Těstoviny se špenátem a sýrem

28. března 2014 v 22:57 | Pipi |  Hlavní jídla


Všimla jsem si, že na blogu poměrně zanedbávám těstoviny. Hlavní důvod je asi ten, že těstoviny jsou pro mě synonymem toho nejjednoduššího jídla. Mám pocit, že takovéto snadné recepty umí připravit každý, kdo dovede aspoň trochu vařit. Často váhám, zda předpis podobného ražení mám na blog vůbec dávat. Většinou raději volím složitější, případně neobvyklejší hlavní jídla. Paradoxně právě ta sofistikovaná jídla nevařím tak často, jak by se mohlo zdát. Naopak kuskus a těstoviny jsou mým "denním chlebem". Dnes jsem se pro změnu rozhodla jeden rychlý, a velmi jednoduchý recept na těstoviny uveřejnit.

Špenát jsem se ještě nedávno vůbec neodvažovala vařit, neboť jsem věděla, jak by se na to naše mládě tvářilo. Před pár týdny jsem však byla doma sama a měla jsem v lednici zbytek špenátu, který jsem si před tím dávala do koktejlu. Zkombinovala jsem jej právě s těstovinami a krémovým sýrem a byla jsem překvapená tou snadnou přípravou a podobně dobrou chutí, na jakou jsem zvyklá v restauracích.

Je báječné, že si dnes v nabídce obchodů můžeme vybrat nejen z mnoha tvarů těstovin, ale i podle obsažené obiloviny - celozrnné i bezlepkové verze, vaječné i bezvaječné, dokonce i cizrnové. Osobně jsem už zkoušela těstoviny celozrnné, žitné, několikrát také kukuřičné, u kterých se mi zdá, že se trochu více rozvařují, ale jinak většinou sáhnu po klasice.

Jak jste na tom s těstovinami vy? Také je vaříte doma často? A máte nějaké dobré zkušenosti i s jinými typy, než jsou klasické pšeničné?




základní suroviny na výrobu receptu

nasekaný špenát



Těstoviny se špenátem a sýrem

250g těstovin dle vlastního výběru
olej
sůl
cibule, najemno nakrájená
velký svazek čerstvého špenátu, nebo jeden sáček baleného
200g lučiny, či jiného smetanového (kozího) sýru
2 lžíce lahůdkového droždí
strouhaný čedar, či parmazán na ozdobení
vlašské ořechy, nahrubo pokrájené


Těstoviny uvařte ve slané vodě s kapkou oleje na skus. Zatímco se vaří těstoviny, pokrájejte si cibuli a dobře vyperte špenátové listy, a najemno je pokrájejte.

Jakmile jsou těstoviny uvařené, slijte je a vodu z nich si ponechte stranou. Ve velké pánvi, ideálně woku si na dalším oleji opečte cibulku s trochou soli. Ve chvíli, kdy cibulka zlátne, vsypte do pánve posekaný špenát a vařte jej, dokud listy nezavadnou.

Do pánve přidejte lučinu a nechte ji rozpustit. Přilijte cca dvě naběračky vývaru z těstovin a zasypte lahůdkovým droždím. Směs nechte chvilku povařit, aby se chutě a suroviny dobře propojily. Nakonec do pánve vsypte těstoviny a dobře promíchejte, případně prohřejte.

Množství je na cca dva strávníky. Těstoviny na talířích posypte sýrem a posekanými ořechy.

Foto: Pipi


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | E-mail | Web | 29. března 2014 v 22:56 | Reagovat

Mňam, právě takové těstoviny zbožňuju! Jinak s bezlepkovými těstovinami je to celkem problém, chce to zkoušet, zkoušet a zkoušet. Já mám velice dobré zkušenosti s kukuřičnými těstovinami značky Ensa, nerozvařují se tak moc jako jiné bezlepkové těstoviny a jsou chutnější i než klasické těstoviny (testováno na mých normálně se stravujících rodičích a manželovi).
A za mě bych klidně uvítala mnohem víc takovýchto rychlých receptů.

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. března 2014 v 0:23 | Reagovat

[1]: Díky za komentář, Madlo. Je fakt, že i mě překvapilo, jak jsou ty kukuřičné těstoviny dobré a chuťově podobné těm pšeničným.

3 Van Van | Web | 30. března 2014 v 20:32 | Reagovat

vypadá to chutně, jednoduše a docela rychle ;)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. března 2014 v 22:22 | Reagovat

[3]: Díky, Van.

5 Nik Nik | E-mail | 30. března 2014 v 23:00 | Reagovat

A děvčata, nezkoušely jste některá místo špenátu mladé kopřivové listy? Občas se o tom někde dočtu, ale zatím jsem ve fázi odhodlávání se a váhání nad chuťovou stránkou..

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 31. března 2014 v 1:10 | Reagovat

[5]: Já osobně jsem to nikdy nezkoušela.

7 Monika Monika | 28. dubna 2014 v 19:31 | Reagovat

Výborné jsou grahamové těstoviny... Jinak kopřivové listy jsou také moc dobré, ale chuťově řekla bych zcela jiné než špenát. Méně výrazné..

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. dubna 2014 v 20:54 | Reagovat

[7]: Díky za tip, Moniko. Grahamové těstoviny dosud vůbec neznám, ale když je potkám, tak je vyzkouším.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama