Salát s quinoou, kozím sýrem a pečenými broskvemi

11. září 2013 v 13:51 | Pipi |  Saláty


Vizi tohoto salátu jsem v sobě nosila už dlouho. Chtěla jsem vytvořit jídlo, ve kterém bude jednu z hlavních rolí hrát jihoamerická quinoa, neboli Merlík čilský. Pro své nutriční hodnoty, snadnou přípravu a příjemnou chuť se v posledních letech stala quinoa právem hvězdou mezi obilninami a favoritkou milovníků zdravé výživy. I já jsem si ji brzy oblíbila. Proto mě mrzelo, že jsem o těchto zrníčkách psala poprvé a naposledy v tomto příspěvku před dvěma lety.

Mé představy se ustálily na podobě letního salátu s grilovaným ovocem. Myslím, že to má logiku - quinoa je rychlá na přípravu, snadná na trávení a její konzumace je tedy ideální na období prázdnin, kdy nechceme, aby nám v žaludku leželo něco těžkého. Také ovoce a grilování patří neodmyslitelně k létu, že?

Jenže pak jsem se rozhodla pustit do letního speciálu s kuchařskými knihami, který mi zabral hodně času a energie a navíc jsem v půli léta vyrazila na dovolenou. Projekt "quinoa na blog" se tedy odsunul do pozadí. V Itálii jsem si ještě před odjezdem domů kvůli tomuto receptu koupila speciální odrůdu placatých broskví - ne úplně placatých, samozřejmě, vypadají takto, jsou prostě takové krásně spláclé a u nás jsem je zatím prodávat neviděla. Vezla jsem si je z Toskánska až do Prahy, ale horké počasí a několik dní na cestě z nich udělalo svraštělé stařenky, takže grande focení se tedy opět nekonalo. Léto pomalu končilo, spolu s ní sezóna českých broskví a já se kvůli nedostatku času začala loučit s představou salátového příspěvku.

Pak se mi ale z ničeho nic a beze slova vysvětlení na kuchyňském stole objevila miska s broskvemi. Nemyslím žádné supermárketové odrůdy z kdo ví odkud, ale naše z chalupy dovezené! Byla jsem v šoku, že ještě vůbec rostou a brala jsem to tedy jako vzkaz shůry a řekla si: "Už žádné výmluvy, Pipko. Teď, nebo nikdy!"





Možná přemýšlíte, proč tak trvám na přítomnosti broskví v receptu. Hned vám to vysvětlím - důvodů je vícero. Zaprvé mám moc ráda sladkou chuť, a to i v salátech či hlavních jídlech. Vůbec kombinace sladké chuti a kozího sýru znamená přímý útok na mé chuťové pohárky - přidejte pár ořechů a jsem v nebi. A proč také nevyužít sladkých darů léta v podobě čerstvého ovoce, jehož sladkost je ještě umocněna tepelnou úpravou? Grilování nejenže zdůrazní sladkost v ovoci, ale dodá mu i zajímavou kouřovou příchuť. Věřím, že i jiné ovoce by zde dobře chutnalo, například švestky, či meruňky. Zvolila jsem si broskve, jednoduše proto, že patří k mým nejoblíbenějším druhům a představují pro mě esenci léta. Jedná se vůbec o smyslné ovoce, které se prakticky nedá jíst kulturně. Když se do zralé broskve zakousnete, všude vám teče sladká šťáva. Člověk při tom vypadá trochu jako zvíře... :-)

Broskve v tomto pokrmu fungují také trochu jako překvapení, nečekaná ingredience... Je-li však pro vás kombinace slaného salátu a sladkého ovoce příliš neobvyklá, klidně sáhněte po zelenině. Umím si představit, že s quinoou bude dobře chutnat i opečená mladá cuketa, či sladká dýně. Sázkou na jistotu bude také upečená červená řepa, souhlasíte?



Salát s quinoou, kozím sýrem a pečenými broskvemi

1 hrnek quinoy
2 hrnky vody, nebo zeleninového vývaru
4 sušená rajčata v oleji
sůl
směs různých salátových lístků (použila jsem 2 kusy salátu Little Gem, balení rukoly a lístky z červené řepy)
1 lžíce octa balzamico
1 lžíce rýžového sirupu (příp. lžička medu)
4 větší zralé broskve
200g čerstvého kozího sýru


Odměřenou quinou důkladně propláchněte horkou vodou, vsypte do hrnce, zalijte vodou či vývarem a přiveďte k varu. Poté osolte, přidejte pokrájená sušená rajčata a vařte cca 10 minut do změknutí quinoy a odpaření veškeré tekutiny. Odstavte z plotny a nechte chladnout.

Salátové listy opláchněte a v odstředivce na salát je zbavte přebytečné tekutiny. Následně si vytvořte zálivku promícháním 3 lžic oleje z rajčat (případně pouze čistého olivového oleje), octa a sirupu. Tři čtvrtiny dresinku nalijte na salát a opatrně je rukama promíchejte, aby se zálivka dostala ke každému lístku. Odložte stranou.

Nepořádáte-li zrovna grilovací seanci, sáhněte jako já po vroubkované grilovací pánvi, zlehka ji potřete olejem a rozehřejte na vyšší stupeň. Broskve rozpulte a zbavte pecek. Řeznou stranu každé broskve osušte papírovou utěrkou a položte na horkou pánev. Opékejte tak minutu, dvě, dokud nechytnou barvu, ale hlídejte, aby nebyly černé... :-)

Množství je asi pro čtyři strávníky. Na talíř můžete jako já rozložit hrst salátu, vedle quinou se sušenými rajčaty, pokladenou kozím sýrem, doplněnou dvěma půlemi broskví a zbylou zálivkou pokapat quinou a kousky kozího sýru. Nebo jednoduše všechny části salátu smíchat dohromady.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 vivax vivax | Web | 11. září 2013 v 14:19 | Reagovat

Vypadá úžasně, bohužel si takovou lahůdku z finančních důvodů teď nemůžu dovolit.

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. září 2013 v 15:32 | Reagovat

[1]: Ano, jsem si vědoma toho, že se jedná o nákladnější jídlo a ani já nejím takový salát, či quinou každý týden.

Pro úplnost jsem si spočítala ceny všech kupovaných surovin (salát, rukola, sýr, quinoa, sušená rajčata)a vyšla mi cena kolem 245Kč (počítám, že olej, ocet a med máme všichni doma a broskve jsem měla vlastní).

Není to levné, ale když to rozpočtete na čtyři osoby, tak se dostáváme na cenu porce kolem 61Kč, což je na tento typ výživného salátu myslím slušná cena. V pražské restauraci by salát s kozím sýrem, salátem a bio obilninou stál nad sto dvacet korun.

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 11. září 2013 v 20:07 | Reagovat

Podobné jídlo jsem nosila o prázdninách do práce. Mističku s kuskusem, nivou nebo hermelínem a zeleninou. :) Bylo to super.
.
Nevím jak chutná quinoa a s tou cenou to asi ještě nějakou dobu vědět nebudu (těžký úděl chudého studenta :D ). Nicméně tvůj blog se mi strašně líbí. Je pěkné vidět, že někdo nad jídlem přemýšlí, že si dá tu práci doladit detaily... a krásné fotky jsou už jen oříškem na salátu :)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. září 2013 v 21:20 | Reagovat

[3]:Děkuju ti Magdaléno! Oříškem na salátu (místo třešinkou na dortu) - tos trefila vtipně :-)

5 Lucie Lucie | E-mail | Web | 11. září 2013 v 21:30 | Reagovat

Teda Pipi, hned bych se pozvala na ochutnávku :-) máme velmi podobné chutě, ale to určitě víš :-) quinou chci už dlouho zkusit a ne a ne se k ní dostat.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 12. září 2013 v 0:38 | Reagovat

[5]: Ano, vím a děkuju :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 13. září 2013 v 16:23 | Reagovat

Sakryš, musím se po quinoi podívat u nás v naší malinkaté zdravé výživě. Jinak salátek vypadá úžasně, škoda jen, že už nemáme domácí broskve, ale co, asi ho brzy udělám a místo broskví bude pečená červená řepa (tu teď láduju v podstatě každý den).

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 13. září 2013 v 22:38 | Reagovat

[7]: Děkuju Madlo. Já právě také myslela, že broskve už jsou over, ale kromě našich posledních kusů z chalupy jsem na další narazila zrovna dnes u tuzemského zelináře, který nabízel právě i broskve, takže ještě chvilku k dostání jsou.

Pokud tě v salátu bude nudit červená řepa (ha ha), tak jako sladkou složku můžeš zkusit můžeš ještě upečené švestičky, ty jsou někde ještě i na stromě... :-)

9 Tunde Tunde | E-mail | Web | 18. září 2013 v 12:01 | Reagovat

Dobrý den,

Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/  kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 85 000 posbíraných receptů. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

S pozdravem,
info@vyhledejrecepty.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama