Tvarohové muffiny s hruškami (bez lepku)

8. dubna 2014 v 21:54 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla


Celý loňský podzim jsem brblala, že se ke mně nedostane žádná česká hruška. V naší Bille jsou sezónní výpěstky našich pěstitelů tak trochu luxusní zboží, které se objevuje zřídka, nečekaně a v omezeném množství. S vidinou českých skladovaných hrušek jsem se už rozloučila, a proto bylo pro mne velkým překvapením, když se od ledna ve stejnojmenném obchodě zčistajasna zjevily hrušky z Mělnicka! Doteď nechápu, proč v tom obchodě nebyly dostupné dříve, když oproti jablkům rychleji podléhají zkáze, ale asi nemá smysl nad tím více dumat. Každopádně jsem při každé následující návštěvě nakoupila zásoby těchto sladkých plodů a doma si vychutnávala příjemnou změnu proti ustavičným (ale jinak dobrým) jablíčkům.

Předpis na bezlepkové muffiny už peču delší dobu, ale dosud nebyl čas je zvěčnit. A co čert nechtěl, zrovna když jsem si našla chvíli na upečení a nafocení, zjistila jsem, že české hrušky v supermarketu došly :-) No nic, koupila jsem u stánku podobně otlučené, které vypadají, že by to mohly být tuzemské, nicméně recept na hruškách nestojí. Klidně použijte jablka, nebo si na koláč vzpomeňte na podzim, případně zakupte hruštičky dovezené.

Musím upozornit, že těsto na tyto muffiny je velmi málo sladké - kombinuji zde stévii s rýžovým sirupem - a je odrazem mého stále se snižujícího prahu sladivosti. Dokonce se mi stává, že i některé ovoce už mi přijde příliš sladké... Berte tedy při případném pečení tento fakt v potaz a jste-li zvyklí jíst rafinovaný cukr, použijte místo rýžového sirupu raději nějaké silnější sladivo, například agávový sirup, či med. Na druhou stranu, i upečený, avšak málo sladký dezert se dá snadno pocukrovat, nebo pokapat přírodním sladivem, což se běžně stává i mě, že často neodhadnu, kolik sladiva předpis vyžaduje a pak to dodatečně "žehlím" datlovým sirupem... :-)

Dá si někdo mufa?










Tvarohové muffiny s hruškami

150g kukuřičné mouky
150g rýžové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky sypké stévie
špetka soli
150ml oleje
1 vejce
1 tvaroh (ideálně tučný)
100ml rýžového sirupu (nebo jiného, tekutého sladidla)
cca 100ml vody
4 hrušky (400g-500g)


Do větší mísy prosajte obě mouky s práškem do pečiva, přimíchejte stévii a sůl. V jiné míse smíchejte tekuté přísady - olej vyšlehejte s vejcem a tvarohem, oslaďte sirupem. Tekutou směs přilijte k sypkým přísadám spolu s vodou, kterou přidávejte postupně - těsto by mělo být tekuté, ale nikoliv řídké, neboť ani rýžová ani kukuřičná mouka toho zase tolik nenasákne ve srovnání s celozrnnou moukou.

Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a pokrájejte na kostky. Tři čtvrtiny hrušek promíchejte s těstem, které rovnoměrně rozdělte do vymazaných formiček na klasické muffiny. Zbylými hruškami dozdobte povrch muffinů a pečte 20 minut na 200 stupňů v horkovzdušné troubě.

Množství je na 12 muffinů.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | E-mail | Web | 12. dubna 2014 v 19:59 | Reagovat

Dělám velmi podobné jogurtové, takže můžu určitě doporučit. A rozhodně děkuju za tip na nákup tuzemských hrušek, určitě se po nich v našem Albertu porozhlédnu!

2 HaF HaF | Web | 15. dubna 2014 v 12:14 | Reagovat

Krásné mufínky, já dělám zbytku rodiny z klasické mouky, pro sebe samotnou to bezlepkové pečení poněkud flákám. Ale tento recept by to mohl napravit!!!
Jen nám teď odešla trouba do věčných lovišť a tak doufám, že tu novou stihnou dodat a zprovoznit do Velikonoc!

3 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. dubna 2014 v 22:07 | Reagovat

[2]: Díky HaFe, je škoda, že se zanedbáváš, protože některé bezlepkové recepty jsou až překvapivě snadné a mnohdy i chutnější, než klasické pšeničné. Nevím, zda ti budou zrovna tyto muffiny chutnat (jsou opravdu málo sladké!), ale recept je vážně bezproblémový a můžeš jej upravit dle své chuti a sezónního ovoce.

4 Markéta Markéta | 27. dubna 2014 v 8:56 | Reagovat

Pěkný recept, určitě ho zkusím,můj tříleťák muffiny často vyžaduje, je to hlavně kvůli barevným košíčkům a aby mohl se mnou kuchtit...

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. dubna 2014 v 15:22 | Reagovat

[4]: Díky Markéto, recept je opravdu snadný, tak doufám, že vám bude doma chutnat. Jen si ohlídejte tu sladivost, na kterou jsem v článku upozorňovala.

Ačkoliv nejsem nadšená z toho, jak cizí recepty vytlačují ty naše české, tradiční, tak i já oceňuji u muffinů nejen jejich snadnou přípravu, ale i tu praktickou stránku věci - jak jsou ihned připravené hezky do ruky a nejen děti se tolik nezapatlají... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama