se neshledaly doma s velkým nadšením, neboť byly dosti bez chuti. Jak asi víte, kvůli tomu, že vařím i pro dítě, tak o nějakém výrazném dochucování, nebo kořenění nemůže být řeč. Tím se mi tedy situace trochu ztěžuje. Naposledy mě napadlo zkusit vyrobit karboše z rýže, která mi v lednici zbyla z předešlého dne. Přidala jsem k ní nastrouhaný slaný sýr a také vejce, aby dobře držely pohromadě. Na závěr jsem ještě udělala svůj už dříve ozkoušený trik na obalování v kukuřičných lupíncích a voilá! Dílo se zdařilo přímo nad očekávání!

Všechny neduhy, jenž mě u předchozích pokusů vadily - tedy hlavně mdlá chuť, drobivá konzistence, nebo nedostatek vláčkonsti, se u rýžové varianty neobjevily. Výsledné karbanátky nejsou sice nějak chuťově výrazné, či kořeněné, ale díky nastrouhanému sýru mají příjemně slanou chuť. Vejce v těstě zajistí kompaktnost a kukuřičný obal se postará o křupavou "kůrčičku", která nemá daleko ke klasickému řízkovému, ale bez toho otravného trojího obalování. Musím se přiznat, že z výsledku jsem nadšená a tak jsem se s vámi o to chtěla podělit!

sýr balkánského typu



zlátnoucí cibulka

lahůdkové droždí - důležité dochucovadlo!

rýže s osmaženou cibulkou, sýrem, vejci, lahůdkovým droždím a kořením

kukuřičné lupínky

mírně podrcené v hmoždíři

obalování

karbenátky připravené ku pečení

zatímco se karboše pečou, rozšťouchala jsem si brambory a dýni s jarní cibulkou

a tady jsou ti zlatí hoši křupaví

food devastace - elegance v čudu aneb když fotografce vyhládne


Rýžové karbanátky se sýrem

1 cibule
olej
150g sýra Feta nebo balkánského typu
400g uvařené bílé rýže
2 vejce
2 lžíce lahůdkového droždí, případně sójové omáčky (nevynechat, nebo připravíte karboše o chuť)
1 lžíce provensálského koření
asi 3 hrsti kukuřičných lupínků (neslazených)


Na rozehřátém oleji si dozlatova opečte cibulku. Mezitím nahrubo nastrouhejte sýr a poté jej spolu s hotovou cibulkou pečlivě smíchejte s rýží, vejci a kořením.

Kukuřičné lupínky po částech v hmoždíři jemně nadrťte - měly by vám pouze zmizet celé kusy lupínků, ale pozor ať si nevyrobíte prášek. Drobné kousky a hrubá konzistence jsou žádoucí! Nadrcené lupínky přesypte do misky a obalujte v nich ze všech stran karbanátky. Při tvarování karbošů pomůže, budete-li mít mírně navlhčené ruce.

Každou placičku spolu s kukuřičným obalem pořádně zmáčkněte, abyste dosáhli pevné konzistence. V syrovém stavu jsou karbenátky trochu křehké, ale po upečení budou díky obsaženým vejcím krásně držet při sobě. Na plechu vyskládané karboše ještě zlehka mašlovačkou potřete nebo zakápněte olejem. Pečte při 220 stupních 15 až 20 minut.

Množství vychází na dvanáct karbanátků. Můžete je jako já servírovat s máslovými bramborami a dýní a napařenými růžičkovými kapustičkami.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | E-mail | Web | 25. září 2013 v 17:41 | Reagovat

Jojo, dělám velmi podobné, přidávám do nich i najemno nastrouhanou mrkvičku a hrášek. A ty šťouchané brambory s dýní vypadají úžasně!
Takže za mně rozhodně palec nahoru! Už jsem dlouho rýžové placičky nedělala, navnaděna tvým příspěvkem, je určitě brzy udělám :-)

2 Alizia Alizia | E-mail | Web | 25. září 2013 v 20:54 | Reagovat

Týjo, tak to je hodně zajímavý recept!

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. září 2013 v 22:51 | Reagovat

[1]: Díky Madlo. Já jsem poslední dobou z makrobiotiky převzala zvyk připravovat placičky a karbanátky pouze obilno-proteinové. Podle ní se totiž má uvařená zelenina sníst, dokud je teplá, jakmile vystydne, působí prý kyselinotvorně, a to i když se znovu ohřeje. No a u těch karbenátků se mi často stává, že je balím někam s sebou, nebo si přebytek schovávám k večeři, tak to udělám bez zeleniny. Ale jinak samozřejmě zbylou zeleninu nevyhodím, když mi vystydne a poctivě ji později dojedu... :-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. září 2013 v 22:52 | Reagovat

[2]: Jsem ráda, Alizio, že tě recept zaujal! Pustíš-li se do testování, budu se těšit na tvůj názor.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 26. září 2013 v 15:00 | Reagovat

Tak to jsem nevěděla, to je opravdu zajímavá informace. Také je často baštíme za studena, takže zkusím vynechat zeleninu. Odpozorovala jsi, že to má opravdu nějaký zdravotní účinek?

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. září 2013 v 15:49 | Reagovat

Páni... strávila jsem týden s holčinou, která má bezlepkovou dietu. Viděla jsem kukuřičný štrůdl, řízky z alobalu i nespočet variací na rýži. Ale tohle! To by ji určitě nadchlo. Lednička byla stále plná jejích sýrů. :)

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. září 2013 v 16:43 | Reagovat

[6]: Děkuju Magdaléno :-)

8 miskasuke miskasuke | 1. října 2013 v 20:20 | Reagovat

Milá Pipi, další recept, který musím určitě vyzkoušet! Vždy když jsem nějaký dělala, tak to bylo bezva a dokonce i muj mužík si docela šmakuje. Oba jsme - já teda občasně už jen - masožraví, ale za poslední témeř dva roky, jak se odvažuji stravovat se  "jinak" a jak jsem náhodou našla Tvuj blog, jsem přišla na tolik bezvadných potravin a jídel z nich, které měním za typické knedlo-vepřo-zelo a řízky všemi deseti :) Díky za to moc!

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. října 2013 v 23:48 | Reagovat

[8]: A já děkuji za Tvůj milý komentář! Chutná-li můj recept milovníkovi zeleniny, je to bezva, ale pochvala od masojedlíka je dvojnásob cenná! :-)

10 Fruitee Fruitee | Web | 19. října 2013 v 9:58 | Reagovat

Zdravíčko! Všimla jsem si na fotce nerozšťouchané dýně a překvapilo mě, že je neloupaná - a já ji vždycky jak blboň škrábu k vyčerpání škrabkou na brambory... Uvaří se tedy i se šlupkou dobře, resp. musím ji neoloupanou vařit déle? A ještě otázečka - zaujalo mě to "Lahůdkové droždí" - mohla bys o tom, prosím, napsat něco víc nebo mě odkázat na už sepsané info pokud jsem ho zde jen neobjevila díky své hledací neschopnosti??? Díky moc :) A pro úplnost jen dodávám naprosto předvídatelnou informaci, že máš ve mně novou oddanou fanynku ;)

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 19. října 2013 v 23:29 | Reagovat

[10]: Ahoj Fruitee! Mám vyzkoušeno, že mladá a malá dýně loupat nepotřebuje - slupka se krásně rozvaří. Slyšela jsem, že u dlouho skladované, tedy když vydrží až do jara, slupka postupně tuhne (předpokládám, že vysychá) a je potřeba ji potom oloupat. Slupky se mimochodem dají ještě krásně použít na vývar.

A vůbec myslím, že by to mělo obecně platit jako u cuket, příbuzných z rodu tykvovitých, že drobnější kousky mají měkkou slupku, ale u těch obřích cuket už se slupka oloupat musí.

Co se týče lahůdkového droždí, tak jedná se o jakési usušené vločky kvasnic, které už nemají onu schopnost kynutí a používají se tedy jako dochucovadlo. Je to tedy moderní, instantní forma toho, co se dříve používalo k ochucení bezmasých jídel a karbenátků - droždí osmahlé na cibulce.  

Sama jsem dřív toto droždí moc nepoužívala, myslela jsem, že se to přidává pouze do karbošů, které nepeču příliš často, ale jinak jsem nevěděla, co s tím. Pak mi pan domácí řekl, že na jednom kurzu, který zahrnoval vegetariánskou stravu, měli strávníci na každém stole připravené toto droždí a běžně si jej sypali na každé jídlo.

Od té doby jsem jej začala sypat na cokoliv a kdykoliv bylo potřeba jídlo dochutit. A to je u zeleninových jídel celkem často! Tento prášek je báječný v tom, že nejenže dodá jídlu chuti, ale obsahuje i B vitamíny a navíc je bez soli, tudíž vhodný i pro děti a lidi, co si musí hlídat množství soli ve své stravě.

Droždí se dá běžně koupit v prodejnách se zdravou výživou, určitě v Country Lifu a to i přes jejich eshop zde:http://www.countrylife.cz/drozdi-susene-vlocky-standard-150-g-country-life

12 Fruitee Fruitee | Web | 20. října 2013 v 12:35 | Reagovat

Páni, díky moc za info - navnadila jsi mě tolik, že si droždí zaběhnu koupit hned zítra. A ještě jsem si vzpomněla na dětská léta - školní drožďovou polévku jsem sice nenáviděla, ale míchaná vajíčka na cibulce a droždí od dědečka - no mňamka ;)

13 Tereza Tereza | E-mail | 8. dubna 2014 v 15:16 | Reagovat

Ahoj Pipi, tak jsem karbanátky vyzkoušela a chuťově jsou výborné. Jen když jsem se placičky snažila obalovat v lupíncích, tak lítaly po celé kuchyni jak lupínky, tak sprostá slova.... Ještě tři dny poté jsem měla pocit, že mi pod nohama pořád něco křupe :)

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 8. dubna 2014 v 20:55 | Reagovat

[13]: Ahoj Terezo, to je zvláštní, nepamatuji se, že bych měla s obalováním takové potíže, ale klidně se na to vykašli a dělej karboše bez lupínkové vrstvy...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama