Fazolová polévka s pórkem a paprikou

5. března 2014 v 0:02 | Pipi |  Polévky a předkrmy


V minulém, výročním článku jste mi napsali toliko milých komentářů, že se až cítím nesvá, zda si té chvály zasloužím. No, nemohu ale podceňovat váš zdravý úsudek, tak se holt budu snažit, aby nás to všechny i nadále bavilo... :-)
Po jakémsi neúspěšném narozeninovém pečení, o kterém jsem minule psala, jsem si potřebovala od blogu trochu oddechnout a nechat inspiraci plynout volněji, bez omezení termínů. Nyní jsem však již opět v zápřahu a kromě tohoto dnešního jídla pracuji zároveň na dalším článku, který bude textově mnohem výživnější...

Pro dnešek jsem si pro vás připravila polévku z malých červených fazolí. Nevznikla podle žádného přesného plánu, neboť polévky (na rozdíl od paní Michopulu) nikdy nevařím podle receptu, ale zásadně podle stavu domácích zásob. Nikdy nic neměřím, nevážím, ale sypu, liju a kořením dle situace a požadavků obsažených ingrediencí. Jako obvykle byla i tato fazolovka dílem náhody, ale zachutnala mi tak, že jsem si ji kvůli vám rozhodla uvařit i napodruhé, abych si zaznamenala množství a gramáž surovin, délku vaření a zkrátka vše pro správný recept.

Vařím-li polévku jako samostatný hlavní chod, vždy se snažím ohlídat zásadu zasycení inspirovanou makrobiotikou, a to, že jídlo by mělo obsahovat dva až tři druhy zeleniny (zde červená paprika a pórek), bílkovinu (malé fazole) a obilovinu (v tomto případě přikusovaný celozrnný chléb) a samozřejmě tuk (zde rostlinný olej). Dříve než jsem znala tuto zásadu, tak jsem běžně vařívala kotel zeleninové polévky zahuštěné moukou bez obsažené bílkoviny. Bez ohledu na množství talířů, které jsem snědla, jsem po takové polévce stále cítila hlad. Doháněla jsem to pak čokoládou a podobnými nesmysly. Teď už si proteiny hlídám lépe a díky tomu už se mi málokdy stane, že by mě jídlo nezasytilo.





Fazolové polévky mám už od dětství v oblibě. Máma nám doma často vařívala polévku z bílých fazolí, které jsou jemnější a máslovější chuti, přidávala k nim červenou papriku a výsledná barva polévky byla taková hezky narůžovělá. Díky tomu, že fazole jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, má polévka z nich uvařená velmi sytivý účinek, což člověk ocení hlavně v zimních měsících.

Kromě příjemné chuti, která mě na této polévce baví, jsem vás chtěla upozornit vůbec na samotnou existenci malých červených fazolí. Pokud se nepletu, jedná se o menší odrůdu fazole ledviny, která je trochu větší, než fazole adzuki. Kupuji ji v prodejně zdravé výživy, i když častěji bývá k vidění její větší sestra. Po celonočním namáčení jsou opravdu rychle uvařené - v tlakovém hrnci je vařím pouhých 25 minut! Přijde mi to úžasné, a proto si jich často navařím hromadu do zásoby a dávám si je po menších porcích do krabiček a mrazím je na pozdější potřebu. Luštěniny přece nevařím každý den, to bych se zbláznila... :-)




Doufám, že se vám dnešní článek líbil, a v příštím příspěvku se můžete těšit na zbrusu novou recenzi kuchařské knihy! Budu listovat, hodnotit, kritizovat, chválit i vařit! Tušíte, která kniha přijde Pipce "pod kudlu"? Myslím, že budete překvapeni, tak se těšte! :-)




Fazolová polévka s pórkem a paprikou

1 hrnek malých červených fazolí, přes noc namočených
1 bobkový list
1/2 lžičky drceného kmínu
4 hrnky vody
olej na smažení
1 malá červená paprika, nebo 1/2 velké
1 malý pórek, nebo 1/2 velkého (bílá i zelená část)
sůl
přírodní sójová omáčka na dochucení
čerstvá petrželka na ozdobu


Červené fazole, které jste si předem namočili, nejdříve slijte, vsypte do nižšího tlakového hrnce, zalijte 4 hrnky vody a dejte vařit spolu s bobkovým listem a kmínem. Pro pokročilé doporučuji přidat malý kousek řasy Kombu. Když se fazole začnou vařit, sbírejte lžící pěnu, která se tvoří na hladině. Hrnec uzavřete a po natlakování snižte teplotu (používám stupeň 4 z 11 možných). Vařte 25minut.

V době, kdy se vám vaří fazole, si důkladně očistěte pórek i papriku a nakrájejte je na proužky a kostičky. Jakmile uplyne 25 minut, odstavte fazole z plotýnky a nechte je v hrnci dojít. Na stejné plotýnce pokračujte s velkým polévkovým hrncem, ve kterém si rozehřejte olej a cca 5 minut na něm restujte zeleninu s trochou soli. Odtlakované fazole i s vodou, ve které se vařily, vlijte do hrnce se zeleninou, důkladně promíchejte a společně povařte do změknutí zeleniny, zhruba 5 minut.

Po odstavení z plotny polévku dochuťte sójovou omáčkou a na talířích ozdobte čerstvými bylinkami. Osobně ráda polévku ještě zahustím rozmixováním cca 2 naběraček polévky. Použijete-li tuto sytou polévku místo hlavního jídla, vyjde množství na 2 strávníky. V případě, že bude polévka součástí chodu, najedí se až 4 strávníci.


Foto: Pipi

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 5. března 2014 v 8:00 | Reagovat

Tak ta musí být výborná, takový nášup zeleniny to se mi líbí :)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. března 2014 v 8:46 | Reagovat

[1]: Díky Jano :-)

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 8. března 2014 v 20:52 | Reagovat

Zaujala mě informace o bílkovině v polévce... vařím skutečně málo takových, které to splňují - napadá mě snad jen zeleninová s červenou čočkou... :) Děkuji za tip a těším se na recenzi :)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. března 2014 v 21:14 | Reagovat

[3]: Pokud je polévka jen jedním z chodů, tak může být jaká chce - klidně jen lehký zeleninový vývar, který nabudí žaludek na následující baštu.

Já osobně vařím polévku většinou jako hlavní jídlo a ta tím pádem musí být výživnější a bez té bílkoviny mě to na dlouho nezasytí. Od té doby, co si tuto věc hlídám, tak už po obědě nemívám dlouho hlad, maximálně chuť na něco sladkého, ale to je zas na jinou debatu :-)

5 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 11. března 2014 v 17:31 | Reagovat

Tak pórek a celou papriku jsem do fazolovky nikdy nedával, inspirace hodná následování :)

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. března 2014 v 17:54 | Reagovat

[5]: Díky a snad bude chutnat! :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 25. března 2014 v 11:03 | Reagovat

Tak pod to se podepisuju! Když máme bezmasé jídlo (což je kupodivu celkem často), tak se vždycky sanžím o podobnou luštěninovo-obilnou polévku. A už se strašně těším, až budou tuzemské papriky, abych tuhle dobrotu mohla taky uvařit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama