Kokosky v čokoládě

27. ledna 2014 v 1:32 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo


Nápad na kokosové bonbony v čokoládě se mi v hlavě líhnul již delší dobu. Bylo to hlavně v souvislosti s těmito kokosovými tyčinkami, které mi svou lahodnou chutí a jednoduchým složením o pouhých dvou ingrediencích (kokos a rýžový sirup) nedaly spát. Psala jsem o nich mimo jiné i v tomto mikulášském příspěvku. Dlouho jsem se chystala tuto pochoutku připravit i v domácích podmínkách a nedávno konečně nastal den D. Tady je jeho sladký výsledek...


Ve zkratce řečeno jedná se o naprosto jednoduchý postup, jehož příprava vám však chvilku zabere. Strouhaný kokos se smíchá s rýžovým sirupem a poté je potřeba jej pořádně stlačit do požadovaného tvaru, aby kokos držel při sobě. Nemáte-li formičky podobné těm mým, můžete kokos natlačit do pečícím papírem vyložené formy na koláč či dort a tuto kompaktní placku poté rozkrájet na menší kousky. Pak už jen zbývá čokoládová pokrývka, ztuhnutí a může se mlsat!

jemně sladivý sirup rýžový původu evropského

Nechcete-li použít rýžový sirup, nebo nemáte-li možnost jej nikde sehnat, můžete samozřejmě sáhnout i po jiném tekutém sladidle. Nicméně musím upozornit, že rýžový sirup se na toto konkrétní použití hodí ideálně, zejména proto, že slouží coby pojivo hmoty a proto je jej v kokosové hmotě obsaženo celkem dost. Avšak díky tomu, že je tento sirup pouze jemně sladivý, výsledek vás neumlátí svou sladkou mírou. Obávám se, že v případě například medu, či agávového sirupu, kteréžto sladí mnohem více, by se výsledek dal pregnantně označit za "sladký jako cecek". Protože jsem však jinou, než rýžovou variantu nezkoušela, jedná se pouze o můj teoretický odhad a v praxi to třeba zrovna vám bude vyhovovat.

retro kalíšek na vejce dodnes hrdě slouží svému účelu

poslouží však i novým, moderním úkolům, například velkovýrobě kokosových prsíček

kopcovitá krajina česká

řádně vybalancovaná tmavá čokoláda slazená způsobem ryze přírodním k dostání v bioprodejnách, nebo zde

pohlednice pro čokoholiky

čoko pokrývka

a je po všem...

kdo to ukousl? přiznejte se!


Kokosky v čokoládě

2 hrnky strouhaného kokosu
1/4 - 1/2 hrnku rýžového sirupu
100g kvalitní hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa
kokosový olej

Do mísy nasypte kokos a po částech do něj přimíchávejte rýžový sirup. Směs by měla lepit, ale sladivost přizpůsobte vlastní chuti. Ze směsi vytvářejte malé tvary - já jsem použila staré plastové stojánky na vejce, do kterých se mi skvěle dařilo natlačit kokosovou směs, řádně ji lžící přimáčknout a poté vyloupnout. Právě tlakem vznikne kompaktní tvar a kokos díky tomu neodpadává. Myslím, že postup by měl fungovat například na silikonové formičky.

Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s trochou kokosového oleje. Vytvarované kokosky po částech polijte čokoládovou polevou. Vzhledem k tomu, že jsem se snažila čokoládou šetřit, tak jsem kokosové kousky za pomocí lžičky pokrývala jen základní a slabou vrstvou čokolády, ačkoliv tento zákusek by si silnější vrstvu jistě zasloužil.

Zkoušela jsem dva postupy obalování v čokoládě - buď jsem nejprve polila horní vrstvu kokosek, dala ztuhnout do lednice a poté potřela i spodní stranu a opět nechala ztuhnout, nebo při rychlejším postupu jsem nejprve silnější vrstvou potřela spodní část, kterou jsem hned postavila na tác pokrytý papírem na pečení, poté rovnou polila i horní část kokosek a takto celé dala ztuhnout do lednice. U druhého, rychlejšího postupu se mi stávalo, že spodní vrstva nebyla úplně celistvá a také jsem vyplýtvala více polevy než při prvním, pečlivějším postupu.

Množství vychází na cca 27 kousků, skladujte je v lednici.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 7:06 | Reagovat

bezva jednoduchý recept, na Vánoce ukládám :-) jinak čokoládu taky používám, je super :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 11:56 | Reagovat

Ach, hned bych si pár kousků kokosových prsíček jen tak sezobla :-)

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 14:13 | Reagovat

[1]:

[2]:  Díky holky!

4 Katka Katka | Web | 27. ledna 2014 v 15:38 | Reagovat

Určitě někdy vyzkouším. Děkuji, Pipi, za možnost ochutnávky a ostatním jen doporučuji, tyto kokosky jsou vynikající a šťavnatá dobrota :-).

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 23:56 | Reagovat

[4]: Děkuju, Katko. Jsem vždycky ráda, když někomu moje výtvory chutnají, zvláště, jsou-li zdravějšího charakteru. Tyhle bonbony vážně nejsou žádná dietka :-)

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 9. února 2014 v 10:38 | Reagovat

Recept také ukládám na příští vánoce. :)
Máte moc hezký minipodnos :)

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 9. února 2014 v 17:33 | Reagovat

[6]: Díky, ten stojánek jsem si přivezla z letní dovolené a jsem ráda, že jsem ho konečně použila... :-)

8 Alizia Alizia | E-mail | Web | 11. února 2014 v 16:19 | Reagovat

Tak to je recept pro meho kokosoholika jako stvoreny :-) ukladam a urcite brzo vytvorim :-)

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 12. února 2014 v 18:06 | Reagovat

[8]: Děkuji a doufám, že budou chutnat nejen kokosoholikovi :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama