Z nákupního košíku... ječný kuskus

14. května 2014 v 23:49 | Pipi |  Z nákupního košíku

U nás v Podolí máme na rohu takový zvláštní obchod s potravinami. Z dřívější doby nese název Modrá mlékárna a stále tam mají hned za dveřmi takový ten těžký závěs proti průvanu. Pod vnější socialistickou slupkou však tepe kapitalistické srdce nikoliv českého, nýbrž asijského původu. Vietnamští majitelé této prodejny (mimochodem velmi milí a usměvaví lidé) nesedí za pokladnou, jak u nich bývá zvykem, ale zaměstnávají české prodavačky. Je to trochu zvláštní kombinace... :-) Každopádně mám-li cestu domů přes Podolí, téměř vždy se v těchto potravinách zastavím na nákup. Mají zde tak obrovskou koncentraci zboží na centimetr čtvereční, že tu seženu vždy vše podstatné, kromě čerstvé zeleniny, tu mívají trochu horší. K mému neutuchajícímu nadšení prodávají také spoustu specialit, které neznám ani ze supermarketů jako například pestrou škálu luštěnin včetně obřích fazolí (máslových i strakatých), kukuřičnou mouku, pohanku, kroupy, jáhly a asi tisíc krásných tvarů těstovin. Když jsem chtěla vybrat zajímavé těstoviny na focení špenátového receptu, vůbec mě nenapadlo chodit pro obyč vrtule do Billy, šla jsem najisto do naší Mlékárny, kde jsem vybrala asi čtyři favority na pozdější rozhodování.

Do dnešního "nákupního" příspěvku jsem vybrala ječný kuskus značky Druid, který je dalším příkladem výrobku, o jehož existenci jsem dlouho neměla tušení, protože jsem na něj v klasických obchodech ani v biopotravinách nenarazila, nebo jsem si jej nikdy nevšimla. Naši milí Vietnamci tak mají v regálu kromě klasického pšeničného kuskusu i verzi z ječné krupice. Hned jsem si tento kuskus začala pravidelně kupovat a vařit. Na první ochutnání mě sice zrovna neohromil, pšeničný je o něco chuťově vábivější, nicméně jsem si zvykla a chutná mi. Hlavní devízu ječného kuskusu vidím v tom, že spojuje pohodlnou a rychlou přípravu, jak jsme u kuskusu zvyklí, a přitom tělu odlevíme od všudypřítomné pšenice a dodáme mu zase jiné výživné látky.

Stanislava Jarolímková, autorka knihy Jak připravovat obiloviny, luštěniny, semena a ořechy o tomto obilí mimo jiné píše: "Ječmen obsahuje kromě vitaminů také minerální látky jako například fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo, křemík a selen. Ječmenné zrno obsahuje i rostlinné bílkoviny, širokou škálu sacharidů a tuky - tyto tuky jsou však lidskému zdraví prospěšné, protože pomáhají v prevenci srdečně cévních chorob. Důležitý je nesporně také fakt, že má nezanedbatelný obsah vlákniny. Za zmínku nesporně stojí i látky tzv. inhibiční (tlumící) povahy, díky nimž jsou této obilovině připisovány protirakovinné účinky. Někdy se hovoří o tom, že díky své schopnosti změkčovat uvolňuje staré "nánosy" usazené v trávicím traktu především ze živočišných produktů. Pro obsah křemíku bývá tato obilovina doporučována jako prostředek podporující léčbu kožních chorob, vlasů a nehtů."




S mírou zpracování obilí klesá i obsah výživných látek, což znamená, že více prospěšných látek najdeme v ječných kroupách, než v krupici a tedy i kuskusu. Já si ale myslím, že i drobná změna k lepšímu se počítá, zvláště když se něco vaří tak často, jako kuskus u nás doma. Sama si na vaření zrn najdu čas málokdy, ale mám dobrý pocit už jen z toho, že i rychle uvařené jídlo může být zase o něco zdravější.

Ječný kuskus se vaří podobně jako jeho celozrnný kolega z pšenice, tedy povaří se pár minut ve vývaru či vodě a dále nechá pod pokličkou dojít. Vaří se ve dvojnásobku tekutiny. Sama raději sahám po vývaru, který dodá ječnému kuskusu lepší chuť. Uvařený pouze ve vodě zdá se mi býti trochu mdlým.

Třistapadesátigramové balení ječného kuskusu kupuji za 40Kč. Nemohu vám bohužel doporučit žádný konkrétní řetězec, kde byste tento výrobek sehnali, neboť jak jsem psala, jinde než u zmíněných Vietnamců jsem jej prodávat neviděla. Psala jsem dotaz firmě Druid, ale nedostala jsem žádnou odpověď. Znáte-li tento kuskus z nějakého obchodu, budu moc ráda, když to napíšete do komentáře!

vděčná ječná nádivka čekající...

na naplnění a sýrovou posypku


Papriky zapečené s kuskusem

2 hrnky zeleninového vývaru
1 lžíce oleje + trochu na vymazání pekáče
sůl
1 hrnek ječného kuskusu
2 vrchovaté lžíce slunečnicových semínek
3 větší papriky
větvička čerstvého rozmarýnu
1 lžíce sójové omáčky
hrst strouhaného parmazánu + další na posypání
1 mozzarella

V menším hrnci dejte vařit vývar. Jakmile začne vřít, přidejte k němu olej a trochu soli a vsypte kuskus. Utlumte plamen a povařte 3 minuty. Poté kuskus odstavte z plotny a nechte jej pod pokličkou dojít. Zapněte si troubu na 200 stupňů.

Na suché pánvi opražte semínka a připravte si papriky - očistěte je, nožem rozpulte a odstraňte vnitřek se semínky. Rozmarýn omyjte a jednotlivé lístky najemno nasekejte. Do mísy přendejte uvařený kuskus a dobře jej promíchejte s ostatními ingrediencemi - opraženými semínky, nasekaným rozmarýnem, sójovou omáčkou, parmazánem a na kousky natrhanou mozzarellou.

Touto nádivkou plňte připravené půlky paprik, které následně vyskládejte na vymazaný pekáč. Povrch každé papriky zasypejte strouhaným parmazánem a dejte vše zapéci do trouby na 15 minut.

Dle předpisu vyrobíte 6 naplněných půlek paprik, které mohou býti servírovány coby vydatnější předkrm pro více osob, nebo jako lehké hlavní jídlo doplněné například čerstvým salátem.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Eva Eva | E-mail | 15. května 2014 v 8:36 | Reagovat

Dobrý den, nejsem si jistá, odkud pocházíte, ale pokud z Brna, tak tam je k sehnání v Brněnce nebo ve Sklizenu, jinak jsem jej viděla také v Albertu. Ale máte pravdu v tom, že ne vždycky je k dostání, nejspíš proto, že nebude tak často kupovaný jako ten klasický...

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. května 2014 v 0:47 | Reagovat

[1]: Dobrý den, Evo. Díky za tip na brněnské prodejny. Jsem z Prahy (uvádím to v profilu vlevo nahoře blogu), ale Albert i Sklizeno je i v Praze, což je dobrá zpráva. Minimálně v Albetu se můžu pořádně porozhlédnout po tomto kuskusu!

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 16. května 2014 v 14:01 | Reagovat

Páni, ječná alternativa je pro mě opravdu novinkou a moc za ní děkuji :)
Knihu ze které cituješ mám půjčenou doma, zatím sice jen zběžně prolistovanou, ale líbí se :)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. května 2014 v 22:42 | Reagovat

[3]: Díky za komentář, Magdaléno! :-)

5 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. května 2014 v 15:53 | Reagovat

Pipi, produkty od firmy Druid (včetně tohoto Cous cousu) mají k sehnání ve velké míře v obchodní síti Coop. Je to firma z Českých Budějovic (z mého regionu) a jejich výrobky pravidelně kupuji. Zkus se podívat někde v Coopu. Pěkný a chutný příspěvek :-)

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. června 2014 v 21:56 | Reagovat

[5]: I Tobě, Šárko, díky za tip na obchod!

7 Andrea Andrea | 21. července 2014 v 18:32 | Reagovat

Zrovna teď ho mají v akci v intersparu, před chvílí jsem dorazila z obchodu a právě jsem díky tomu, že jsem hledala něco o tomto ječném kuskusu dostala na Tvůj blog. Mají ho tam v akci za 28 :) včetně i normálního kuskusu a červené čočky :)

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 22. července 2014 v 23:02 | Reagovat

[7]: O intersparu jsem nevěděla, díky!

9 martina martina | 16. srpna 2014 v 13:14 | Reagovat

Koupila jsem ho v Coopu. Zrovna jsem si ho poprvé připravila a jsem trochu rozčarovaná, kolik je v něm nečistot. Vypadá to jako tmavá rozdrcená semínka. Vybrala jsem je a kuskus připravila a při jídle mi několikrát zaskřípal mezi zubama písek nebo kamínek. Tak nevím, jestli si ho ještě koupím. Snad to byla jen nějaká ojedinělá chyba při výrobě, když tu čtu, že si ho pravidelně kupujete a špatnou zkušenost nemáte..

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. srpna 2014 v 22:49 | Reagovat

[9]: To je zvláštní, Martino. Je pravda, že oproti pšeničnému kuskusu je ten ječný chuťově zemitější, ale že bych měla pocit, že jsou mezi kuličkami i zrnka písku, to ne.

Nedovedu si Vaši zkušenost vysvětlit, snad jedině, jestli to Vaše balení nebylo už starší a jestli některá zrnka nebyla stářím ztvrdlá, což jste mohla vyhodnotit jako kamínky.

11 Kessi Kessi | Web | 14. října 2014 v 15:57 | Reagovat

Maminka dělala o víkendu kuskus s uzeným a byla to mňamka. Možná ten kuskus byl poněkud sušší. Používáš něco na jeho zvláčnění?

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 14. října 2014 v 19:12 | Reagovat

[11]: Já bych neřekla, že ječný kuskus je typově sušší, spíše záleží na poměru tekutiny, ve kterém se vaří. Alespoň mě se ta konzistence kuskusu při každém vaření povede jiná, protože jej pokaždé vařím "by voko", někdy dám více vody, pak je výsledek mazlavější, jindy trefím méně vody a kuskus je suchý.

Takže osobně bych doporučila příště vařit kuskus ve větším množství vody/vývaru. Do toho vývaru obvykle pro větší vláčnost přidávám lžíci rostlinného oleje, jako do těstovin.

13 Ivana Ivana | E-mail | 28. ledna 2015 v 16:56 | Reagovat

Billa - dnes koupeno v Čestlicích - Průhonicích

14 Mirek Mirek | E-mail | 19. února 2015 v 7:59 | Reagovat

Ječný kuskus je super,moje snídaně,do misky kuskus,zaliji horkou vodou z konvice
zároveň s kávičkou,do kuskusu přidám
2 kávové lžičky hnědého třtinového cukru,
špetku skořice,dobré jsou i fíky,stačí dva.Dám si kávičku,dva krajíčky semínkového chlebíka a na závěr božský
kuskus,přidám ždibec másla a lžíci mléka.Rychlé,syté a zdravé,oba druhy
kuskusu mají v Bille. ☺☺

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama