Banánový nanuk

29. dubna 2014 v 10:35 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo


Nápad na obalení banánu v čokoládě, jeho zmražení a následnou konzumaci podobně jako nanuk jsem poprvé zhlédla v Pravém domácím časopisu, kde jej v článku o cukru zmiňovala Margit Slimáková. I vy jste jej určitě někde, minimálně na internetu zahlédli. Na postupu není nic složitého ani těžkého, ale samotný nápad mi přijde dostatečně geniální na to, abych si jej dovolila po svém prezentovat zde na blogu a šířit jej dál.

Banánový nanuk v mém podání představuje téměř vše, co si od zdravého mlsání přestavuji. Obsahuje kvalitní, přírodní suroviny, využívá cukru přirozeně obsaženého v ovoci (banán a datle), je velmi snadný a rychlý na přípravu (nepočítám-li mražení). Většinu surovin lze navíc najít ve spíži, takže na samotný recept nemusíte kupovat kvantum ingrediencí, v podstatě jen dobře zralé, ale nikoliv přezrálé banány.

Čokoládovou polevu můžete na banán nanášet buď před jeho zmrazením, anebo poté, co si chvilku pobyl v mrazáku a zatuhnul. Osobně preferuji druhou variantu, neboť mi vyhovuje to, jak banán v mrazáku zpevní a napichovátko pak již nemá tendenci z banánu (obzvláště měkčích kusů) vyklouzávat. Nanášení polevy na zmrzlý banán způsobí, že poleva tuhne okamžitě. Nikde se vám nic nepocáká ani nezašpiní, ovšem nevýhodou je, že pak oříšky a semínka na ozdobu musíte nanášet velmi rychle, případně až na druhou vrstvu, pokud to nestihnete.

PS: Znáte Hurvínkův odborný termín pro nanuk? Přece "cuc na kládě v čokoládě"! :-)


dřevěné napichovátko upravené z grilovací jehly

růžové kešu oříšky (tip na jejich obarvení najdete na konci receptu)

čokoládová poleva

strouhaný kokos, pražená slunečnicová semínka a růžové kešu oříšky na ozdobu

a jeden detailní nanuk ohlodaný od fotografky

Banánový nanuk

4 zralé banány
4 lžíce datlového sirupu
strouhaný kokos, semínka a oříšky na ozdobu

Banány oloupejte a každý opatrně napíchněte na připravené napichovátko, nebo třeba tři klasické špejle. Banány odložte na pečící papír tak, aby se nedotýkaly a přeneste je do mrazáku.

Po hodince, či dvou jsou banány krásně ztuhlé, připravte si proto čokoládovou polevu. Jednoduše si nad teplou vodní lázní rozehřejte kastrůlek (dejte přitom pozor, abyste nepřesáhli nějakých čtyřicet stupňů Celsia, kdy se v potravinách ničí živé látky) a vložte do něj kokosový tuk s kakaem a datlovým sirupem. Míchejte, dokud nejsou všechny ingredience spojené.

Do mističek si připravte kokos a semínka na ozdobu, abyste je měli hned při ruce. Vyndejte si vždy jeden zmrzlý banán a držte jej za napichovátko směrem dolů. Lžící nabírejte polevu a polévejte ji připravený banán směrem od napichovátka a poleva vám bude přirozeně stékat dolů směrem ke špičce. Postupujte rychle, neboť poleva na zmrzlém banánu tuhne ihned. Nestihnete-li banán posypat semínky, protože vám poleva ztuhla, naneste na banán druhou vrstvu polevy a zkuste to znovu. Více vrstvami polevy nic nezkazíte!

Obalené a posypané banány vraťte znovu do mrazáku a nechte chvíli zatuhnout a poté je můžete konzumovat. Množství vychází na čtyři velké banánové nanuky, nebo osm menších, pokud banány rozpůlíte.

PS: Chcete-li si vytvořit růžové oříšky jako na fotkách, stačí, když pokrájené kešu oříšky (nebo oloupané mandle) na hodinu až dvě předem namočíte do tří lžic šťávy z červené řepy a jedné lžíce datlového sirupu. Oříšky poté slijte, propláchněte na sítku, osušte a použijte.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dájulda Dájulda | Web | 29. dubna 2014 v 10:53 | Reagovat

bezva nápad :)

2 Dagmar Janíková Dagmar Janíková | Web | 29. dubna 2014 v 11:37 | Reagovat

Taky jsme je loni doma dělali a též podle časopisu, jsou moc dobré, v létě osvěžující a hlavně bez výčitek svědomí:-)

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. dubna 2014 v 14:29 | Reagovat

[1]: Diky, souhlasim, nekdo mel bezvadny napad... :-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. dubna 2014 v 14:32 | Reagovat

[2]: Ano, je bezva, kdyz clovek muze mlsat bez vycitek... :-)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. dubna 2014 v 18:17 | Reagovat

Dělala jsem namazaný v arašídovém másle (podle Lucie) a je bomba. :) Viděla jsem návod i na ten tvůj, ale vždycky jsem se bála, že bude čokoláda stékat (po příšerné zkušenosti s poléváním cake pops). Ten trik se zmražením před mi ale přijde dokonalý. Až se oteplí, udělám banánovou party :) Díky :)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 29. dubna 2014 v 20:43 | Reagovat

Tý jo, tak až děti pojí domácí jablečné nanuky, tak na tuhle dobrotu se musím vrhnout taky. Já sice banány nerada, ale mí banánožrouti budou jistě nadšeni. A díky moc za tip na obarvení oříšků, určitě ho co nevidět ozkouším!

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. dubna 2014 v 11:35 | Reagovat

[5]: Magdaléno, pokud budeš mít tu čokoládovou polevu dostatečně tekutou (což jde upravit přidáním tuku či sirupu) a budeš jí polévat ten zmrzlý banán, tak je to opravdu rychlovka téměř bez zapatlání. Tuhne to tak rychle, že obvykle mám co dělat, abych stihla banány posypat těmi oříšky... :-)

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. dubna 2014 v 11:40 | Reagovat

[6]: Díky, Madlo. Já myslím, že tohle je vážně nanuk jako stvořený pro děti - je to hravé i dobré, takže už jenom pro ta mláďata se to vyplatí vyrábět. Pořád přemýšlím, jestli by to fungovalo třeba s jahodami... Co myslíš? Obávám se akorát, že by byly po zmrznutí příliš tvrdé na kousání, ne?

9 Alizia Alizia | E-mail | Web | 30. dubna 2014 v 19:32 | Reagovat

To je super napad, to taky vyzkousim! :-)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. dubna 2014 v 20:36 | Reagovat

[9]: Díky Alizio! :-)

11 Belásek Belásek | E-mail | 19. června 2014 v 16:48 | Reagovat

Eňo ňuňo, vďaka za tak výborný recept, to bude pochutnanie....)

12 Belásek Belásek | E-mail | 19. června 2014 v 16:51 | Reagovat

[11]: A posypem možno mojím obľubeným kokosom a vlašským orechom, tie mám tiež veľmi rád...)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama