Labužnická česneková pomazánka z kukuřičných lupínků

11. prosince 2013 v 19:11 | Pipi |  Nezařazené recepty


Měla jsem v úmyslu dát vám i sobě chvíli oddych od těch neodbytných vánočních sladkostí a pro změnu nabídnout něco dobrého, ale slaného. Mám pár rozdělaných jídel, jenže všechny ještě potřebují otestovat, nebo doladit a tak jsem zajásala, když se mi na první pokus podařila a zachutnala tato snadná pomazánka. Předpis jsem převzala z Vegetariánské biokuchařky Country life od Romana Uhrina. Ke svému překvapení jsem kuchařku dokonce našla celou ke stažení v PDF formátu zde.

Tahle pomazánka je tak snadná na přípravu, že už to snad jednodušeji ani nejde. Ve zkratce řečeno namočíte kukuřičné lupínky a přimícháte k nim olej, česnek a dochucovadla. Jediným požadavkem je, abyste doma v lednici nebo ve spíži měli kromě klasických zásob jako je olej a česnek také speciality typu rýžové miso pasty a lahůdkového droždí. Když o tom tak přemýšlím, myslím, že by se miso pasta dala nahradit sójovou omáčkou a lahůdkové droždí například strouhaným parmazánem. Jelikož jsou základem kukuřičné lupínky, může se tato pomazánka stát jednoduše bezlepkovou, použijete-li bezlepková dochucovadla (například moje rýžové miso má ve složení i ječný slad a také sušené droždí může dle výrobce obsahovat stopy lepku).

Máte-li potřebné (nebo alternativní) suroviny, pak je to záležitost čtvrt hodiny (počítám-li vychladnutí) a na světě je zdravá pomazánka v podstatě "z ničeho". Konzistencí mi trochu připomíná míchaná vajíčka a přitom se v základu jedná o rozblemcané corn flaky... Česnek dávkujte podle své chuti a záměru - v předpisu stojí tři stroužky, ale mě víc vyhovovala chuť s jedním stroužkem, neboť jsem měkkota. Chcete-li však zahnat nejen parazity ve svém těle, ale i upíry okolo, jděte do třech stroužků! :-)

Dobrou chuť přeje Pipi!






Labužnická česneková pomazánka z kukuřičných lupínků

1 hrnek kukuřičných lupínků
3/4 - 1 hrnek vody
1/2 lžičky sypkého zeleninového bio bujónu
2 lžičky olivového oleje
1 lžička bílého rýžového misa
2 lžíce sušeného lahůdkového droždí
1-3 stroužky česneku


Kukuřičné lupínky vsypeme do misky, mírně je prsty rozmačkáme a zalijeme vařící vodou, ve které jsme si předem rozmíchali sypký bujón. Necháme pět minut odstát.

Ke kukuřičné hmotě poté přimícháme zbylé suroviny včetně rozetřeného česneku v množství dle vašeho uvážení a necháme vychladnout.

Po vychladnutí ještě jednou promícháme, mažeme na pečivo a zdobíme dle chuti čerstvou zeleninou nebo klíčky.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Joey Joey | 11. prosince 2013 v 22:33 | Reagovat

super recepty :) určitě jich pár zkusím

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 12. prosince 2013 v 1:14 | Reagovat

[1]: Díky Joey!

3 Madla Madla | E-mail | Web | 12. prosince 2013 v 22:13 | Reagovat

No tedy, to by ani ve snu nenapadalo, dělat pomazánku z rozblemcalých corn flakes :-)
Ale vypadá moc dobře, zkusím alternativu s parmezánem, tak snad to vyjde :-)
Přeju krásný adventní čas (hlavně bez nemocí).

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 13. prosince 2013 v 0:39 | Reagovat

[3]: Ano, takhle natvrdo napsáno - rozblemcané cornflaky - to nezní zrovna lákavě, že? :-)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 20. prosince 2013 v 19:14 | Reagovat

Opravdu zajímavé... to by mě v životě nenapadlo...

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 20:59 | Reagovat

[5]: Naštěstí to napadlo Romana Uhrina, tak díky za to. :-)

7 bara bara | Web | 28. prosince 2013 v 1:14 | Reagovat

super jidlo :)

8 Hanka Hanka | Web | 8. ledna 2014 v 22:28 | Reagovat

Tak jsem dnes nedůvěřivě umíchala malou trochu pomazánky a není špatná - dokonce prošla chuťovou zkouškou mého muže a našich puberťáků.

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 9. ledna 2014 v 21:30 | Reagovat

[8]: Jé, to jsem ráda, že se objevila jedna odvážlivkyně a do receptu se pustila. Před první přípravou jsem měla podobný nedůvěřivý pocit, co z té patlaniny vznikne... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama