Čokoládový tvarohový dort

19. března 2014 v 23:53 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla


Čokoládový dort je mezi zákusky klasikou podobně jako malé černé v dámském šatníku - ani jedno nikdy nevyjde z módy a ani jedno vás nezklame, když nevíte co na sebe, nebo co upéct pro návštěvu.

Předpis na tento čokoládový čískejk jsem našla mezi veganskými recepty a dlouho se mi nad ním sbíhaly sliny. Před nějakou dobou jsem si jeho upravenou verzi poprvé (a s úspěchem) vyzkoušela a o týden později jsem jej pekla ještě jednou kvůli focení. V těchto posledních, nebývale teplých týdnech jarní počasí udělalo s přírodou divy a nastala moje nemilejší doba v roce. Čas, kdy se tráva začíná opět zelenat, kdy si nenápadně, ale jistě první pupeny a drobná květena klestí cestu na boží světlo, kdy ptáci štěbetají a zpívají jako o závod a lidé radostně odhazují svrchníky, je pro mě tím opravdovým začátkem roku. Nikdy nevnímám přírodu tak zřetelně a nadšeně jako na jaře.

Nuže a v nynějším inspirativním čase se mi vnuknul nápad, jak tento sezónu ignorující dort propojit se současnou probouzející se přírodou. Když jsem si prohlížela, jak naši zahradu okupují lány fialek, napadlo mne, jak krásně by se jejich fialové kvítky vyjímaly v kontrastu s tmavou čokoládou. Nakonec jsem šla ještě dál - sluneční paprsky mne doslova vytáhly do plenéru a po chvilce okukování jsem zvolila netradiční lokaci pro focení - záhon.

Při focení v přírodě si vždycky vzpomenu na Kláru z "Kopce", kterážto je specialistkou na venkovní focení a talíře s jejími výtvory si běžně lebedí v záhonech, v houfu slípek, na trávně mezi pampeliškami, na sněhu, na plotě ohrady s koňmi a podobně. S jejími přírodními zátišími nemohu soutěžit, neboť Klára má na focení, narozdíl ode mne, k dispozici takové suprácké rekvizity jako jsou slepice, koně, trakař, kurník, pole a louky a asi dvacet dětí... :-) Nevadí, i tak je plezír vyjít si s gáblíkem na čerstvý vzduch a hledat pěkné zákoutí kdesi mezi zahradní květenou. Tento kontakt s přírodou je důležitý zvláště pro nás, homo metropolitus, neboli člověka městského.

Krásné jaro všem!





corpus delicti


tvarohovo-čokoládová náplň



Čokoládový tvarohový dort

korpus:
150g sušenek (doporučuji celozrnné Molenaartje, či jablečné bio kačenky)
2 lžíce másla, rozpuštěného
2 lžíce datlového sirupu
1 lžíce kakaa, přesátého

náplň:
2 tabulky kvalitní tmavé čokolády (používám Balance se stévií)
250g mascarpone
250g polotučného tvarohu
50 - 100ml datlového sirupu (dle vaší míry sladivosti)
2 vejce

poleva:
1 tabulka kvalitní tmavé čokolády (používám Balance se stévií)
lžíce másla


Nejprve si ve vodní lázni rozpusťte dvě tabulky čokolády do náplně a poté nechte chladnout. Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Malou dortovou formu vyložte papírem na pečení. Sušenky dle vašeho výběru nadrťte (například v hmoždíři) tak, aby tam stále zbyly kousky a smíchejte je se zbylými ingrediencemi na korpus. Tuto směs potom přesuňte do formy a lžící ji natlačte a uhlaďte po dně.

V jiné míse smíchejte rozpuštěnou čokoládu s mascarpone, tvarohem a sladidlem. V této fázi, dokud nepoužijete vajíčka, směs ochutnejte a dolaďte množství sladidla podle vaší chuti. Poté přidejte dvě lehce prošlehaná vejce a opět dobře promíchejte. Nalijte do formy na sušenkový základ, uhlaďte a dejte péci na cca 30 minut. Po upečení by prostředek dortu měl být stále ještě měkký, jakýsi mírně "hýbací". Poté vypněte troubu a dort nechte v troubě ještě 10 minut dojít.

Upečený dort nechte zcela vychladnout a poté si rozpusťte zbylou, třetí tabulku čokolády spolu s máslem. Máte-li velmi hořkou čokoládu, můžete přidat trochu datlového sirupu. Touto polevou polijte upečený dort a nechte opět vychladit.

Dort by se měl ještě před podáváním chladit alespoň 4 hodiny v lednici. Množství je na cca 8 - 10 kousků.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 KLára KLára | E-mail | Web | 20. března 2014 v 8:57 | Reagovat

Pipi - díky! Asi dvacet dětí :-)) KOláč je luxusní, musím udělat zase čokoládový koláč !

2 KLára KLára | E-mail | Web | 20. března 2014 v 8:59 | Reagovat

Ještě jsem zapomněla, s Klárou rozhodně soutěžit můžeš, protože KLára si postaví většinou talíř na kraj stolu s vědomím, jak se tam hezky láme světlo, které se tam fakt láme, ovšem zcela jiak, než je na hezkou fotku potřeba :). Všechny ty fotky, kromě přímých po vaření fotí pan domácí. Kdybych je fotila já, většinou by to byly ostré šmouhy a za nimi rozmazaný talíř - děti neděti :)

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 20. března 2014 v 13:07 | Reagovat

[2]: Tak tedy slava panu domacimu :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 24. března 2014 v 10:04 | Reagovat

Tak tento cheesecake je fantastický! Bohudíky za fazolové muffiny s čokoládou a pomerančem, které jsem právě dojedla, protože jinak bych se uslintala k smrti! ... A stejně se uslintám!
Vypadá fakt parádně a musím pochválit krásné aranžmá. Hmmm, asi si ho brzy upeču, jen asi místo mascarpone dám domácí lučinu, s tou se nic zkazit nemůže :-)

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 24. března 2014 v 15:11 | Reagovat

[4]: Díky Madlo, jsem ráda, že i zde zafungoval Pavlovův reflex :-) Máš-li ráda hutné čoko dortíky, tak tento je podle mě moc dobrý a překvapilo mě, že chutnal i kamarádkám, které jedí cukr, tedy že na ně nebyl málo sladký, jak se mi občas stává.

Pokud nemáš v dosahu mascarpone, tak bych ti spíš než jinak moc dobrou lučinu doporučila tučný tvaroh. Bojím se, že lučina je méně tučná a výsledek bude drobivější. Nebo lučinu a tučný tvaroh místo polotučného. Zkrátka na tuku bych nešetřila... :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 25. března 2014 v 11:01 | Reagovat

Tak tak, do tvarohových dortů dávám vždycky tučný tvaroh a musím říct, že o tom tvém čokoládovém se mi dokonce i zdálo :-) Jen uvažuju, jaký udělat bezlepkový korpus, abych nemusela použít nic kupovaného...
No, každopádně ho velice brzy upeču a pak dám vědět, ale už teď vím, že to bude bomba, jako každý tvůj recept.

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. března 2014 v 15:43 | Reagovat

[6]: Díky Madlo. O těch bezlepkových sušenkách jsem přemýšlela, ale říkala jsem si, že si bezlepkáři určitě pečou sami, nemáš to tak?

Jinak v biopotravinách jsem častokrát zahlédla bezlepkové piškoty a biopekárna Zemanka má kromě těch zmíněných piškotů i další bezlepkové sušenky - viz zde: http://eshop.biopekarnazemanka.cz/Bezlepkove-bio-pecivo

8 Madla Madla | E-mail | Web | 25. března 2014 v 20:55 | Reagovat

Jojo, bezlepkové piškoty i sušenky se už dají celkem v pohodě koupit i v malém městě, jenže smůla je v tom, že mě nechutnají, jsou na mě moc přeslazené. Takže asi udělám svou oblíbenou drobenku z jáhlových vloček a mandlí, trochu dochutím třtinovým cukrem a dobarvím kakaem a bude to :-)

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. března 2014 v 22:43 | Reagovat

[8]: Aha, no, já se v tom moc neorientuji, pouze jsem si všimla, že Zemanka dělá bezlepkové sušenky slazené rýžovým sirupem, tedy bez cukru, ale jsou dosti drahé, tak jsem je zatím nekupovala.

Ty vločky jsou dobrý nápad! Ještě mě napadlo místo sušenek použít hrubě sekané ořechy - právě třeba mandle, spojit to sirupem, či medem, máslem a kakaem... co myslíš?

10 Madla Madla | E-mail | Web | 27. března 2014 v 19:49 | Reagovat

Pipi: Jojo, přesně takhle to dělám, najemno umelu vločky + ořechy (mandle, vlašáky, kokos - aby to ladilo s krémovou vrstvou), doslazuju medem nebo třtinovým cukrem, u bezlepkové varianty používám jako pojidlo vejce, u klasické jen trošku mléka.

11 Tereza Tereza | E-mail | 8. dubna 2014 v 15:19 | Reagovat

Tak ozkoušeno! Koláč je výborný, nikomu jsme nedali a celý snědli s mužem sami dva :) Jen čoko-polevu nahoru už jsem nedělala, přišlo mi, že by byl už příliš čokoládový. Korpus jsem udělala jen z mandlové mouky, kakaa a másla a byl moc dobrý.

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 8. dubna 2014 v 20:57 | Reagovat

[11]: Jsem ráda, že vám chutnalo, Terko. Dort je fakt hodně čokoládový, stačí mi jeden kousek a jsem plná... :-)

13 Jitka Jitka | E-mail | 20. dubna 2014 v 18:16 | Reagovat

Ahoj Pipi,dělala jsem dnes dort a je vynikající :)...dala jsem k tomu ještě šlehačku a lžičku jahodové marmelády-a bylo to prostě ňam!Díky

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. dubna 2014 v 20:51 | Reagovat

[13]: Ahoj Jitko, tak to je bezva, že ti dort chutnal! Když jsem jej pekla prvně pro přátele, vymyslela jsem podobnou chuťovou kombinaci - créme fraiche a čerstvé jahody. Ten dekadentní dort si o nějakou tu smetánku přímo škemrá... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama