Bílý zeleninový krém s jáhlami

10. ledna 2014 v 0:19 | Pipi |  Polévky a předkrmy


Šťastný nový rok, moji milí čtenáři!

Jako první chod každého menu se servíruje předkrm či polévka a je tedy více než příjemné, že rok 2014 na tomto blogu začíná právě polévkou. Ne, že by to bylo mým plánem - recept i fotku jsem si připravila již během prosince a jelikož se mi mezi vánočně laděné články příliš nehodila, uložila jsem si ji takzvaně na horší blogerské časy. A jak to tak vypadá, ty časy nastaly právě teď.

Od Vánoc dokončuji jeden pracovní projekt a na přípravu jídel na web nemám prostor a ani myšlenky, přiznám se. Také se hodlám v lednu vrhnouti na novoroční očistný úklid bytu. Už je to, věřte mi, potřeba. Například kumbál je tak zavalený nepořádkem, že se otvírá jen v nejkrajnějším případě a to musí jeden dávat pozor, aby jej nezavalilo žehlicí prkno spolu s luxem, stojanem, deštníky a krabicemi. Co je ukryto na zemi pod všemi těmi vrstvami raději, ani nechci vědět. Nejhorší situace nastane, když potřebuji krabičku s hřebíky, která se krásně vyjímá na úplném konci kumbálu a k níž se dostanu pouze dramatickým šplhem po prknech opřených o stěnu a policích na protější stěně. Že jde v takové situaci o holý život, nemusím snad zdůrazňovat... :-)

Zpátky k tématu, tedy dnešnímu pokrmu. Jako vždy se jedná o jídlo odrážející moje osobní chutě. Minimálně díky tomuto příspěvku víte, že jsem spíše na husté polévky a navíc si nevím, proč libuji v krémové konzistenci. Mám ráda české smetanové omáčky, zeleninové i obilné kaše, krémové sýry, dezerty s krémem. Vím, že ne každému se tímto předpisem strefím do vkusu, ale na druhou stranu považte, že recept obsahuje bílé zeleninové trio - celer, petržel a bílou část pórku - a já si vážně myslím, že k této chuťově jemné a nasládlé zelenině se krémovitá konzistence dobře hodí.

Polévka je koncipována coby předkrm k hlavnímu chodu. Chcete-li ji servírovat jako hlavní jídlo, je potřeba ji obohatit o nějakou tu bílkovinu. Osobně v takové situaci zvolím hrnek uvařené cizrny a přiliji více vývaru. Svoji bílou barvou, jemnou chutí a konzistencí by se do této polévky jistě hodilo i bílé tofu.

Doufám, že se vám můj první letošní příspěvek líbil a třeba i chutnal!



Bílý zeleninový krém s jáhlami

1/4 celeru
1 petržel
1 větší pórek (použije se pouze bílá část)
1 lžíce másla
1 lžíce oleje
sůl
1 bobkový list
1 kulička nového koření
7 lžic doměkka uvařených jahel * (cca 1/2 hrnku suchých)
cca 4 lžíce smetany
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžíce bílé miso pasty (lze vynechat)


Celer a petržel očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pórek omyjte a oddělte bílou část, kterou nakrájejte na proužky a zelenou část si nechte do jiného receptu, případně do vývaru.

Ve velkém, silnostěnném hrnci si rozehřejte máslo s olejem, vsypte zeleninu, posolte, a cca 5 minut na vyšším stupni opékejte. Zalijte horkým vývarem, přidejte koření a jáhly a společně vařte cca 10 minut, nebo do změknutí zeleniny.

Je-li zelenina měkká, odstavte hrnec z plotny, vyjměte z polévky koření a rozmixujte ji na hladký krém. Zjemněte smetanou, dochuťte sójovou omáčkou a případně i rýžovou miso pastou.

Množství je pro čtyři strávníky.


* Jáhly uvařte na kaši v poměru 1 díl jáhel a 3 díly vody. V rámci efektivity doporučuji si jahel uvařit celý hrnek a do polévky použít asi 7 lžic, zbytek využijte samostatně na kaši, do těsta a podobně.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alizia Alizia | E-mail | Web | 10. ledna 2014 v 15:45 | Reagovat

Hodne netradicni polevka, ale verim, ze bude dobra :-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. ledna 2014 v 16:03 | Reagovat

[1]: Já si ale myslím, že zase tak netradiční ta polévka není - přeci jen se vaří z celeru, petřele a pórku, což je obvyklá polévková zelenina. A že je zahuštěná jáhlami? Ty se, pravda, do polévky příliš často nepoužívají, na druhou stranu je to oblíbená obilovina našich předků, takže si myslím, že se jedná spíš o návrat domů... :-)

Díky za komentář, Alizio!

3 Madla Madla | E-mail | Web | 10. ledna 2014 v 21:43 | Reagovat

Jé, velice podobnou polévku jsem vařila minulý týden, jen s bílou cibulí místo pórku a zahušťovala jsem uvařenou pohankou-lámankou. A sypala plísňovým sýrem, ten já ráda snad i na palačinkách :-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. ledna 2014 v 22:36 | Reagovat

[3]: Tak to máme podobné chutě, tedy až na ten plísňák - ten by přes mne neprošel... ha ha

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 11. ledna 2014 v 17:26 | Reagovat

:) Krémové polévky mám také moc ráda. Šly by jáhly nahradit pohankou?

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. ledna 2014 v 21:56 | Reagovat

[5]: Díky za komentář, Magdaléno. Pohanka by jistě šla použít, ale minimálně chuť bude trochu jiná. Jáhly jsem do receptu vybrala záměrně nejen proto, že jsou světlé, ale také proto, že mají velmi jemnou až neutrální chuť, což se k použité bílé/jemné zelenině myslím dobře hodí. Pohanka je, alespoň pro mne, chuťově o dost výraznější. Na druhou stranu, jestli máš její typickou chuť ráda, tak proč to nezkusit? :-)

7 Teraza Teraza | Web | 8. února 2017 v 8:48 | Reagovat

Jáhly jsem objevila teprve nedávno a proto jsem hledala další nové recepty s jáhlemi. Zítra zkusím tento krém.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama