Domácí majonéza z vařených žloutků dle Anuše Kejřové

17. června 2014 v 21:13 | Pipi |  Nezařazené recepty

V podstatě celý život jsem se bez problému spokojila s kupovanou majonézou, protože jsem to jednoduše neřešila. Nicméně s rostoucími nároky na zdravou stravu a také po narození našeho mláděte, se tento výrobek pomalu a jistě přesunul do kategorie "nevhodné" kvůli svému více či méně děsivému složení. Tím nechci říci, že každá trvanlivá majonéza = chemický koktejl. Pro dospělého člověka jednou za čas, proč ne?

Chce-li však člověk něco zdravějšího, notabene pro děti, musí se obvykle vydat cestou vlastní výroby. V tomto směru je v tom ovšem malý háček - domácí majonéza se tradičně připravuje ze syrových žloutků, do nichž se tenkým proudem zašlehává rostlinný olej. Právě fakt, že se jedná o tepelně neupravené žloutky, mne od její přípravy vždy odrazoval. Ne, že bych pochybovala o kvalitě českých vajec, tím spíše, že kupuji bio vajíčka, ale přeci jen mi není po chuti představa konzumace syrových vajec a také nechci riskovat juniorovu nákazu salmonelou.

Celkem dlouho vím, že se majonéza může připravovat i z vařených žloutků, a právě tak dlouho jsem měla v plánu ji vyzkoušet. Nedávno jsem listovala Úspornou kuchařkou od Anuše Kejřové z roku 1938 a narazila jsem zde na předpis na výrobu majonézy právě z vařených žloutků. V tu chvíli se začaly obrysy nového příspěvku na blog zřetelně rýsovat. Zbývalo "jen" najít si čas na celou foodblogerskou proceduru: promyslet koncept, sepsat suroviny, nakoupit je v dostatečném množství pro případ vícero testování, samotné vaření, výběr dekoru, aranžování hotového jídla, focení, úprava fotek, sepsání receptu a takzvané "omáčky" - tedy tohoto úvodního textu :-)

Největší zásluhu na tom, že jsem se donutila tento příspěvek konečně realizovat, má chřest. Ano, tato noblesní jarní zelenina byla mi inspirací a toužila jsem po tom ji k majonéze servírovat. Když už jsem si to takto krásně vymyslela, bylo nutné "hnout zadnicí", abych nepropásla chřestýšovu sezónu. Teď je myslím ta správná chvíle přiznat vám fakt svědčící o mé konzervativní povaze: nikdy dříve jsem chřest nekupovala ani nevařila! Docela ostuda na vegetariánku, viďte? :-) Chtěla jsem k prvnímu chřestímu vystoupení na mém blogu udělat náležité enrée. Tak jen doufám, že se mi podařilo. Já jsem se tedy oblizovala, když jsem celý talíř ztláskala sama! :-)





majonézu využijete například při výrobě ďábelských vajec - recept zde

a hodí se také do vajíčkových sendvičů


Domácí majonéza z vařených žloutků

4 natvrdo uvařené žloutky
8 lžic kvalitního stolního oleje bez výraznějšího aroma (použila jsem sezamový)
cca 4 lžíce bílého vinného octa (nebo více dle chuti)
2 lžičky hořčice
1 lžička agávového sirupu

Postup je velmi snadný: vychladlé žloutky spolu s ostatními surovinami vložte do nožového mixéru a mixujte do hladké konzistence. Ochutnejte a případně ještě dochuťte dle vlastní libosti.

Majonézu využijete nejen na bramborový salát, ale i také například do vajíčkových sendvičů či plněných vajec. Já jsem majonézu podávala se zeleným a bílým chřestem, předem uvařeným v páře a s lístky salátu a rukoly. Bylo to lahodné.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sororessa Sororessa | E-mail | Web | 18. června 2014 v 10:06 | Reagovat

Tak to je úžasné. Od domácí majonézy mě vždy odrazovala syrová vajíčka, tak teď je tento "problém" vyřešený. Díky! :-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. června 2014 v 18:23 | Reagovat

[1]: Díky, jsem na tom stejně se syrovými žloutky. Tento recept je úžasný právě v tom, že ta hlavní devíza majónézy (živočišný tuk ze žloutků, díky kterému je to vlastně tak dobré) zůstane, ale v té zdravotně bezproblémové variantě.

Nicméně je zase pravdou, že čím déle jsou vejce vařená, tím jsou pro tělo hůře stravitelná, tedy například vajíčko na hniličko tělo stráví rychleji, než natvrdo uvařené - to je pro tělo jaksi "nejtěžší". Takže něco za něco.

Díky za komentář!

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 18. června 2014 v 18:51 | Reagovat

Krásně propracovaný článek. Oceňuju hlavně několik ukázek na použití, přičemž jsou všechny originální :)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. června 2014 v 20:42 | Reagovat

[3]: Děkuju Magdaléno, jsi milá, jako vždy! :-)

5 Therése Therése | E-mail | Web | 20. června 2014 v 11:29 | Reagovat

Jedním slovem mňam!! Koukám, že jsem tu ostudně dlouho nebyla a je to tu samá dobrota:-)

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 20. června 2014 v 13:49 | Reagovat

[5]: Děkuju Therése! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama