Kukuřičný nákyp

18. ledna 2014 v 22:25 | Pipi |  Hlavní jídla


Nevím jak vy, ale já zbožňuju zapečená jídla. Smetanové brambory, sýrový nákyp, slaný kyš, plněná zelenina - to vše vítám s úsměvem na tváři a příborem v ruce. Od první chvíle, kdy jsem narazila na recept na tento kukuřičný koláč, jsem tušila, že mi bude chutnat. Všechno, co se zapéká se sýrem, nemůže přece chutnat špatně!

Předpis jsem našla v knize Den bez masa a trochu jsem si jej, jako obvykle, upravila. Nákyp se připravuje z instantní kukuřičné polenty (nebo mouky) a je díky tomu nejen bezlepkový, ale i krásně žlutý a velmi chutný. Kukuřičnou mouku mám ráda a přidávám ji v malém množství do různých těst na koláče a chleby, ale obvykle v mých jídlech hraje druhé housle - je totiž na můj vkus poněkud sušší. Dnešní pokrm je ovšem sólo pro kukuřici - jak v sypké formě, tak v podobě celých kukuřičných zrn. Výsledek je nečekaně šťavnatý a lahodný! U juniora tento nákyp sice neprošel, nicméně kamarádka, na které jsem pokrm testovala, moje nadšení sdílela.

Nemáte-li přístup ke kukuřičné polentě, či mouce, myslím, že recept ustojí i záměnu za polohrubou pšeničnou mouku, ale podle mě už to pak nebude ono. Mouka z kukuřice bývá kromě obchodů se zdravou výživou dobře k dostání i v supermarketech a jedná se o cenově příznivou bezlepkovou mouku, jejíž cena se pohybuje kolem čtyřiceti korun za kilo. Instantní polenta je o něco dražší. Ctíte-li sezónu, můžete dovezené jarní cibulky nahradit za český pórek, jehož chuť bude ve výsledku chutnat podobně.

Další fotky najdete uvnitř článku. Dobrou chuť!



jarní cibulky

orestované jarní cibulky se sušenou chilli papričkou

nákyp před upečením

šťavnatý výsledek

Kukuřičný nákyp

olej (například olivový či sezamový)
8 jarních cibulek, pokrájených
1 sušená chilli paprička (lze vynechat)
2 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
180g nahrubo nastrouhaného sýru (čedaru, případně eidamu)
1 konzerva kukuřice (cca 400g samotné kukuřice)
2 vejce
200g zakysané smetany


Horkovzdušnou troubu nechte předehřát na 180 stupňů. Na pánvi si rozpalte olej a vhoďte do něj předem pokrájené jarní cibulky. Máte-li rádi pálivá jídla, můžete spolu s cibulkami orestovat i v hmoždíři nadrcenou sušenou chilli papričku. Osobně ji maximálně přidávám vcelku a nechám tak do oleje pustit pouze slabý náznak pikantnosti, ale koláč je dokonalý i bez pálivé chuti. Jarní cibulky opékejte pár minut a poté je nechte chladnout.

Do větší mísy prosejte kukuřičnou mouku s práškem do pečiva, přidejte 140g sýru (zbylým sýrem posypete povrch nákypu). Kukuřici z konzervy slijte a na sítku propláchněte čistou vodou. Okapanou kukuřici a orestované cibulky přimíchejte k suché směsi.

V menší misce ušlehejte vejce se smetanou a spojte se zbylou kukuřičnou směsí. Takto vzniklé těsto vlijte do malé dortové formy, předem vyložené pečícím papírem. Povrch koláče rovnoměrně posypte zbylými čtyřiceti gramy sýru. Dejte zapéct na 35 - 40 minut.

Množství je pro 4-6 porcí.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | Web | 19. ledna 2014 v 8:45 | Reagovat

Den bez masa mi přinesl letos Ježíšek, ale zatím jsem jen ve fázi listování. Jak se ti líbí kuchařka? :-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 19. ledna 2014 v 9:45 | Reagovat

[1]: Kniha se mi zatím moc líbí a fakt, že jsem z ní už uvařila mluví za vše - zase tak často dle kuchařek nevařím. Mám ji na seznamu knih, co chci mít doma na poličce... :-)

3 Hanaka Hanaka | 20. ledna 2014 v 9:42 | Reagovat

Zapečenou polentu máme moc rádi, jen jsem ji vždy předtím uvařila. Fakt se udělá, když se instantní polenta zamíchá "na sucho" a vloží do trouby? Budu muset vyzkoušet... :-)

4 Tyna Tyna | Web | 21. ledna 2014 v 14:19 | Reagovat

Moc děkuji za skvělou inspiraci při vaření. Tohle se chystám zkusit, polentu zbožňuju :-) www.tynatyna.cz

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 21:03 | Reagovat

[3]: Ona se ta polenta nepeče "nasucho", je součástí těsta a při pečení do sebe natáhne tekutinu. Je to úplně stejný princip jako například u kukuřično-tvarohového koláče od Hanky Zemanové zde: http://leblogdepipi.blog.cz/1106/kukuricno-tvarohovy-kolac-s-ovocem

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 21:06 | Reagovat

[4]: Díky Tyno, snad bude chutnat!

7 Madla Madla | E-mail | Web | 22. ledna 2014 v 14:41 | Reagovat

Mňam! Už vím, co bude brzy k večeři :-)

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 22. ledna 2014 v 20:40 | Reagovat

[7]: Díky Madlo a napiš pak jak se dílo podařilo a zda chutnalo! :-)

9 Madla Madla | E-mail | Web | 30. ledna 2014 v 12:17 | Reagovat

Ještě se chci zeptat na gramáž té konzervy kukuřice, jestli je to velká, co má 425 g, nebo střední nebo malá. Díky, chci dnes zkusit na večeři.

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. ledna 2014 v 14:47 | Reagovat

[9]: Koukám, že jsem to napsala trochu matoucně, budu to muset upravit. Kukuřice by mělo být kolem 400g a to myslím hmotnost samotné kukuřice, nikoliv té konzervy, přijde mi to průkaznější, když se objem tekutiny může u různých výrobců lišit. Nebo třeba někdo sáhne po mražené kukuřici a také si ji bude muset převážit. Já používala Bonduelle 425ml. Ale dáš-li víc, či míň, recept to unese, je bezproblémový... :-)

11 Olinka Olinka | Web | 7. února 2014 v 14:35 | Reagovat

Milá Pipi, to je mi zas recept jak na zavolanou. Kdysi jsem si kukuřičnou mouku koupila, zkusila ji odsypat do chleba, žel se tento pokus nevydařil a chleba byl na vyhození (jakožto i zbylá mouka, za měsíc se v ní začali líhnout moli...). Tento nákyp musím co nejdřív vyzkoušet, určitě bude stejně upgradeovatelný jako quiche, který miluju, ale přece jen lístkové těsto není dvakrát dietní... Takže opět díky za super inspiraci!

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 7. února 2014 v 19:02 | Reagovat

[11]: Děkuju za komentář, Olinko. Listové těsto vskutku není dietní, což je přesně ten důvod, proč je tak dobré... :-) Doufám, že ti nákyp bude chutnat, já jsem z něj úplně nadšená.

PS: byla jsem na návštěvě u Tebe na blogu a chtěla jsem Ti napsat komentář k článku o cestě do Izraele, ale bohužel u komentářů není možnost anonymního přihlášení a ty ostatní účty samozřejmě nemám. Tak kdyby sis tuto moji reakci náhodou přečetla, tak věz, že ta nerozpoznatelná zelenina, cos měla na fotce by, myslím, mohla být okra, neboli ibišek jedlý.

13 Olinka Olinka | Web | 8. února 2014 v 17:03 | Reagovat

Jé, díky Pipi za upozornění, s těmi komentáři jsem to vůbec nevěděla, ale už jsem to opravila, takže zanechat vzkaz už by se mělo zdařit i neregistrovaným:-) Děkuji za tip na okru, už jsem o ní kdysi slyšela, dokonce si vybavuju recept na plněnou okru z jedné vegetariánské kuchařky, ale u nás jsem ji nikdy neviděla. Možná někde ve vietnamské tržnici by byla? Asi už bych se konečně měla vypravit na Olomouckou :-)

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 8. února 2014 v 23:56 | Reagovat

[13]: Já osobně okru znám jen z indických restaurací a koupila jsem si ji i v plechovce přes web. Čerstvou jsem ji nikdy neviděla a ani bych asi nechtěla si ji kupovat, když už takhle toho kupuji dost dovezeného. Obávám se, že ti v tomto směru nemohu moc poradit... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama