Z nákupního košíku... sojové salámy Kalma

6. února 2014 v 20:45 | Pipi |  Z nákupního košíku

Už dlouho jsem nepsala příspěvek do rubriky Z nákupního košíku, a proto bych toho ráda využila nyní a doporučila Vám další výrobek, který se těší mé oblibě. Já vím, já vím. Jíte-li maso, asi se vám představa rostlinné náhražky příliš nezamlouvá, zvláště je-li vyrobena ze sóje, která se nepříliš populárně používá coby "výplň" i do živočišných výrobků a uzenin. Jako vždy se nesnažím vnucovat vám své chutě a názory, ale pouze nabídnout alternativu. A sojové salámy od české firmy Kalma jinou možnost nabízejí. Zda-li je to volba lepší, zdravější, chutnější a pro vás konkrétně vhodnější, než výrobky z masa, je pouze na vašem vlastním uvážení.

Ztotožňuji se s názorem, že se sójou by to člověk neměl přehánět, ostatně jako se vším. Jste-li průměrní všežrouti, není pravděpodobné, že byste se potýkali s nedostatkem bílkovin. Spíš naopak. Pokud se však, jako já, masu vyhýbáte, nebo jej hodně omezujete, pak se na proteiny bohatá sója ve vašem jídelníčku asi objevuje často. Osobně mi výrobky ze sóji moc chutnají a cítím se po nich dobře. Na rozdíl od ostatních luštěnin, například po takovém tofu či tempehu nikdy netrpím nadýmáním. A jak zaženou hlad, panečku!

Ale zpátky k dnešnímu produktu - firma Kalma vyrábí tři varianty této rostlinné uzeniny - Sojový salám se zeleným pepřem, pikantní Salami a Salám s drůbeží příchutí a olivami. Moje nejoblíbenější verze je rozhodně drůbeží s olivami. Může se to zdát divné, ale vždy když si pochutnávám na tomto salámu, mám pocit, že jím salám junior, který mi dříve chutnal. Víte, já měla uzeniny vždycky docela ráda, a kdo ne, že? Jenže jako vybíravka vybíravá jsem nesnesla cokoliv, co obsahovalo šlachy, tlusté okraje a podobné hrůzy. Tudíž jsem většinou sahala jen po libové šunce, nebo salámu junior, který už býval celý rozemletý a přeměněný, takže tam nic šlachoidního obvykle nebylo.



Chtěla jsem svému oblíbenému salámu udělat pěknou lákavou úvodní fotografii a tak už mě před nějakou dobou napadlo použít jej místo šunky do chlebíčku. Klasického českého chlebíčku. Možná to o mně nevíte, ale já jsem velká fanynka chlebíčků. Je to tak retro! :-)) Bohatě obložené plátky veky se tradičně připravují, nebo kupují k nějakým slavnostním příležitostem, oslavám, slouží k pohoštění pro návštěvy, nebo coby malé jídlo při návštěvě cukrárny, divadla a podobně. A navíc se pro ně chodí do lahůdek! To znamená, že je mám (a nejen já, že? :-) od věky věků spojené s příjemnými událostmi, oslavami, silvestrem a zkrátka dobou, kdy se na nějakou tu kalorii nehledí a člověk si bez výčitek dopřává. A přesně tyto pocity se mi pokaždé znovu vybaví, kdykoliv se zakousnu do obloženého chlebíčku. Naší národní chlouby, která se prostě nedá! jíst kulturně. Vždycky si zapatlám ústa, padá mi okurka, či vejce, nebo spíš obojí, prsty mám od majonézy. Připadám si přitom jako zvíře, ale jsem neskonale šťastná... :-)

Během dopoledne jsem se tedy věnovala výrobě domácích chlebíčků a to zcela výjimečně jen kvůli výsledné fotce, neboť tuto práci umí jiní dělat mnohem lépe. Zejména bramborový salát mi stále nejde vykouzlit tak, abych s ním byla spokojená. Množství salátu jsem připravovala "od oka", což v překladu znamená, že výsledkem byl kýbl plný salátu. Ovšem mělo to svá pozitiva - například jsem dnes celý den konzumovala výhradně chlebíčky a už jsem jich snědla tak kolem deseti (a to ještě máme před sebou večer) - no jak říkám - den snů! :-)

Přiznejte se mi, také milujete chlebíčky? Nebo se snad najde jedinec, kterému nešmakují?


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 yuripovidky yuripovidky | Web | 6. února 2014 v 20:54 | Reagovat

Fůj, nejhorší blog na světě!!!
P.S.: Píšu líp!!!
P.P.S.: Otřesný dess!!!

2 Therése Therése | E-mail | Web | 6. února 2014 v 21:17 | Reagovat

Pipi, já jsem totální chlebíčkarián, takže tvůj příspěvek mi mluví z duše:-)) A toho pana rádoby vtipného kritika v prvním komentáři si nevšímej...

3 Anna Anna | 6. února 2014 v 22:16 | Reagovat

Achh taky mi mluvíte z duše! nebylo nic lepšího než si dát vajíčkový chlebíček a mít majonezu až na nose. ta slast! :-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 6. února 2014 v 22:26 | Reagovat

[2]: Děkuju Therése! :-)

5 Therése Therése | E-mail | Web | 6. února 2014 v 22:27 | Reagovat

[3]:Přesně a být celá upatlaná, ale moc spokojená, a ta chuť toho vajíčka, no mňam:-)

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 6. února 2014 v 22:27 | Reagovat

[3]: Také hlasuji pro vajíčkový!!! Ono to snad ani nejde se zakousnout do vajíčkového chlebíčku a nemít nos od majolky, že? :-D

7 Markéta Markéta | 7. února 2014 v 13:51 | Reagovat

Jóóó, chlebíčky.... Jakožto nemasožravec si jednou čas dopřávám vajíčkové s kopou majonézy. Bohužel při posledním nákupu ma mě čekala zrada. Až doma jsem zjistila, že do bramborového salátu začali přidávat salám. Nechápu a štve mě to, i když jsem pokaždé očekávala žlučníkový záchvat, za tu chvilku slasti to stálo.:))) Jinak za mě sojové salámy fakt neeee!

8 HaF HaF | Web | 8. února 2014 v 13:31 | Reagovat

Není nic horšího, než blbec, který rozvine své vrozené vlastnosti - to jen na okraj k prvnímu komentáři.
Jinak ta první fotka je boží - hned jsem dostala chuť na chlebíček! Já také sójové salámy nejím, ale to neznamená, že to nemůže být dobré. Za mě - buď s plátkem dobré šunky, nebo bez - s dobrým salátem a vajíčkem, nechám se zlákat kdykoli.

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 8. února 2014 v 15:20 | Reagovat

[8]: Děkuju, doufala jsem, že se mi podaří fotkou vzbuzovat chutě :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama