Univerzální bezlepková buchta z cukety

3. listopadu 2013 v 0:04 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla


Tuto vláčnou buchtu peču v podstatě nepřerušeně už od léta, kdy na naší zahradě došlo k jakési cuketové explozi. Jak jistě sami znáte, cukety jsou nezničitelné a vyrostou snad úplně kdekoliv. Letos nám vyrostly nejen ze všech sazenic - vysázeli jsme žluté, zelené, strakaté a kulaté druhy, ale dokonce na jednom záhonu samy od sebe vyrostly tři keře plodící bílé obří cukíny. Nepřeháním, když řeknu, že cuket naše malá pražská zahrádka vyplodila hromady! Přes její denní zařazení do vaření a rozdání kamarádkám tu stále čekaly hromady... :-) Zatímco s malými kousky jsem si uměla poradit a celkem snadno je zapracovala do různě připravované zeleninové směsi, tak obří kusy, které mají tvrdou slupku, velká semínka a málo chuti, s těmi to bylo horší. Zvláště, vaříte-li i pro malé dítě a nějaké výrazné kořenění a solení, které velké cukety potřebují, je tabu.

Většina z vás určitě také zná ještě jednu, velmi příjemnou cestu, jak zpracovat obzvláště velké kusy cuket. Ano, přidáním nastrouhané cukíny do těsta na sladký moučník! Podařilo se mi předpis upravit tak, abych se vyhnula bílé pšeničné mouce, koláč je tedy bezlepkový. Mám z výsledku dobrý pocit hlavně proto, že masu tohoto koláče tvoří zelenina z vlastní zahrady, nebo minimálně tuzemská, když ji koupíte na trhu a dále mleté vlašské ořechy, pro které platí totéž. Zbytek tvoří rýžová mouka (ze sousedního Rakouska), bio vejce, tuzemský sladovit, bio olej a dovezený sirup z agáve.

Cuketová buchta je ten typ moučníku, který je tak vláčný, že jej můžete jíst samotný a nepotřebujete k němu šlehačku, nebo polevu, či podobná "mazadla". Je to buchta sytá, výživná a tak jej obvykle nesníte celý pekáč. Ačkoliv... kdo ví? :-)



Trochu mě mrzí, že jsem si s receptem na tento koláč více nepospíšila, protože hlavní sezóna cuket je pryč. Možná ale stejně jako já máte ještě zásoby těch velkých kusů, které jistě ještě chvíli vydrží, jsou-li dobře skladovány. Navíc na trzích by myslím zemědělci měli mít ještě v nabídce naše tuzemské a tedy levné cukíny.

Tuto buchtu jsem záměrně nazvala univerzální, neboť recept beru jako takový odrazový můstek k dalším experimentům. Pekla jsem i variantu s hrubě strouhanými jablky místo cukety, přičemž jsem ubrala sirupu a recept byl také dobrý. Ráda bych ještě zkusila dýňovou verzi. Koření a sušené, nebo čerstvé ovoce, posunou chuť tohoto základního receptu směrem, který bude vyhovovat vašim chuťovým požadavkům.





Univerzální bezlepková buchta z cukety

1 hrnek (bílé) rýžové mouky (+ na vysypání pekáče)
1 hrnek jemně mletých vlašských ořechů
3 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 lžíce sušeného Sladovitu (při bezlepkové dietě vynechte)
2 hrnky jemně nastrouhané cukety (1 větší cuketa)
5 lžic sirupu z agáve
5 lžic oleje
1 vejce
vlašské ořechy na ozdobu


Do větší mísy prosejte odměřené množství mouky, přidejte ořechy, prášek do pečiva, jedlou sodu a Sladovit a vše pečlivě promíchejte.

Cuketu oloupejte, zbavte semínek a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Přes sítko vymačkejte přebytečnou vodu a odměřte dva hrnky. Toto množství pak vmíchejte do sypkých přísad.

Do těsta přilijte sirup, olej a spolu s jedním vejcem směs promíchejte. Vložte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku o rozměrech cca 18x22cm. Pečte v horkovzdušné troubě 40 - 45minut při 160 stupních. Špejlí otestujte, zda je těsto uvnitř upečeno.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 10:34 | Reagovat

Ještě se nám krčí na balkoně poslední obrovská cuketa, tak možná vyzkouším :-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 10:45 | Reagovat

[1]: Tak to jsem ráda, že nejsem jediná s posledními zásobami cukín! :-)

3 Alizia Alizia | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 11:23 | Reagovat

Hned bych si ji dala!

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 3. listopadu 2013 v 16:24 | Reagovat

A tu rýžovou mouku bych sehnala i v Dm a zdravé výživě v menším městě? :)

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 19:29 | Reagovat

[4]: V DMku mívají pohankovou, špadlovou a žitnou, možná kukuřičnou, ale rýžovou jsem tam dosud nikdy neviděla. Mívají ji k dostání ve zdravých výživách, ale ne vždy, bohužel. Někdy mají místo rýžové mouky rýžovou krupičku, což je hrubší konzistence, která mi obvykle v receptu funguje podobně, akorát to víc křupe... :-)

Tak doufám, že uspěješ u vás ve městě, jinak jde také objednat přes internet.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 7. listopadu 2013 v 20:17 | Reagovat

Tak tu bych si hned dala! V létě ji určitě vyzkouším, teď už na tuzemskou cuketu asi nenarazím, takže snad na tuhle vláčnou nádheru do příštího roku nezapomenu!

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. listopadu 2013 v 0:01 | Reagovat

[6]: Díky Madlo!

8 HaF HaF | Web | 17. listopadu 2013 v 14:12 | Reagovat

Tak jsem otestovala z jablek a ořechů a byla super! Dík za bezva recept!

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. listopadu 2013 v 14:46 | Reagovat

[8]: Jé, to mám radost, že se někdo do receptu pustil. Díky HaFe za milý komentář!

10 Kiki Kiki | 19. února 2014 v 13:44 | Reagovat

Zdravím, čím a jakým množstvím mohu nahradit ten sladovit, který je s lepkem??

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 19. února 2014 v 14:49 | Reagovat

[10]: Jéje, vidíš, to mi nedošlo, že vlastně slad obsahuje lepek! Hned to v receptu upravím - já ten sladovit ráda používám a přidávám ho spíš pro zvýraznění sladkosti, ale klidně jej vynech a přidej agáve, nebo rýžový sirup.

Díky za upozornění!

12 kaca kaca | E-mail | 6. srpna 2014 v 21:30 | Reagovat

a bez toho vejce by to nešlo?

13 Martina Martina | 6. srpna 2014 v 22:02 | Reagovat

Vypadá to velice chutně. Ale nemám sirup, je možné ho nahradit sirupem javorovým?
Děkuji!

14 VK VK | 7. srpna 2014 v 3:38 | Reagovat

[12]: Vejce ve sladkém pečení lze nahradit banánem. Ve slaných receptech už je to težší a záleží na zbytku ingrediencí.

Ten banán rozmačkat na kaši. Jeden banán je cca jako 1,5 vejce. Vždy používám jen jeden, ať je v receptu jedno nebo dvě ;)

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 7. srpna 2014 v 13:39 | Reagovat

[13]: Díky Martino, určitě můžete použít javorový sirup místo agávového, v tom nevidím žádný problém. Možná že buchta bude o něco sladší, ale to by neměl být problém, že? :-)

16 Lucie Lucie | 8. srpna 2014 v 9:33 | Reagovat

Šlo by to udělat i ze žitné, jemně mleté mouky?:)

17 Pipi Pipi | E-mail | Web | 8. srpna 2014 v 12:19 | Reagovat

[16]: Žitnou mouku použít asi půjde, ale dosud jsem to nezkoušela, a myslím, že buchta bude trochu jiná. Žitná mouka je taková hrubší, nakyslejší a víc nasákne obsaženou tekutinu. Posledně jsem místo rýžové mouky použila jemnou kukuřičnou, a i když to bylo dobré, změna byla znát - rýžová mouka je jemná a taková nasládlá.

Na druhou stranu žitná mouka je výživnější a zdravější, takže nebojíte-li se experimentu, zkuste to, myslím, že recept by tu záměnu měl unést. Případnou hutnost a menší sladkost holt doladíte potom... Doufám, že se dílo podaří, Lucie! :-)

18 kaca kaca | E-mail | 8. srpna 2014 v 17:19 | Reagovat

[14]: Díky za tip VK, ale banány taky nejíme :\

19 Kačenka Kačenka | E-mail | Web | 2. března 2016 v 15:45 | Reagovat

Pozor, žito taky obsahuje lepek, i když ne tolik, jako pšenice. Jedině rýže a kukuřice jsou zcela bez lepku.

Můj problém se jmenuje nedostatek cuket :-). My je totiž milujeme smažené a s domácí tatarkou s česnekem. A ještě než se toho přejíme, je celá mamčina úroda pryč a na buchty nezbyde..

20 LucieH LucieH | 25. července 2017 v 23:06 | Reagovat

Dnes jsem pekla a teď ještě vlažnou jíme, je vynikající, děkuji za recept :) Jen jsem místo sladovitu, který jsem neměla, dala melasu, a přidala ještě lžíci perkíkového koření, výsledek úžasný.

21 Mareta Mareta | 3. srpna 2017 v 9:54 | Reagovat

Výborná buchta, moje máma má bezlepkovou dietu, takže moc děkuju za další nápad, co jí upéct :) přidala jsem jen slunečnicová a dýňová semínka a do části kakao. Miluju rý

22 Mareta Mareta | 3. srpna 2017 v 9:55 | Reagovat

...ryžovou mouku :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama