Čokoládový krém z avokáda

1. února 2014 v 14:17 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla


Od sladkého si ani v dnešním příspěvku neodpočineme, protože právě servíruji čokoládový krém! Sladkosti od Pipi, jak víte, obvykle nejsou nezdravé, někdy jsou dokonce přímo k tělu blahodárné. A to si myslím je i případ dnešního čokoládového krému. Jedná se o dezert, který jsem si vypůjčila z vitariánské kuchyně - obsahuje totiž samé "živé", tedy syrové, tepelně neupravené suroviny. Už delší dobu jsem chtěla tento postup na blogu uveřejnit, protože kromě svých příjemných chuťových požitků nabízí recept také extra snadnou přípravu, což zcela odpovídá mé líné povaze.

Příprava tohoto krému je tedy jednoduchá, nicméně je potřeba, aby všechny obsažené suroviny byly v té nejvyšší kvalitě a formě. Myslím tím hlavně to, že avokádo i banány musí být perfektně zralé, na tomto faktu stojí a padá celý recept. Z nezralého avokáda, či zelených banánů dobrý krém zkrátka neuděláte. Další složkou v receptu je nepražené kakao, kteréžto je díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a především antioxidantů považováno za superpotravinu. "Živé" kakao je již běžně k vidění v prodejnách zdravé výživy, můžete si jej také snadno objednat na internetu například u Life foodu. Je-li pro vás tato varianta cenově, či jinak nedostupná, použijte klidně klasické kakao, chuť bude podobná, ošidíte pouze své tělo o výživné látky a povzbuzující účinky na šedé buňky mozkové (kdyby tak znal nepražené kakao Hercule Poirot! :-)



Postup níže uvedený berte prosím jako základní, neboť jej můžete jakkoli upravovat a rozvíjet podle své vlastní chuti a momentální sezóny. Sama jsem krém sladila datlovým sirupem (nechtěla jsem unavovat svůj letitý mixér, pamatující ještě minulý režim), ovšem můžete místo něj použít hrst předem namočených datlí bez pecek. Myslím, že takové sušené švestky místo datlí budou také chutnat famózně a navíc více česky. Můžete přidat pomerančovou kůru, nebo koření typu kardamomu, skořice, chilli...


Ačkoliv se evidentně jedná o zdravou delikatesu, nebude se konkrétně u mě na talíři objevovat příliš často. Mám s ním, stejně jako s celým vitariánstvím, jeden velký problém, který se jmenuje ekologická stopa. Ano, jistě jste si také uvědomili, že všechny obsažené suroviny jsou dovezené. A to hodně zdaleka! Kdybych na tento fakt nemyslela, mám svoje milované avokádo na talíři DENNĚ. Jenže nákupem těchto exotických lahůdek člověk zároveň dává hlas letecké a kamionové dopravě, což mi osobně není jedno. Samozřejmě dovezené věci kupuji, hlavně v zimě se jedná o příjemné zpestření "mrtvé" vitamínové sezóny, ale snažím se to nepřehánět.

zelené máslo made in nature


vnitřek avokáda nožem nakrájejte na kostičky a pak jej lžící podeberte



Čokoládový krém

1 zralé, měkké avokádo
2 větší, velmi zralé banány
1 - 2 lžíce nepraženého kakaa
2 - 3 lžíce datlového sirupu
sušené ovoce a oříšky na ozdobu

Avokádo vydlabejte, banány oloupejte a oboje v mixéru, nebo pomocí tyčového mixéru proměňte v krém, do kterého dle své chuti postupně přidávejte nepražené kakao a sirup. Povrch ozdobte sušeným ovocem (já použila papaju), případně oříšky (já použila lískové).

Množství je cca na 2 porce, podle toho jak moc jste ochotni se dělit... :-)

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | Web | 2. února 2014 v 8:36 | Reagovat

Krém znám a dělávám celkem často :-) taky miluji avokádo a štve mě, že je to dovoz, ale teď v zimě to jinak nejde než občas zpestřit nějakou tou exotikou, jinak bysme se zbláznili z té monotónnosti.

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. února 2014 v 12:24 | Reagovat

[1]: Souhlasím, zejména v zimě by člověk měl nad dovozem přimhouřit oko, protože jinak by to byla až do jara nuda...

3 HaF HaF | Web | 8. února 2014 v 13:21 | Reagovat

Dnes jsem odzkoušela na snídani a velmi chutnalo. Drahá sestra, která se dopoledne stavovala, slupla druhou porci a prohlásila, že bude chodit častěji!

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 8. února 2014 v 15:16 | Reagovat

[3]: To mám radost, to mám radost! Děkuju za komentář, Hanko!

5 Eva Eva | 14. února 2014 v 8:50 | Reagovat

Výborné, skvěle chutná, příště udělám rovnou ze dvou dávek :-)

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 14. února 2014 v 13:00 | Reagovat

[5]: Jsem ráda, že chutnalo! :-)

7 Janča Janča | Web | 7. března 2016 v 16:14 | Reagovat

Díky za skvělý tip! :-) K té ekologické stopě - na jednu stranu souhlasím, ale myslím, že tím nákupem zase podporujeme chudé lidi v těch dalekých krajích, kteří by si jinam jen stěží vydělávali na živobytí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama